Είδαμε: Λωξάντρα στο Θέατρο Βεάκη | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Συλβάνα Παπαϊωάννου

Όταν πήγαινα γυμνάσιο έπρεπε να διαβάσουμε ένα βιβλίο και να κάνουμε μια εργασία σχετικά (περίληψη, υπόθεση, κτλ.). Εμένα μου είχε τύχει η Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου. Ξεκίνησα λοιπόν να το διαβάζω, αλλά από την αρχή σχεδόν μου έπεσε βαρύ. Οπότε, σαν πονηρό παιδί, αποφάσισα να διαβάσω αποσπασματικά κάποια κομμάτια, ώστε να μπορέσω να ολοκληρώσω την εργασία μου.

loxandra15

Η παράσταση που παρακολούθησα πριν λίγες μέρες στο θέατρο Βεάκη, μου θύμισε τον αποσπασματικό εκείνον τρόπο. Είναι δύσκολο να μεταφερθεί όλη η ζωή ενός ανθρώπου επί σκηνής, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για μια πληθωρική ηρωίδα όπως η Λωξάντρα.

Ο Σωτήρης Χατζάκης επέλεξε την σκηνοθετική λύση του «κολάζ». Κομμάτια από την ιστορία της εναποθέτονται στη σκηνή και μια πληθώρα ηθοποιών ερμηνεύει τους χαρακτήρες του έργου.

3-marilenaphotography-1280x640

Μέσα από τη ζωή της Λωξάντρας (τέλη 19ου αιώνα) ξετυλίγονται, παράλληλα, και τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων της Πόλης. Η αγάπη της για το φαγητό, «Τη σαρδέλα καλά να τη λαδώσεις πρέπει και μετά πάνω σε κληματόφυλλα να την ψήσεις-όλα εγώ θα σε τα λέω;» και τους δικούς της ανθρώπους φέρνει την Λωξάντρα στο επίκεντρο. Είναι η κοκόνα του σπιτιού, η «Νενέκα» τους. Εκείνη φροντίζει τον άντρα της, τα παιδιά τους –τα δικά της και τα δικά του–, την γυναίκα του αδερφού της και τις ανιψιές της χωρίς παράπονο.
Η σκηνή του θεάτρου Βεάκη αλλάζει συνεχώς –πολύ περισσότερο από όσο θα θέλαμε, για να μπορέσουμε να αφοσιωθούμε πλήρως στο έργο– πασχίζοντας να χωρέσει όλη τη ζωή της Λωξάντρας. Στιγμές ουσιαστικές, και άλλες χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εναλλάσσονται συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου τραγουδά, υπό τους ήχους σαντούρι, ούτι και βιολιού. Μια ευχάριστη προσθήκη η οποία, ουσιαστικά, δίνει τον πολίτικο αέρα στο έργο.

loxandra16

Ένα δύσκολο σκηνοθετικό και ερμηνευτικό εγχείρημα, καθώς συνολικά το καστ των ηθοποιών αριθμούσε τα 20 άτομα, διάρκειας δυόμιση γεμάτων ωρών. Όπως ήταν αναμενόμενο οι πρωταγωνιστές του έργου, Ελένη Κοκκίδου-Γιώργος Αρμένης-Μιχάλης Μητρούσης, έκλεψαν την παράσταση και απέσπασαν ένα θερμό χειροκρότημα από το κοινό.

Προσωπικά, θα ήθελα η παράσταση να ήταν μικρότερης διάρκειας και να εστιάζε σε λιγότερα αποσπάσματα από τη ζωή της Λωξάντρας –χωρίς όλες αυτές τις συνεχείς εναλλαγές σκηνικών– ώστε να μπορέσω να την απολαύσω στο βαθμό που άξιζε σε μια τέτοια παραγωγή.

Ταυτότητα παράστασης
Λωξάντρα
Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου

Θεατρική μεταφορά: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Έρση Δρίνη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Χορογράφος: Δήμητρα Γρατσιούνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Κυριακού
Φωτογράφος: Μαριλένα Αναστασιάδου
Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will

Πρωταγωνιστούν:
Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Αρμένης, Μιχάλης Μητρούσης, Ευαγγελία Μουμούρη, Χρύσα Παπά
Συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Κατερίνα Αντωνιάδου, Σάρα Εσκενάζη, Χρήστος Ζαχαριάδης, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Γιάννης Κουκουράκης, Αλεξία Μουστάκα, Χρήστος Πλαϊνης, Γιάννης Σαμσιάρης, Αναστασία Τσιλιμπίου, Κοραλία Τσόγκα, Σόλων Τσούνης, Αλμπέρτο Φάις, Μαρία Χάνου, Χριστίνα Ψάλτη

«Τραγουδίστρια Ευθαλία» η Ελένη Τσαλιγοπούλου
Σαντούρι-Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Ούτι-Κρουστά: Χρυσάνθη Τζοβάνη
Βιολί: Σωτήρης Μαργιώλης
Πρεμιέρα: Τετάρτη 7 Νοεμβρίου

Πού: Θέατρο Βεάκη, Στουρνάρη 32, Αθήνα, τηλ.: 210 5223522
Πότε: Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη 20:00, Παρασκευή 20:00, Σάββατο 17.00 και 21:00 και Κυριακή 17:45
Εισιτήρια: 15, 17, 20 και 23 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων και κρατήσεις στο viva.gr

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top