Είδαμε: Το Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα στο Από Κοινού Θέατρο | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Δώρα Αναστασίου


Το Από Κοινού Θέατρο μας ανοίγει ακόμα μία φορά τις φιλόξενες πόρτες του και μας καλεί να γνωρίσουμε από κοντά το Ανάκτορό του. Μια ιδέα – πρόταση της Ελένης Γερασιμίδου και το απαράμιλλο ταλέντο του βραβευμένου συγγραφέα Παναγιώτη Μέντη, έγιναν τα θεμέλια που πάνω τους οικοδομήθηκε το Ανάκτορο στην Άνω Τούμπα.

to-anaktoro-stin-ano-toumpa-eleni-gerasimidou


Τα φώτα χαμηλώνουν και μας μεταφέρουν μαγικά στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Άνω Τούμπα όπου βρίσκεται το Ανάκτορο. Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, σε μια εποχή όπου το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου βρήκε την Ελλάδα ερειπωμένη να αγωνίζεται βάζοντας τα δυνατά της να ορθοποδήσει. Οικοδέσποινα η κυρία Αγάπη, ή κατά κόσμον αγαπημένη ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου, η οποία με το πλούσιο υποκριτικό της ταλέντο και με περίσσεια μαεστρία, μας εξιστορεί κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της ζωής της, παράλληλα με τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων της που ταλανίζονταν προσπαθώντας να βγουν νικητές στο παιχνίδι της επιβίωσης.

Το κουβάρι των αναμνήσεων αρχίζει να ξετυλίγεται εστιάζοντας στην προσφυγιά και στη μετανάστευση. Μάστιγα που συνεχίζει να πλήττει ακόμα και σήμερα τη χώρα μας αφού όσο κι αν αλλάζουν οι εποχές, η ανάγκη των ανθρώπων για μια ζωή απαλλαγμένη  από τη φτώχεια παραμένει πάντοτε η ίδια. Πρόσφυγες λοιπόν οι γονείς της, μετανάστες στη Γερμανία, όπου δούλεψαν πολύ σκληρά για να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο της ζωής τους.. ένα δικό τους σπίτι στην πατρίδα, όπου θα επέστρεφαν συνταξιούχοι πια να το χαρούν μαζί με την οικογένειά τους και να ζήσουν εκεί τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Όνειρο το οποίο ενστερνίστηκε και ασπάστηκε με θέρμη και η κυρία Αγάπη.

Το οικόπεδο αγοράστηκε και σιγά σιγά η ιδέα του να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι άρχισε να υλοποιείται με την αποπεράτωση να φαντάζει πια τόσο κοντά και το όνειρο να οδεύει τελικά προς την πραγμάτωσή του με την κυρία Αγάπη, που στο μεταξύ είχε παντρευτεί και είχε κάνει τη δική της οικογένεια, να αναλαμβάνει να σηκώσει στους ώμους της αυτό το βαρύ φορτίο. Κάθε καλοκαίρι επέστρεφαν στην πατρίδα να συνεχίσουν την οικοδόμηση ντύνοντας το Ανάκτορό τους με τα καλύτερα υλικά.

DSC_7605x-copy


Τα όνειρα όμως δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα. Η ευτυχία δεν κλείνεται μέσα σε τέσσερις τοίχους έστω κι αν αυτοί βρίσκονται σε ένα Ανάκτορο. Έστω κι αν αυτό χτίστηκε με τους κόπους και τα βάσανα των ανθρώπων που το οραματίστηκαν και ταύτισαν τα όνειρά τους με αυτό. Η ζωή σαν άλλος καταπέλτης επανέφερε με άκαρδο τρόπο την Κυρία Αγάπη στη σκληρή αλήθεια, βάζοντάς την να ταλαντεύεται μεταξύ αναγκών και επιθυμιών και βουλιάζοντάς την όλο και περισσότερο στην έρημο της πραγματικότητας!

Μόνη της πια παρέα με τα άψυχα ντουβάρια, άρχισε να συνειδητοποιεί εν κατακλείδι, πως η ζωή είναι όλοι εμείς ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ και πως η ευτυχία βρίσκεται συνήθως έξω από υλικά αγαθά…

Η σκηνοθετική ματιά της Αγγελικής Ξένου δένει απόλυτα με το συγγραφικό ύφος του κύριου Μέντη, αποδεικνύοντας πως ακόμα και για τα πιο σύνθετα νοήματα υπάρχει εκείνος ο απλός και κατανοητός τρόπος να τα αφηγηθείς και να τα παραστήσεις στη σκηνή. Η όλη προσέγγιση αποπνέει μια ευαισθησία που αγγίζει το θεατή κατευθείαν στην καρδιά και τον παρασύρει αριστοτεχνικά στις αναμνήσεις της ηρωίδας.

IMG_9984-640x427

Η μουσική επιλογή έρχεται να συμπληρώσει τέλεια την παράσταση με τρόπο υποδηλωτικό, αφηγηματικό θα έλεγα και σε συνδυασμό με την εικαστική πινελιά του Κώστα Βελινόπουλου που επιμελήθηκε το ατμοσφαιρικό σκηνικό σκιαγραφείται ακριβώς το ύφος της εποχής στην οποία αναφέρεται το έργο.

Μία ακόμα εξαιρετική παράσταση στο Από Κοινού Θέατρο με πρωταγωνίστρια τη μεγάλη μας ηθοποιό Ελένη Γερασιμίδου, που ζωντάνεψε το υπέροχο κείμενο του Παναγιώτη Μέντη, με τη σκηνοθετική πνοή της Αγγελικής Ξένου.

 


articles_basic_17712Πληροφορίες:

Γενική είσοδος: 10€

Hμέρες παραστάσεων: Κυριακή στις 20:00 & Δευτέρα στις 21:00 από 17 Μαρτίου μέχρι 21 Απριλίου

Από Κοινού Θέατρο

Ευπατριδών 4, Γκάζι

Τ.Κ. 11854

(μετρό: Κεραμεικός)

τηλ. 211 4057249

apokoinou4@gmail.com

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top