Είδαμε: Βιβλιοπαρουσίαση του Red X στον Ιανό | Μαίρη Κουνενάκη

‘Μ’αναγνωρίζεις τώρα;’

(-από απόσπασμα του βιβλιου)

-Red X

Το βιβλιοπωλείο Ιανός της οδού Σταδίου, φιλοξένησε τη Δευτέρα στις 30 Ιανουαρίου την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου της γνωστής ηθοποιού Πωλίνας Γκιωνάκη, Red X. Πρόκειται για έναν μονόλογο, τον οποίο ερμηνεύει η ίδια η δημιουργός του στο θέατρο Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού κάθε Πέμπτη, σε σκηνοθεσία της Εύας Μπενέτα, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων.

Το τολμηρό εγχείρημα της κ. Γκιωνάκη, πραγματεύεται την βία που πολλές γυναίκες υφίστανται ποικιλοτρόπως μέσα στην οικογένεια, καθώς κι όλα τα διαφορετικά ψυχικά στάδια απ’ τα οποία περνά το θύμα της σχέσης. Πρόκειται για μια τραυματική εμπειρία, την οποία έχει κι η ίδια βιώσει, όπως πρόσφατα δήλωσε. Η Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων ανέλαβε να ενημερώσει σύντομα το κοινό για τις δομές και της υπηρεσίες που προσφέρονται σε κάθε γυναίκα που αποφασίζει να ζητήσει βοήθεια.  Η δημοσιογράφος Ελισάβετ Οικονόμου, συνόψισε το νόημα των μετέπειτα ομιλιών, εκφράζοντας την άποψη πως ‘την ζωή την απολαμβάνει κανείς όταν ζει ελεύθερος, ενώ όταν ζει με τη βία φυλακίζεται και δεν μπορεί ν΄ αγαπήσει’.

Στο έργο, δεν απεικονίζονται ωστόσο κατ’ αποκλειστικότητα οι γλαφυρές σκηνές βίας της σχέσης, αλλά κι ορισμένες συμπεριφορές του συντρόφου που χαρακτηρίζονται από στοργή και φροντίδα. Αυτές, αποτελούν τις στιγμές που μπερδεύουν κ γεμίζουν τύψεις κι ενοχές το θύμα, δημιουργώντας μάλιστα ένα αίσθημα απομόνωσης, σύμφωνα με την ανάλυση της ψυχολόγου Ελένης Κουλοσούσα. «Πάντα είχες μια καλή λέξη στο στόμα, κι ένα μαχαίρι στα δόντια» (απόσπασμα Red X).

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη σπουδαιότητα της ανατροπής των στερεοτύπων για το προφίλ του θύτη και του θύματος. Μία τοξική σχέση βίας μπορεί να αναπτυχτεί μεταξύ ατόμων κάθε κοινωνικο-οικονομικής τάξης, ηλικίας, έθνους και θρησκεύματος. Μέσω εξειδικευμένης νομικής, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, μπορεί κανείς να βρει την βοήθεια που χρειάζεται. Το συμβουλευτικό κέντρο Αθήνας, επί παραδείγματι, εντάσσεται σε ένα από τα κέντρα που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες.

Το τέλος της παράστασης παρέμενε να είναι απαισιόδοξο, με την πρωταγωνίστρια να παραμένει αιχμάλωτος της σιωπής της, ακόμα και λίγο καιρό πριν την έναρξη των παραστάσεων -παρά τις προτροπές των συντελεστών του έργου. Η κ.Γκιωνάκη αποκάλυψε πως μόνη της βρήκε την δύναμη να αλλάξει την έκβαση του έργου, αφού πρώτα η ίδια έλαβε ψυχολογική υποστήριξη και ένιωσε αρκετά δυνατή κι έτοιμη να χαρίσει και στην ηρωίδα της την ίδια αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή.

«Ύστερα απ όλα αυτά που μου έχεις κάνει νομίζεις ότι δεν μπορώ να αντέξω στην θέα του αίματός σου; Νομίζεις πως είμαι αδύναμη; Όχι. Θέλω να δω το δικό σου αίμα, θέλω να δω το αντρικό σου μόριο να κολυμπάει μέσα στο αίμα, θέλω να πίνω από το κρανίο σου, να ρουφώ τα μυαλά σου , να βουτάω τα πόδια μου στα σπλάχνα σου, να ψήνω την καρδιά σου και να την τρώω, να την τρώω σαν λέαινα», διάβασε η συγγραφέας με τη συνδρομή του Δημήτρη Βερύκιου. Ο ηθοποιός, που συμμετέχει μάλιστα και στην παράσταση αφιέρωσε τον στίχο ‘Σώπα, μην μιλάς’ του Αζιζ Νεσιν στην Αλεξάνδρα του Red X αλλά και το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη ‘Che fece… il gran rifiuto’:

 

[Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι
να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τό ‘χει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα

πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.
Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι,
όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
εκείνο τ’ όχι — το σωστό —  εις όλην την ζωή του.]

 

Ο ιδιωτικός ερευνητής Γεώργιος Τσούκαλης καθώς κι η δικηγόρος Έλλη Ρούσου, αναφερόμενοι ο καθένας στον τομέα του, μίλησαν παραστατικά για τα ποσοστά βίας στην χώρα μας, όπως οι ίδιοι το έχουν βιώσει μέσα απ’ τα επαγγέλματά τους. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται πως 1στις 3 γυναίκες θα κακοποιηθεί κάποια στιγμή στη ζωή της από τον ερωτικό της σύντροφο, ενώ οι μισές απ τις γυναίκες- θύματα ανθρωποκτονίας, έχουν δολοφονηθεί από νυν ή πρώην σύζυγο/ σύντροφο. Τα νούμερα σοκάρουν.

Πολλά υποσχόμενο και πρωτοποριακό, το βιβλίο Red X κι η παράσταση, μας συνταράσσουν, μιλώντας για θέματα- ταμπού της κοινωνίας του σήμερα. Έχει κερδίσει την προσοχή μας.

 

 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top