Είδαμε: «Ο ΑΓΩΝας τους» στο θέατρο Άβατον | Πάστα Φλώρα

Πρόκειται για δυο παραστάσεις που  καλούνται να μας παρουσιάσουν τον αγώνα για επιβίωση δυο ξεχωριστών ομάδων (τσιγγάνοι και ομοφυλόφιλοι) κατά τα χρόνια του ναζισμού.

Η πρώτη παράσταση είναι η «Οι κούκλοι».  Έτσι ονομαζόντουσαν, από τους ναζί, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων. Το έργο είναι εμπνευσμένο από την ταινία «Bent», και παρουσιάζει την ζωη δυο αντρών, οι όποιοι εκτελούν καταναγκαστικά έργα σε ένα τέτοιο στρατόπεδο.

Το διακριτικό τους, το ροζ τρίγωνο στις στολές που φόραγαν για να τους ξεχωρίζουν οι ναζί, αποτελεί το σήμα κατατεθέν για το ποιοι είναι. Σε καθημερινή βάση κάνουν το ίδιο βαρύ έργο, μέσα σε ένα κλίμα βίας και αποστροφής, καλούνται να επιβιώσουν.

Οι ηθοποιοί, Θωμάς Αντωνόπουλος, Φίλιππος Ζαρφειάδης, Μαρία Καραμάνη, Μαρίνα Παντελάκη, υποδύονται διάφορους ρόλους μέσα στο έργο, και καλούνται να μας μεταφέρουν μέσω της πλοκής, την αποστροφή και την απελπισία των δυο αντρών αλλά και την νοσηρή ψυχολογία των SS. Επίσης  ο σκηνοθέτης Φίλιππος Ζαρφειάδης, έχοντας εκμεταλλευτεί πλήρως τον χώρο του θεάτρου, καταφέρνει να μας βάλει μέσα σε αυτό το κλίμα.

Η δεύτερη παράσταση, «Οι Τσιγγάνοι», παρουσιάζει το, άγνωστο σε πολύ κοινό, ολοκαύτωμα της φυλής από τους ναζί.

Το έργο μας δείχνει το πριν, την χαρά και τον τρόπο ζωής, όπου ναι μεν αντιμετώπιζαν δυσκολίες, αλλά ζούσαν ελεύθεροι, χόρευαν, γιόρταζαν, ερωτιόντουσαν. Μετά τον εφιάλτη στα στρατόπεδα θανάτου. Εκεί εκτυλίσσεται ο δικός τους Αγώνας. Πορείες θανάτου, εξευτελισμοί και πολλά αλλά.

Και σε αυτή την παράσταση οι ηθοποιοί, Μαριλένα Δήμα, Φίλιππος Ζαρφειάδης, Χρήστος Κασιέρης, Βιργινία Μιχαήλ, μεταφέρουν τα βιώματα των ρόλων τους, με πάρα πολύ έντονο και αποτελεσματικό τρόπο, προς το κοινό. Η σκηνοθεσία είναι επίσης του Φίλιππου Ζαρφειάδη.

Τέλος αξίζει να πούμε ότι, η ιστορία, αδίκησε το μαρτύριο και τα βασανιστήρια αυτών των δυο ομάδων ανθρώπων και αυτό κατά την άποψη μου την καθιστά, κατά κάποιο τρόπο, συνένοχη. Ελάχιστοι από εμάς γνωρίζουμε ότι, κατά τα χρόνια του ναζισμού, 500.000 ρομά βρήκαν τραγικό θάνατο. Όσον αφορά τους ομοφυλόφιλους, ελάχιστες μαρτυρίες υπάρχουν, διότι από τον φόβο της δίωξης τους μετά το τέλος του πολέμου, οι περισσότεροι, από όσους επιβίωσαν, δεν μίλησαν ποτέ.

Δυο παραστάσεις υπέρ της διαφορετικότητας και κατά των διακρίσεων. Των διακρίσεων που γέννησαν τον φασισμό. Αξίζει να τις παρακολουθήσετε και να λάβετε γνώση των όσον συνέβησαν, γιατί δυστυχώς η ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται ,και τότε θα είναι αργά για όλους.

Παντελής Χατζηιωάννου

 

Πληροφορίες για την παράσταση ΕΔΩ

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top