Ghosteen – Nick Cave & The Bad Seeds | Πάστα Φλώρα

Ghosteen – Nick Cave & The Bad Seeds

Οι καλλιτέχνες που λάτρευα και λατρεύω είναι εκείνοι που πειραματίζονται. Που δεν κάθονται, αυτό που λέμε, στ’ αυγά τους, που δεν επαναπαύονται σε μια ορισμένη φόρμα, σε ένα και μόνο στυλ, αλλά διεισδύουν και σε πελάγη διαφορετικά από αυτά που τους καθορίζουν. Έτσι κι αλλιώς η τέχνη είναι μία, η μουσική είναι μία, ο κινηματογράφος είναι ένας, η ζωγραφική είναι μία, η γλυπτική είναι μία κ.ο.κ. Κάποιοι κακοπροαίρετοι, προφανώς, δεν επιθυμούν τέτοιες αλλαγές σε καλλιτέχνες που αγαπούν και θεωρούν πως προδίδουν το είδος τους ή την ιδιοσυγκρασία τους. Επιτρέψτε μου να πω πως αυτή την άποψη την θεωρώ γελοία και ποτισμένη από φανατισμό και μίσος για το διαφορετικό. Από εκεί συνήθως ξεκινάνε αυτά.

Επίσης, όπως έχουμε ξαναπεί, δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο από μια καινούρια κυκλοφορία από έναν καλλιτέχνη που αγαπάς και θαυμάζεις. Καθ’ όσον τα γούστα του υποφαινόμενου είναι ξεκάθαρα old-fashion ίσως και old-school, δεν υπάρχει σπουδαιότερο πράγμα γι’ αυτόν από έναν καινούριο δίσκο ενός εν ζωή αγαπημένου του μουσικού.

Συνδυάζοντας, λοιπόν, αυτά τα δύο νομίζω ότι μπορούμε να μιλήσουμε για την καινούρια εργασία ενός από τους πλέον σπουδαίους καλλιτέχνες τις προηγούμενης, αλλά και της σημερινής γενιάς.

Ο νέος δίσκος των Nick Cave & The Bad Seeds με τίτλο “Ghosteen” είναι ένα αριστούργημα σπάνιο και ανεκτίμητης αξίας. Η επιστροφή τους στη δισκογραφία μετά από τρία χρόνια είναι πανηγυρική. Είναι μια εργασία που ήρθε να μας ταράξει και να μας ευχαριστήσει.

Νομίζω πως το παν στον καινούριο δίσκο του Nick Cave και της μπάντας του είναι η ατμόσφαιρα. Από την πρώτη στιγμή που έβαλα τα τραγούδια να παίζουν με κατέκλυσε ένα κύμα γαλήνης και εσωτερικής έντασης που είχα πολύ καιρό να νιώσω. Η ενορχήστρωση του άλμπουμ μεταφέρει τον ακροατή κατευθείαν στο τοπίο του πανέμορφου εξώφυλλου του δίσκου. Τα τραγούδια δεν έχουν την ροκ ένταση που συνηθίζουμε να ακούμε σε άλλα κομμάτια του, αλλά κρατούν στοιχεία από τις πανέμορφες μπαλάντες του Cave. Ωστόσο, έχουν κι άλλα καινούρια υλικά όπως τα κυρίως πνευστά και έγχορδα όργανα που ακούγονται κυρίως μεμονωμένα στα τραγούδια, τις χοροδιακές φωνές και ο συνδυασμός τους που αποπνέει κάτι παραδεισένιο και εξωτικό.

Η φωνή του Cave έχει σαφώς την βαθιά χροιά, το υπέροχο χρώμα της, αλλά και τις εντυπωσιακές μεταπτώσεις της που συστήνουν ένα άκουσμα εξαιρετικών φωνητικών. Οι στίχοι αυτού του δίσκου δημιουργούν ένα μαγικό βιβλίο, ένα βιβλίο γεμάτο προσευχές και ευχαριστίες, ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει από τα επίγεια στο υπερπέραν μόνο με την ανάγνωσή του και το άκουσμα των τραγουδισμένων στίχων του. Ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου μέχρι στιγμής “Galleon Ship”: If I could sail a galleon ship/ a long, lonely rider across the sky/ seek out mysteries while you sleep/ and treasures money cannot buy. Και στο υπέροχο “Ghosteen Speaks”: I am beside you, look for me/ I try to forget to remember that nothing is something/ where something is meant to be. Κι όπως λέει και στο ομώνυμο τραγούδι “Ghosteen”: There’s nothing wrong with loving something.

Το “Ghosteen” είναι πραγματικά ένα έργο που με αναστάτωσε με την πρώτη ακρόασή του και συνεχίζει να με αναστατώνει κάθε φορά που το βάζω στα ηχεία. Κατά την γνώμη μου είναι ένας δίσκος που όσους αγαπούν τον Nick Cave και την μουσική του, θα τους συγκινήσει και θα τους εντυπωσιάσει ευχάριστα. Είναι από εκείνες τις συλλογές τραγουδιών που αξίζουν να παίζουν ξανά και ξανά στα αυτιά μας για να μπούμε κι εμείς μέσα στον μαγικό κόσμο τους.

Ο Nick Cave και η μπάντα του The Bad Seeds αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η καλή μουσική πάντα θα υπάρχει και πάντα θα γράφεται. Οι καλλιτέχνες που έχουν κάτι να πουν, πάντα θα το λένε με πολλούς τρόπους και με πειράματα όπως αυτό που συγκλονίζουν.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε το play και να τον αφήσετε να παίζει. Κάποια στιγμή θα μείνετε ακίνητοι και θα τον ακούτε με θρησκευτική κατάνυξη.

Θανάσης Πάνου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top