10 Εφηβικά βιβλία για μεγάλους | Πάστα Φλώρα

Γράφει η Αναστασία Παπαδοπούλου

Μεγαλώνοντας είχα το “έθιμο”, δικό μου, προσωπικό μου, να διαβάζω ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα παλιά εφηβικά βιβλία μου. Άλλα αγορασμένα από την οικογένεια, άλλα δανεισμένα επ’αόριστον, άλλα δικές μου επιλογές, αλλά πάντα χιλιοδιαβασμένα.

Έτσι και φέτος, έπεσαν στα χέρια και πάλι, έτοιμα να δοκιμαστούν από τα μάτια μου και τις περασμένες εντυπώσεις μου, και τώρα σας τα δίνω κι εσάς, αυτά τα δέκα βιβλία που ήδη ξεφύλλισα και θα έπρεπε να υπάρχουν κάτω από τον όρο “Κλασική Λογοτεχνία” δίχως το εφηβική, γιατί είναι ένα μάθημα για όλους μας, μικρούς- μεγάλους.

1. Ο Μικρός Πρίγκιπας, Antoine de Saint-Exupéry

Ένα από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα της Λογοτεχνίας παγκοσμίως και το δεύτερο κατά σειρά μετεφρασμένο σε σχεδόν όλες τις γλώσσες. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο με μηνύματα για τη ζωή, που αγγίζει το εσωτερικό παιδί μας και μας δείχνει με άλλη ματιά τα νοήματα γύρω μας.
“Μια μέρα, είδα τον ήλιο να δύει 49 φορές… Ξέρεις, όταν κάποιος είναι τρομερά στεναχωρημένος, προτιμά να βλέπει τα ηλιοβασιλέματα”.


2. Παραμύθι χωρίς όνομα, Πηνελόπη Δέλτα

Από τα πιο γνωστά και χιλιοδιαβασμένα βιβλία της, με αλληγορισμούς και διδακτικό χαρακτήρα, αλλά και πάντα επίκαιρο ανεξάρτητα της ηλικίας του αναγνώστη!

“Καμιά δουλειά δεν είναι άσχημη, αν δεν τη ασχημίζει εκίνος που την κάνει”


3. Το Δέντρο που Έδινε,Shel Silverstein

Ένα υπέροχο παραμύθι που μαγεύει και τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους. Αρχικά είχε απορριφθεί από τους εκδοτικούς χαρακτηριζόμενο ως πολύ λυπητερό για τα παιδιά αλλά και πολύ απλό για τους μεγάλους – σήμερα έχει πουλήσει έως και 9εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Η προσφορά, η αγάπη, η γεναιοδωρία είναι λίγα από τα μηνύματα του βιβλίου.

“«Τότε», είπε η μηλιά, κι ίσιωσε τον κορμό της, «τότε, ένα γέρικο κούτσουρο είναι ό,τι πρέπει να κάτσεις και να ξαποστάσεις. Έλα, Αγόρι, κάτσε. Κάτσε και ξεκουράσου». Και το αγόρι έκατσε και ξεκουράστηκε. Κι η μηλιά ήταν ευτυχισμένη”.

4. Το Καπλάνι της Βιτρίνας, Άλκη Ζέη

Μετεφρασμένο σε 35 γλώσσες, πάντα με άξονα την ευαισθησία αλλά και τη φρεσκάδα ενός μικρού κοριτσιού, η συγγραφέας καταφέρνει να ασχοληθεί με θέματα όπως ο φασισμός, κρατώντας τις ισορποπίες ανάμεσα στον κόσμο των παιδιών και των μεγάλων.

“— Μπορεί στ’ αλήθεια, παππού, να πετάξει καμιά φορά ο άνθρωπος; — ρώτησα.

— Σαχλαμάρες! — είπε η Μυρτώ.
— Μπορεί. Αν περάσουν πενήντα, ίσως εκατό χρόνια, μπορεί να γίνει κι αυτό. Τώρα έχουμε Γενάρη του 1936, μπορεί ώς το Γενάρη του 1986 οι άνθρωποι να πετάνε κοντά στον ήλιο, χωρίς όμως να ξεκολλάνε τα φτερά τους.”

 


5. Ε.Π., Ζωρζ Σαρή

Ακόμη ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τη ζωή και τις καταστάσεις που έζησε μεγαλώνοντας η συγγραφέας. Το βιβλίο δε σε αφήνει να το αφήσεις, καθώς εκτός από τις χαρούμενες, ξεκαρδιστικές εμπειρίες, τα μαλώματα και τα όνειρα μιας παρέας κοριτσιών, βρίσκεις μέσα του και εθνογραφική χροιά, η οποία πατάει στα γεγονότα της εποχής και διδάσκει κάθε αναγνώστη.

“Η Ζώρζ θ΄ αρπάξει το χέρι της Άλκης και θ΄ αρχίσουν να πετάνε ψηλά, πάνω από τα σχολεία, με βροχή ή με ήλιο, με χιόνια ή μ΄ ανεμοστρόβιλους, οι φίλες δε χαμπερίζουν από κρύα και ζέστες.

Πετάνε… Ο κόσμος κάτω από τα φτερά τους πολύχρωμες κουκκίδες”.

6. Η Τελευταία Μαύρη Γάτα, Ευγένιος Τριβιζάς

Κλασικό βιβλίο από το κλασικό χιούμορ του συγγραφέα μαζί με δόσεις μυστηρίου, περιπέτειας αλλά και στοιχεία διδακτικά κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

“Η ψιψίνα η Ντολορές/είχε την πιο όμορφη/απ’ όλες τις ουρές.
Και οι γάτοι κάνανε ουρά/για να τη δούνε να κουνάει/την ωραία της ουρά.
Ναι, οι γάτοι κάναν χάζι/όποτε την κούναγε με νάζι.
Είσαι φίνα/και τσαχπίνα/Είσαι απίθανη ψιψίνα
Ντολορές/Αχ! Να ‘χες όχι μια αλλά δώδεκα ουρές”

7. Οι Τρεις Σωματοφύλακες, Alexandre Dumas

Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα μυθιστορήματα όλων των εποχών.

Έχει διαβαστεί από εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να συγκινεί με τις περιπέτειες του θαρραλέου ντ’ Αρτανιάν και των αφοσιωμένων φίλων του, διδάσκοντας τις αρετές της φιλίας.

“Δε γελάω συχνά, κύριε, όπως μπορείτε να αντιληφθείτε από τον αέρα της όψης μου. Παρ’ όλ’ αυτά, διατηρώ το προνόμιο να γελάω όποτε μ’ ευχαριστεί”.

8. Η Καλύβα του Μπαρμπά-Θωμά, Harriet Beecher Stowe

Μέσα από την ιστορία του μπαρμπά-θωμά μαθαίνουμε για τον απόλυτο αγώνα του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά ως προς τα δεσμά του, κυρίως τα προσωπικά του, και ύστερα για τα δεσμά με τα οποία η κοινωνία μας κρατάει κι εμείς υπομένουμε αδιαμαρτύρητα. Επίσης ένα λυπητερό βιβλίο για παιδιά, αλλά καθόλου “λίγο” για καμία ηλικία.

“Έβλεπε τους σκλάβους που δούλευαν, έβλεπε τις καλύβες τους, αραδιασμένες σε μακριές σειρές, μακριά από τα λαμπρά μέγαρα και τον κήπο του αφέντη τους. Κι όσο ξετυλίγονταν αυτή η εικόνα μπροστά του, η φαντασία του ξαναγύριζε στο παλιό αγρόκτημα, στο Κεντάκυ, που το ’κρυβαν οι φυλλωσιές!”

9. Πρίγκιπας και Φτωχός. Mark Twain

Ακόμη ένα παραμύθι μ ευτράπελα που ξεκινούν όταν δύο παιδιά, ο πρίγκιπας Εδουάρδος Τυδόρ, κι ο άλλος ο φτωχός Τομ Κάντυ, γιος μιας οικογένειας ζητιάνων, αποφασίζουν να αλλάξουν θέσεις καθώς μοιάζουν τόσο πολύ. Πάντα επίκαιρο και πάντα κατάλληλο για κάθε ηλικία, καθώς μας “αναγκάζει” να ΄ζήσουμε από κοντά και με τη δική μας φαντασία τη διαφορετικότητα και την αλλαγή τψν καταστάσεων από τη μία στιγμή στην άλλη “Μία γεμάτη κοιλιά δεν αξίζει τίποτα, όταν το μυαλό λιμοκτονεί”.


10. Δον Κιχώτης, Miguel de Cervantes

Το πιο σπουδαίο και πολυδιαβασμένο κείμενο, είναι κατάλληλο για όλε ςτις ηλικίες, καθώς υπάρχουν πολλές καλές εικονογραφήσεις για να γίνεται ευκολότερα κατανοητό από τα παιδιά αλλά και το προτότυπο για τους μεγαλύτερους αναγνώστες. Όταν αποφασίζεις να γίνει ιππότης και πολεμάς με ανεμόμυλους, είναι λογικό να παρεξηγείσαι αλλά και να διασκεδάζεις- να διδάσκεις τον αναγνώστη.

“Όταν μπαίνεις στην καρδιά ενός φίλου, δεν έχει σχέση ο χώρος που καταλαμβάνεις, το σημαντικό είναι ότι ποτέ δεν βγαίνεις από εκεί”.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top