Καλοκαίρι. Παραλία. Διακοπές. Χαλαρότητα.
Και μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα σκέφτεσαι ποια βιβλία να πάρεις μαζί σου. Αν έχεις ακόμη αυτή την απορία, ιδού 5 προτάσεις βιβλίων για τις προσθήκες της τελευταίας στιγμής στη βαλίτσα!
Στο βιβλίο αυτό γνωρίζεις τη μυθολογία αλλιώς. Η Madeline Miller ξαναγράφει την Ιλιάδα, εστιάζοντας στη σχέση του Αχιλλέα και του Πατρόκλου. Η γραφή της θα σε μαγέψει και θα το διαβάσεις απνευστί! Ένα βιβλίο για τον έρωτα, τον πόλεμο, την ειρήνη και, κυρίως, την απόλαυση της ανάγνωσης!
Εάν ψάχνεις ένα ενδυναμωτικό βιβλίο, που να κινείται στα όρια της φεμινιστικής ενδυνάμωσης και αυτοβιογραφίας, αυτό είναι το κατάλληλο βιβλίο για εσένα. Κυλάει γρήγορα και ανάλαφρα. Η Doyle, με το μοναδικό της ύφος, σε παρακινεί γεμάτη αισιοδοξία και ελπίδα να αλλάξεις τη ζωή σου. Να αναρωτηθείς τί σε κρατάει πίσω. Σε προτρέπει να ζήσεις τη ζωή που θέλεις και αξίζεις μέσα από την ανιστόρηση της δικής της ιστορίας.
Μπορεί ένα βιβλίο, σε μόλις 111 σελίδες, να σε ταξιδέψει; Ε ναι, μπορεί. Η υπέροχη γραφή του Μπαρίκκο στο Μετάξι θα σε απορροφήσει και θα σε συνεπάρει. Το βιβλίο αποτελεί έναν ύμνο στον έρωτα ενώ παράλληλα θέτει ερωτήματα για τη φύση του ανθρώπου. Απλά, μαγευτικό!
-
Η μύτη – Νικολάι Γκόγκολ (εκδόσεις Ερατώ)
Το ήξερες ότι ο Γκόγκολ είχε πάντοτε ένα θέμα με τη μύτη του; Δεν ένιωθε άνετα με το μέγεθος και το σχήμα της και στην παιδική του ηλικία είχε δεχθεί τη χλεύη των ομηλίκων του γι’ αυτή. «Η μύτη» είναι η προσπάθειά του, μέσα από μία κωμική ιστορία, να συμφιλιωθεί με τη μύτη του. Έτσι, μας καλεί να σκεφτούμε, τί θα γινόταν αν μία μέρα η μύτη μας αποκτούσε τη δική της βούληση; Πολλώ δε μάλλον αν αποφάσιζε επίσης να ξεκολλήσει από το πρόσωπό μας; Μία σύντομη και ευφυής ιστορία, γεμάτη χιούμορ που μετρά σχεδόν δύο αιώνες!
Σε λίγες σελίδες, ο Κρακάουερ σου υπόσχεται ότι θα δεις τη γραφομηχανή αλλιώς. Θα τη δεις μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή, ο οποίος τη λάτρευε. Σαν γυναίκα, σαν μια ευχάριστη παρουσία στο χώρο, σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και καθημερινότητάς του. Κι αν η ιστορία δεν σε πείσει, τότε μπορείς να διαβάσεις τις πραγματικές επιστολές του Νίτσε, στο τέλος του βιβλίου. Εκεί, όπου μιλούσε για τον δικό του έρωτα προς τη γραφόσφαιρά του! Ένα έργο ιδιαίτερο και, σίγουρα, πρωτότυπο!
Αλεξίου Πηνελόπη