Αγάπη και Ξενιτιά – Θοδωρής Καλλιφατίδης | Βιβλιοπαρουσίαση

Το μυθιστόρημα «Αγάπη και ξενιτιά» φέρει την υπογραφή του Θοδωρή Καλλιφατίδη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κείμενα. Μια ιστορία που μιλάει για την ξενιτιά μέσα από τα μάτια ενός μετανάστη φοιτητή στη Σουηδία στα μέσα της δεκαετίας του 1960.  

Λίγα λόγια για την υπόθεση  

Ο Χρήστος, μετανάστης φοιτητής Φιλοσοφικής, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και την οικογένειά του λόγω κοινωνικών φρονημάτων. Στο νέο περιβάλλον της Στοκχόλμηςενώ ασχολείται με τον Αριστοτέλη για την εκπόνηση της εργασίας του, ερωτεύεται τη Ράνια, μια παντρεμένη φωτογράφο. Ο έρωτάς του στο πρόσωπό της παίρνει σχεδόν την μορφή της εμμονής, κάνοντάς τον να υποφέρει βουβά. Ταυτόχρονα, με την συμπαράσταση του Θανάση, φίλου και φοιτητή Οικονομικών, αρχίζει να αναρωτιέται τί είναι η κάθαρση, αν μπορεί να επιτευχθεί στην πραγματικότητα, τί είναι ο έρωτας και τί η ηθική. Όλα αυτά, πλημμυρισμένος με ένα αίσθημα μοναξιάς και νοσταλγίας για την οικογένειά του και καταβάλλοντας προσπάθειες να βρει τη θέση του στη νέα πραγματικότητα χωρίς να χάσει όμως τον εαυτό του.  

Λίγα λόγια για το βιβλίο  

Ο Χρήστος μας περιγράφει με διεισδυτική ματιά την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Ελλάδας. Η χώρα είναι στα πρόθυρα της χούντας, με ελάχιστες ευκαιρίες να προσφέρει στη νέα γενιά, την οποία αναγκάζει να μεταναστεύσει αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Ο αφηγητής πρωταγωνιστής μας ως μετανάστης παλεύει συνεχώς μέσα του με το αίσθημα της μοναξιάς και της νοσταλγίας και προσπαθεί να φανεί αντάξιος των προσδοκιών των γονέων του αλλά και των επιλογών του. Μεγαλωμένος στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αναθρεμμένος μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας και υποκρισίας, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να ενταχθεί μεν στη σουηδική κοινωνία αλλά συνάμα να κρατήσει την ταυτότητά του.   

Μέσα, λοιπόν, από την οξυδερκή ματιά του Χρήστου, διαβάζουμε ένα κείμενο με φιλοσοφικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Σχολιάζει, πολλές φορές με καυστικό τρόπο, την κοινωνική πραγματικότητα, ενώ αγγίζει θέματα όπως είναι η μετανάστευση, η υποκρισία και η εκμετάλλευση- θέματα που κρατούν τον διαχρονικό χαρακτήρα τους και που ο ίδιος έχει ζήσει από πρώτο χέριΜπορεί η ιστορία να διαδραματίζεται κατά τη δεκαετία του 1960, ωστόσο πολλά στοιχεία της εφάπτονται στο παρόν επιτυχώς.  

Επιπλέον, δεν λείπει το χιουμοριστικό στοιχείο, ειδικά στις συζητήσεις μεταξύ των 2 φίλων. Ως φοιτητές, οι διάλογοί τους εμπεριέχουν στοιχεία αντλημένα από το αντικείμενο των σπουδών τους, προσδίδοντας σε κάθε θέμα διαφορετικές ερμηνείεςΗ αλληλεπίδραση του Χρήστου με τους δευτερεύοντες χαρακτήρες, όπως είναι οι ιδιοκτήτες της μπρασερί Ζαν Ζακ και Εμελί, η Σάρα, η Μάργια- Λέενα και φυσικά η Ράνια, του προσφέρει μερικές στιγμές εικονικής θαλπωρής και δραπετεύει για λίγο από την μοναξιά τουΒλέπουμε ότι και οι ίδιοι κουβαλούν τα δικά τους φορτία, ενώ έχει ενδιαφέρον το πώς εξελίσσεται η πορεία του καθενός σύμφωνα με τις κρίσιμες αποφάσεις που παίρνουν. 

Ο συγγραφέας προσελκύει και κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο μέχρι και την τελευταία σελίδα του βιβλίου, το οποίο διαβάζεται απνευστί. Δομεί μια αφήγηση πλούσια σε χαρακτήρες, συμπεριφορές και φιλοσοφικοκοινωνικές προεκτάσεις. Ωστόσο, το κείμενο ξεπερνάει κάποιες φορές τα όρια της αμιγώς ρεαλιστικής ιστορίας, προσδίδοντάς της έναν πιο αερικό χαρακτήρα, χωρίς να αφαιρεί από το κείμενο στο σύνολό του.  

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που πραγματεύεται, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, το ζήτημα της ξενιτιάς και της αγάπης. Με πρωταγωνιστή μας τον Χρήστο, βλέπουμε το πώς είναι η ζωή της αναγκαστικής μετανάστευσης και κατ’ επέκταση η μοναξιά που έρχεται σαν πακέτο μερικές φορές. Ταυτόχρονα, μέσα από τις φιλοσοφικές νύξεις του κειμένου προβληματιζόμαστε τόσο για την κοινωνική πραγματικότητα του σήμερα όσο και για ορισμένα ηθικά ερωτήματα που λίγο- πολύ απασχολούν όλους τους ανθρώπους. Με φόντο το προάστιο της Στοκχόλμης, συναντάμε τον εαυτό μας να περιπλανάται νοητά στα σοκάκια του και να προσβλέπει σ ένα καλύτερο αύριο.  

Ευχαριστώ πολύ τις εκδόσεις Κείμενα για το αντίτυπο του βιβλίου.  

Συγγραφέας: Καλλιφατίδης Θοδωρής 

ISBN: 978 618 846 011 9 

Έτος κυκλοφορίας: 2019 

Εκδοτικός Οίκος: Κείμενα 

Σελίδες: 304 

Είδος: Ελληνική λογοτεχνία 

Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου  

 

Πηγή εικόναςtea.sun.and.books [bookstagram της αρθρογράφου] 

Leave a Reply