Now Reading
Απόψε θα έχουμε ρεστία – Δοξούλα Παλαμαρά

Απόψε θα έχουμε ρεστία – Δοξούλα Παλαμαρά

Απόψε θα έχουμε ρεστία

Απόψε θα έχουμε ρεστία

Το κακό είναι ότι ήμασταν και οι δύο εριστικοί και ισχυρογνώμονες. Το καλό είναι ότι ήμασταν και οι δύο εξαιρετικά αυθεντικοί. Διαφωνούσαμε με πείσμα και πάθος. Ένα ρίγος ηλεκτρικής ενέργειας διαπερνούσε το οικογενειακό μικρόκοσμο και ξεκαθάριζε η ατμόσφαιρα. Η ευδαιμονία και η μακροημέρευση  ενός ζευγαριού σπάνια εξαρτιούνται από την καλή τους θέληση- μικρές, μικρότατες ιδιορρυθμίες εξισορροπούν τα υπόγεια και άλλα ρεύματα.

Άρρητη, άγραφη και απαράβατη συμφωνία μεταξύ μας καθόριζε ότι τα «πρέπει» της συμβίωσης θα έβγαιναν από μέσα μας, από την προσωπική αίσθηση του καθενός μας. Θα πατούσαμε μαζί στον ίδιο τόπο και στον ίδιο χρόνο, μερικές φορές και στο ίδιο όνειρο,  αλλά ο καθένας θα έχει το δικό του πάτημα ζωής.

Μπορεί ο έρωτας και η αγάπη να ευδοκιμούν μέσα στον ασφυκτικό κλοιό της καθημερινότητας; Της σκληρής καθημερινότητας που βάρεσε τη δεκαετία του ’60; Αλλά και στις σημερινές ανάγκες της σύγχρονης Ελλάδας των social media; Είναι θέμα χρόνου, ούριων ανέμων, προσπάθειας, ή απλώς συμπτώσεων;

Το «Απόψε θα έχουμε ρέστια» της Δοξούλας Παλαμαρά είναι ένα μαγευτικό μυθιστόρημα, που μας ταξιδεύει σε φανταστικούς προορισμούς. Πρόκειται για ένα ευανάγνωστο βιβλίο, το οποίο συνδυάζει έναν αφοπλιστικά έντονο χαρακτήρα και μια ροή εξελίξεων και αναδρομών, οι οποίες χαρίζουν απλόχερα στον αναγνώστη μια απολαυστική αναγνωστική εμπειρία.

Η αφήγηση ξεκινά από την χρονική στιγμή όπου η Δροσούλα βρίσκεται σε καλοκαιρινές διακοπές με τον Χρίστο. Αρχίζει λοιπόν να εκτυλίσσετε μπροστά μας η ιστορία τους, μια ιστορία ενός αληθινού και αμοιβαίου έρωτα. Ο Χρίστος, ο σύντροφος της ζωής της, είναι λιτός, δεν μιλάει πολύ, παθιάζεται με τις ιδέες και τα πολιτικά θέματα, καταπιάνεται με όλα, δίνει χωρίς να περιμένει να του δώσουν. Η Δροσούλα είναι θαρραλέα, έξυπνη, αυθόρμητη, απλή, διαφορετική από τις άλλες γυναίκες της εποχής της. Μια εποχή, όπου η γυναίκα εργαζόταν, ήταν οικονομικά ανεξάρτητη και άλλαζε εραστές όπως και οι άντρες ερωμένες.

Η ιστορία των δυο ηρώων της ιστορίας μας πλέκεται όμορφα, με ταξίδια, γέλια, τσακωμούς και συμφιλιώσεις, σπίτι και παιδιά, οικογενειακές εκδρομές στην φύση. Αυτό που τους ενώνει από την αρχή δεν είναι μόνο το πάθος, αλλά η βαθιά αληθινή αγάπη που βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και αποδοχή. Ο Χρίστος και η Δροσούλα ήταν «μαζί στον ίδιο τόπο και στον ίδιο χρόνο, μερικές φορές και στο ίδιο όνειρο, αλλά ο καθένας θα είχε το δικό του πάτημα στην ζωή». Μια σχέση βαθιά που δεν μπόρεσε να την διαλύσει ούτε ο θάνατος.

Η εκκίνηση της ιστορίας γίνετε στα Χανιά, όπου ο Χρίστος δηλώνει στην Δροσούλα πως απόψε θα έχουμε ρεστιά, όπως ήταν και η μετέπειτα ζωή τους. Ρεστιά ονομάζουμε την φουσκοθαλασσιά. Με τη λέξη αυτή, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και την σχέση τους, η οποία χαρακτηρίζεται έντονη και με πάθος. Μια σχέση με ένταση και σκέψεις κραυγαλέες, που πάντα στο τέλος ηρεμούσαν.

Η συγγραφέας, σε μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση, επιχειρεί να εντάξει το αναγνωστικό κοινό μέσα στην ίδια την αφήγηση και να του παρασύρει σε ένα ατέρμονο ταξίδι έρωτα και πάθους. Το «Απόψε θα έχουμε ρεστιά», αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή, η οποία θα μας κάνει να ξεφύγουμε για λίγο από την καθημερινότητα μας.

Κατερίνα Ζάχαρη

Το βιβλίο Απόψε θα έχουμε ρεστία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος

https://www.kedros.gr/product/9103/apopse-exoyme-restia.html

 

Scroll To Top