Aς μιλήσουμε για το Λευκό Ρόδο του B.Traven | Πάστα Φλώρα

Το λευκό ρόδο είναι είναι ένα έργο της επικής λογοτεχνίας γραμμένο από τον συγγραφέα B.Traven. Όπως πάντα πριν περιπλανηθώ στις σελίδες οποιουδήποτε βιβλίου, θέλω να γνωρίζω μερικά πράγματα για τον συγγραφέα. Έτσι λοιπόν έκανα μια μικρή έρευνα γύρω από το όνομα του. Σε αυτό το σημείο έχω να ομολογήσω ότι παραξενεύτηκα.

Το όνομα Traven δεν ήταν το επίθετό του, αλλά ένα ψευδώνυμο το οποίο χρησιμοποιούσε για να υπογράψει τα έργα του. Το όνομα του δηλαδή αλλά και άλλα σημαντικά στοιχεία που αφορούσαν την ζωή του, όπως η ημερομηνία γέννησης και η εθνικότητά του, δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας. 

“The creative person should have no other biography than his works” (μτφ. Ο δημιουργός δε μπορεί να’χει καλύτερη βιογραφία παρά μόνο τη δουλειά του) υποστήριζε συχνά ο ίδιος και φαίνεται πως ακολουθούσε σθεναρά αυτή την άποψη. Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε από τα σημαντικά έργα που τον έχουν κάνει γνωστό όπως τον Θησαυρό της Σιέρα Μάντρε, τη Γέφυρα στη ζούγκλα, αλλά και το Πλοίο Των Νεκρών. 

Όλο αυτό το μυστήριο που πλανάται γύρω από την ταυτότητα του συγγραφέα με γοήτευσε έτσι ώστε να θέλω να ανακαλύψω λίγα πράγματα παραπάνω για τον Traven. Διαβάζοντας λοιπόν ένα από τα πιο γνωστά του μυθιστορήματα Το λευκό ρόδο (μτφ. Λένα Ζήση) το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1990 και επανεκδόθηκε για 2η φορά από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια το 2020, εντυπωσιάστηκα ακόμα περισσότερο.

Στο λευκό ρόδο παρουσιάζονται δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι, αυτός του Ινδιάνου Γιασίντο και αυτός του Κόλλινς. Δύο εκ διαμέτρου διαφορετικοί κόσμοι με τελείως διαφορετικές απολαύσεις. Οι ζωές των δύο αυτών ανθρώπων συναντιούνται όταν ανακαλύπτεται ότι το έδαφος που κατείχε ο Ινδιάνος, την Ρόζα Μπλάνκα-, έκρυβε τελικά μια τεράστια πηγή πετρελαίου, που απασχολούσε σημαντικά τον Κόλλινς. Έτσι ο Κόλλινς θα χρειαστεί να διεκδικήσει το σημαντικότερο απόκτημα του Γιασίντο. Τα πράγματα θα περιπλεκτόυν ακόμα περισσότερο καθώς θα εμφανιστούν και άλλα πρόσωπα που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην πλοκή.

Τίθενται λοιπόν πολλά ερωτήματα που με απασχόλησαν κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του βιβλίου. Πόση σημασία θα μπορούσε να έχει για έναν άνθρωπο που ζει υπο τα καπιταλιστικά πρότυπα ένα καλαμπόκι; Πόση συναισθηματική αξία έχει για έναν κάτοικο μιας ασιέντας ένα υπέρογκο ποσό ή ένα πολυτελές αμάξι; Η πάλη ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους διαγράφεται μέσα στο μυθιστόρημα δημιουργώντας αγωνία αλλά και ερωτήματα για το ποιος τελικά είναι ο άρχοντας της ζωής. 

Σίγουρα είναι ένα βιβλίο που θα πρότεινα να διαβαστεί, καθώς θέτει όπως προανέφερα αρκετά ερωτήματα βάζοντας σε σκέψη τον αναγνώστη όσον αφορά το καπιταλιστικό σύστημα και τις αξίες της ζωής. Η γραφή του Traven αλλά και οι συνεχείς εναλλαγές στην οπτική των χαρακτήρων δημιουργούν αστείρευτο ενδιαφέρον κάνοντας τον αναγνώστη ανυπόμονο για την εξέλιξη της πλοκής. 

Τέλος το μυθιστόρημα συνοδεύεται από ένα επίμετρο γραμμμένο από τον Λευτέρη Αναγνώστου που μας εισάγει στο τι πρόκεται να συναντήσουμε παρακάτω. Αποφάσισα ως κατακλείδα του άρθρου μου να δανειστώ μια έκφραση που μου «εμεινε» από το επίμετρο. Η γη είναι αιώνια. Το χρήμα όχι. Γι’ αυτό η γη δεν μπορεί να ανταλλαχθεί με το χρήμα». Πόση αλήθεια περιέχει αυτή η πρόταση, όμως πόσο συχνα το ξεχνάμε και νομίζουμε πως μπορούμε να κατέχουμε τα πάντα μόνο και μόνο επειδή έχουμε μια φαινομενική δύναμη που ονομάζεται «χρήμα».

                                                                                                                    Χριστίνα Μαραβελή

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top