Αθώα Πλάσματα – Αλέξης Σταμάτης | Βιβλιοκριτική

Αθώα Πλάσματα

Αθώα Πλάσματα – Αλέξης Σταμάτης

Ο Στέφανος, είναι ένας μοναχικός άντρας, επιστρέφει στην Αθήνα ύστερα από καιρό απουσίας σε περιοχή του μακρινού Βορρά. Η φυγή του σχετίζεται με ένα έντονο συναισθηματικό τραύμα από τη σχέση του με μια γυναίκα. Με ανεπούλωτες τις πληγές του, προσπαθεί να εργαστεί ως ιδιωτικός ερευνητής. Δεν έχει ιδιαίτερη δουλειά, ώσπου κάποια μέρα τον επισκέπτεται μια υποψήφια πελάτισσα, η Μαριάννα που του ζητάει κάτι ασυνήθιστο: Να την παρακολουθήσει. Αυτός αρχικά αρνείται, αλλά εντέλει παρασύρεται σε μια μυστηριώδη υπόθεση, στα σκοτεινά μονοπάτια ενός άλλου κόσμου, όπου κυριαρχεί το Κακό με μια μορφή που δεν έχει ξανασυναντήσει, ούτε έχει καν διανοηθεί.

Στο νέο βιβλίο του ο Αλέξης Σταμάτης καταπιάνεται με το πανάρχαιο δίπολο έρωτα- θάνατος, το οποίο γίνεται η κινητήριος δύναμη του μυθιστορηματικού του κόσμου. Είτε ταλαντώνεται σαν απειλητικό εκκρεμές, είτε πέφτει σαν σκιά στα γεγονότα, οδηγεί την ιστορία σε μια αναπάντεχη διαδρομή που σημαδεύει ανεξίτηλα όλους τους εμπλεκόμενους.


Το μυθιστόρημα του Αλέξη Σταμάτη «Αθώα Πλάσματα», είναι ένα αστυνομικό/υπαρξιακό θρίλερ (νουάρ) στο οποίο ο συγγραφέας πραγματεύεται τα δύο βασικά και πανάρχαια δίπολα που ταλανίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη, αυτό του Καλού και του Κακού, αλλά και εκείνο του Έρωτα και του Θανάτου.

Στο βιβλίο περιγράφεται η ιστορία του Στέφανου, ενός ιδιωτικού ερευνητή που καλείται να αναλάβει την παρακολούθηση μιας μυστηριώδους γυναίκας, η οποία του ζητάει να την παρακολουθήσει. Ενώ αρχικά αρνείται, στη συνέχεια εμπλέκεται σε μια μυστηριώδη ιστορία, η οποία τον οδηγεί σε σκοτεινά και μυστηριώδη μονοπάτια.

Ο ήρωάς μας οδηγείτε όλο και πιο βαθιά σε μια αέναη αναζήτηση, η οποία έχει ως αφετηρία την αναζήτηση στοιχείων που θα το οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσής του και τελικά καταλήγει στην αναζήτηση του εαυτού του.

Το ταξίδι μας στο μυθιστορηματικό κόσμο ξεκινάει. Ο συγγραφέας επιλέγει να χρησιμοποιήσει πρωτοπρόσωπη αφήγηση, γεγονός που δίνει την δυνατότητα στον αναγνώστη να ταυτιστεί μαζί του.

Ο Αλέξης Σταμάτης, περιγράφει τα γεγονότα με εξαιρετικά ευφυής, κυνικός, αναλυτικός αλλά και βαθιά συναισθηματικό τρόπο. Ο Στέφανος ως αφηγητής αλλά και βασικός πρωταγωνιστής βυθίζεται στο χτες, κατατεμαχίζει το σήμερα και προσπαθεί να προβλέψει το αύριο.

Η νουάρ ατμόσφαιρα του μυθιστορήματος, καθώς και τα έντονα αστυνομικά στοιχεία που υπάρχουν σε αυτό, προσδίδουν μια δόση μυστηρίου που διεγείρουν την φαντασία του αναγνώστη.

Καταφέρνει να διατηρήσει την ισορροπία ανάμεσα στο μυστήριο και τους φιλοσοφικούς προβληματισμούς, χωρίς να παρασυρθεί σε σουρεαλιστικά μονοπάτια.

Ο Αλέξης Σταμάτης στήνει μια άκρως ενδιαφέρουσα πλοκή που εξελίσσεται με τρόπο απρόβλεπτο και με ένταση που συνεχώς κλιμακώνεται. Μέχρι πιο σημείο είναι ικανός να φτάσει ένας άνθρωπος; Μπορεί κάποιος να παρασυρθεί από τις καταστάσεις που βιώνει;

Κατερίνα Ζάχαρη

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Διαβάστε ένα απόσπασμα του βιβλίου ΕΔΩ

 

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top