Δεν υπάρχει τέτοιο βιβλίο – Λιουντμίλ Στάνεβ

Δεν υπάρχει τέτοιο βιβλίο

Το βιβλίο Δεν υπάρχει τέτοιο βιβλίο, ως αντιπροσωπευτικό δείγμα της σύγχρονης βουλγάρικης λογοτεχνίας, προσεγγίζει με σεβασμό την παγκόσμια καλλιτεχνική δημιουργία αφομοιώνοντας οργανικά τα μνήματά της. Ο Στάνεβ, με το ανατρεπτικό του χιούμορ, με τη διεισδυτική αλλά και την πολυδιάστατη λογοτεχνική του οπτική, δημιουργεί για τον αναγνώστη ένα ενδιαφέρον και ελκυστικό περιβάλλον, μια φρέσκια και ασυνήθιστη ανάγνωση αλλά και μια προσέγγιση της νεωτερικότητας, ένα παράξενο καλειδοσκόπιο από μεταμοντέρνους θα έλεγε κανείς μύθους του Αισώπου, χαϊκού σε μορφή πεζογραφήματος και κλασικές αφηγήσεις.

Το βιβλίο του Λιουντμίλ Στάνεβ, αποτελεί μια ωδή στη σύγχρονη βουλγάρικη λογοτεχνία. Ο συγγραφέας αποτυπώνει στο χαρτί την πολυδιάστατη οπτική του αναφορικά με τα κλασικά αφηγήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Με βασικό συστατικό το ανατρεπτικό του χιούμορ, ο Στάνεβ δημιουργεί ένα ευχάριστο λογοτεχνικό περιβάλλον για τον αναγνώστη και τον καλεί να πραγματοποιήσουν μαζί αυτό το μαγευτικό ταξίδι στον χρόνο.

Η συλλογή αυτή, περιλαμβάνει αυτόνομα διηγήματα που είχαν δημοσιευτεί σε προγενέστερο χρόνο. Μικρές  διαφορετικές ιστορίες που ο ίδιος ο συγγραφέας έχει διηγηθεί στο κοινό του κατά τη διάρκεια των χρόνων. Οι ιστορίες του, προσεγγίζονται με μια χιουμοριστική ματιά και είναι σύντομες, προκειμένου να μην κουράσουν το αναγνωστικό κοινό, αλλά να του προσφέρουν μια περιεκτική και ουσιαστική μοναδική αναγνωστική εμπειρία.

Τα σύντομα διηγήματά του, εντυπωσιάζουν με τον μεγάλο σημασιολογικό όγκο τους, την πολυσημίας και την σημασιολογική αμφιθυμία κάθε εικόνας που μεταφέρει, καθώς επιτρέπει στον αναγνώστη να προσδώσει ο ίδιος διαφορετικά νοήματα σε αυτές. Έτσι λοιπόν, οι ιστορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, μπορούν να διαβαστούν και ξεχωριστά η μια από την άλλη, καθώς αποτελούν ανεξάρτητα και ολοκληρωμένα έργα, που έχουν την δική τους καλλιτεχνική σημασία.

Το λογοτεχνικό διήγημα «Δεν υπάρχει τέτοιο βιβλίο», χαρίζει μια μοναδική εμπειρία στο αναγνωστικό κοινό και του παρέχει τον απόλυτο έλεγχο αυτού του ταξιδιού.

Θα κουμπώσω το λευκό μου πουκάμισο

με τα γαλάζια κουμπιά της θάλασσας

καθρέφτης θα γίνουν τα μάτια μου,

η ψυχή μου θα είναι κάπου μακριά.

 

Κατερίνα Ζάχαρη

Δεν υπάρχει τέτοιο βιβλίο

%d bloggers like this: