Διαβάσαμε: Χαλίλ του Χάντρα Γιασμίνα | Πάστα Φλώρα

«Παρίσι, πόλη του φωτός. Ένας μόνο φανοστάτης του να σβήσει κι όλος ο κόσμος βυθίζεται πάλι στο σκοτάδι. Ήμασταν τέσσερις καμικάζι. Η αποστολή μας ήταν να μετατρέψουμε το Σταντ ντε Φρανς σε τόπο παγκόσμιου πένθους. Στριμωγμένοι στο αμάξι που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο, καθόμασταν βουβοί. Υπήρχαν δύο αδελφοί τους οποίους δε γνώριζα, ο ένας μπροστά, με τον Αλί, τον οδηγό, κι ο άλλος στο πίσω κάθισμα, δίπλα στον Ντρις και σ’ εμένα».


Χαλίλ του Χάντρα Γιασμίνα από τις εκδόσεις Πατάκη

13 Νοέμβρη, Παρίσι. Γαλλία.

Ξαφνικά ο πύργος του Άιφελ φωτίζεται με κόκκινο αίμα, αντί για γέλια ακούγονται κραυγές και αντί για το αίσθημα της ελευθερίας στην πόλη του φωτός, επικρατεί φόβος.

Η τρομοκρατική επίθεση της 13 Νοεμβρίου στο Παρίσι δεν θα ξεχαστεί.

Ο Χάντρα Γιασμίνα μέσω του Χαλίλ, μας μιλάει για αυτή την βραδιά, μέσα από το κεφάλι και τα μάτια ενός τρομοκράτη, μέσα από το κεφάλι και τα μάτια έναν εκ των τρομοκρατών της 13ης Νοεμβρίου.

Το Χαλίλ, αποτελεί μια εξομολόγηση μέχρι την απόλυτη θέωση, μέχρι το “Αλλάχου Ακμπάρ” να αντηχήσει στον ουρανό και πύρινες φλόγες να σκορπίσουν για πάντα μνήμες και δυστυχία.

Θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις το βιβλίο σαν ένα ημερολόγιο με τις καλές και τις κακές του στιγμές, με τις αναποδιές και τις χαρές της ζωής.

Τι μπορεί να πάει στραβά σε ένα τρομοκρατικό χτύπημα. Eίναι μόνο ο Ιερός Πόλεμος που οδηγεί κάποιον «αδελφό» σε ρουά ματ κίνηση;

Ο Χάντρα Γιασμίνα πραγματεύεται τι σκέψεις, τους φόβους, τα συναισθήματα, τις δυσκολίες και ευκολίες της ζωής μέσα από έναν διαφορετικό βιβλιακό χαρακτήρα. Με απλό και οικείο τρόπο, η γραφή του σε οδηγεί από την Γαλλία και τις Βρυξέλες μέχρι το Μαρόκο. Σε ανατριχιάζει, σε θυμώνει, σε στεναχωρεί ενίοτε, αλλά προπάντων σε προβληματίζει.

Το βιβλίο, χαρίζει στους αναγνώστες μια διαφορετική όψη για την ζωή και το μυαλό ενός τρομοκράτη και σίγουρα μια διαφορετική οπτική σε ένα ιστορικό γεγονός, σε ένα τρομοκρατικό χτύπημα.

Το Χαλίλ όπως αναφέρει και το μήνυμα του εκδοτικού αποτελεί μια ακτινογραφία της εποχής και τον ρεαλισμό του σήμερα.

Ρεαλιστικό, Εμβληματικό, επιτακτικό.

Αυτό είναι το Χαλίλ του Χάντρα Γιασμίνα, και σου προτείνουμε να το διαβάσεις ανεπιφύλακτα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://www.patakis.gr/product/619741/vivlia-logotexnia-pagkosmia-logotexnia/Xalil/


Γιώτα Ματροσαββάκη

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top