Το έργο που θα σου συστήσω ευθύς αμέσως δεν είναι άλλο παρά η πρώτη ποιητική συλλογή του Αθανάσιου Κορώνη, «Στη Ρωγμή του Έρωτα».
Πρόκειται για ένα όμορφο βιβλίο 80 σελίδων, το οποίο περιλαμβάνει 53 ποιήματα ταξινομημένα αλφαβητικά. Πραγματεύεται μέσα από μια εκτενή ανάλυση, ποιήματα, θέματα και συναισθήματα που περιστρέφονται με τον τρόπο τους γύρω από τον έρωτα, ο οποίος αποτελεί τον πυρήνα του έργου, όπως μαρτυρά και ο τίτλος.
Ή μάλλον για να το διατυπώσω καλύτερα, πρόκειται για μια ωδή στον έρωτα και, ταυτόχρονα, ένα είδος «κατακραυγής» στις πρακτικές εξευτελισμού του από το δηλητήριο της κοινωνίας.
Η πλευρά της κοινωνίας, η οποία δε διστάζει να τον θυσιάσει απροκάλυπτα, πάνω στον βωμό των πιο εγωιστικών και καταστροφικών ανθρωπίνων πράξεων.
Στο πέρασμα των σελίδων ερχόμαστε αντιμέτωποι με έννοιες που σχετίζονται ή και ταυτίζονται, με τον ίδιο τον έρωτα.
Μια τέτοια έννοια είναι ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο τον αντιλαμβανόμαστε.
Ο χρόνος είναι σαν ένα ποτάμι· βρίσκεται πάντα εν κινήσει και δεν γυρνάει ποτέ πίσω. Οι άνθρωποι που βιώνουν τον έρωτα όμως, αισθάνονται ότι έχουν τη δύναμη να τον σταματήσουν, να κάνουν τη στιγμή που βρίσκονται με τον αγαπημένο τους να κρατήσει αιώνια.
Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί- το μόνο που μπορούμε- και οφείλουμε- να κάνουμε είναι να κρατήσουμε όσες περισσότερες όμορφες αναμνήσεις και στιγμές είναι δυνατόν και να προχωρήσουμε μπροστά.
Συνομιλώντας με τον Νάρκισσο, τον Οδυσσέα και την Πηνελόπη, έρχεται στην επιφάνεια και το συναίσθημα του φόβου.
Παίρνει διάφορες μορφές και έχει στόχο όχι να ωφελήσει αλλά να πληγώσει τη ζωή και τον έρωτα.
Επιπλέον, είναι εμφανής ο φόβος για το ποιόν του κόσμου που θα παραδοθεί στις γενεές που έρχονται. Τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο υπό το πρίσμα της παιδικής αθωότητας και αγνοούν όλα τα αποκρουστικά κομμάτια του, όπως είναι ο συνεχής βιασμός της φύσης από τα ανθρώπινα χέρια.
Συγκεκριμένα, το ποίημα «Πηνελόπη» αποτελεί ενδεικτικό για αυτόν τον προβληματισμό μέσα από όμορφους παραλληλισμούς, κλείνοντας με μια ρομαντική ελπίδα λύτρωσης της μητέρας- φύσης.
Μέσα από εκτενή και ολιγόστιχα ποιήματα, ο ποιητής ρίχνει βολές στα άσχημα σημεία της κοινωνίας, με κύριο σκοπό να προστατευθεί ο έρωτας και η φύση.
Ειδικά τα ολιγόστιχα ποιήματα, τα οποία μοιάζουν με αποφθέγματα, δίνουν μια ξεχωριστή πνοή στο έργο και σε ωθούν να ακολουθήσεις τη γραμμή που δείχνουν προς όφελος δικό σου και του κοινωνικού περίγυρού σου.
Άλλοτε, παρέχεται η ρομαντική ελπίδα αναγέννησης και ολόπλευρης αλλαγής της κοινωνίας. Άλλοτε, όμως, απογυμνώνεται από τα προσωπεία της και σε κάνει να δεις κατάματα την καταστροφική επιρροή που ασκεί στον έρωτα, τη φύση και, εν γένει, τη ζωή των ανθρώπων.
Στο σύνολό τους τα ποιήματα μου άφησαν μια ξεχωριστή γλυκόπικρη αίσθηση στα χείλη.
Σίγουρα άγγιξε το κάθε ένα τους ξεχωριστά μια διαφορετική χορδή της ψυχής και των συναισθημάτων μου.
Εξυψώνοντας τον έρωτα, την αγάπη και τη (γυναικεία) φύση, και ρίχνοντας φως στις πρακτικές που τον καταστρέφουν, συγκινεί και, παράλληλα, προβληματίζει με μοναδικό τρόπο.
Και αυτό δεν το πετυχαίνει μέσα από ένα πομπώδες, δυσνόητο ύφος ούτε με περίπλοκες, ακατανόητες περιγραφές. Μέσα από μερικούς στίχους, κάθε φορά γινόμαστε μάρτυρες εξωτερίκευσης ποικίλων σκέψεων γύρω από το πρόσωπο του έρωτα, προτρέποντάς μας να βάλουμε το λιθαράκι μας ενάντια στην καταστροφική πλευρά της κοινωνίας.
Μια ενδιαφέρουσα ποιητική συλλογή που οφείλει να διαβαστεί από όλους, ανεξαρτήτως εάν έχουν βιώσει κάπου, κάποτε, με κάποιον άνθρωπο τον έρωτα.
Έρωτος ωδή- και όχι μόνο.
Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Ελκυστής για το αντίτυπο που μου διέθεσαν.
Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου
Φωτογραφία: tea.sun.and.books (bookstagram της αρθρογράφου)
Συγγραφέας: Αθανάσιος Κορώνης
ISBN: 978 618 5424 92 3
Έτος κυκλοφορίας: 2020
Εκδοτικός Οίκος: Ελκυστής
Σελίδες: 80
Είδος: Νεοελληνική ποίηση