Διαβάσαμε: Το χρονικό της Λανιακέα του Σπύρου Κιορσάββα | Πάστα Φλώρα

Ψάχνεις για βιβλίο φαντασίας; Δε ξέρεις ποιο να επιλέξεις; Μια καλή επιλογή είναι το βιβλίο «Το χρονικό της Λανιακέα» του Σπύρου Κιορσάββα από τις εκδόσεις Όστρια.

Λίγα λόγια για το βιβλίο, όπως αναγράφονται στο οπισθόφυλλό του:

«Πέρασαν είκοσι χρόνια ηρεμίας, αλλά ο πόλεμος χτυπά ξανά την πόρτα του Ζέλκεμαρ. Ο Βασιλιάς Ντέσμοντ αντιμετωπίζει μια αδικαιολόγητη εισβολή, που δε σκοπεύει να αφήσει ατιμώρητη.
Οι Κυβερνήτες της Ένωσης των Συντεχνιών δε συμφωνούν για το αν θα έπρεπε να βοηθήσουν το Βασιλιά. Καθένας τους έχει τους δικούς του λόγους για να εμπλακεί στον πόλεμο, αλλά οι φωνές που αρνούνται είναι ηχηρές.
Όλα αυτά συμβαίνουν όσο η Αλάρυα, μια νεαρή κοπέλα προικισμένη με τη δύναμη του Νερού, αναζητά τα Κλειδιά του Τιτάνα, μιας πανάρχαιας φυλακής που δε πρέπει να ανοίξει. Σύντομα, θα ανακαλύψει πως έχει φίλους, φίλους που δε γνώριζε, φίλους που είναι δεμένοι μαζί της στην ίδια μοίρα: να προστατέψουν τον κόσμο της Λανιακέα, από τη φρίκη που αναδεύεται στο αρχαίο βουνό.»


Στην αρχή το βιβλίο με σύγχυσε έως έναν βαθμό επειδή είχα αρκετά ονόματά που έπρεπε να συγκρατώ για να «βυθιστώ» στην πλοκή του έργου. Ωστόσο, στην συνέχεια δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα.

Οι περιγραφές που ενυπήρχαν στο πόνημα του Σπύρου Κιορσάββα ήταν αρκετές για να χαρίσουν στον αναγνώστη μια ωραία αίσθηση, μιας που δεν ήταν κουραστικές και εκτενείς.

Αυτό που μου άρεσε πολύ στο βιβλίο ήταν ότι ήδη από τις πρώτες 20 σελίδες αρχίζει η δράση, με την μυστηριώδη νεαρή κοπέλα (την Φύλακα του νερού). Μου άρεσε εξ’ ίσου πολύ το γεγονός ότι τα κεφάλαια ήταν μικρά και δεν προλάβαινα να χαθώ στις σκέψεις μου και να φύγω από τον ειρμό του συγγραφέα.

Οι χαρακτήρες έχουν σμιλευτεί με τέτοιον τρόπο, ώστε σπάνια αντιπαθείς κάποιον εις βάθος. Ακόμα και οι κακοί της υπόθεσης, εμένα μου φαίνονταν συμπαθητικοί! Το βιβλίο έχει κάποιες αναδρομές και αυτό βοηθάει στην κατανοήση της πλοκής με έμμεσο, όμως,τρόπο.

Επιπλέον, έχει ενδιαφέρον η εμπλοκή των συντεχνιών, καθώς τοποθετεί τον αναγνώστη στο κλίμα της εποχής. Η μια ιστορία εμπλέκεται με την άλλη και, ως αναγνώστης, αντιλαμβάνεσαι καλύτερα το υπόβαθρο όσων γράφονται.

Ο πρωταγωνιστής για εμένα ήταν ο Σύριον. Αν αναρωτιέστε «Ποιος είναι;», μπορείτε να το μάθετε διαβάζοντας «το Χρονικό της Λανιακέα»! Ο Σύριον, λοιπόν, είναι ένας γλυκός, ανώριμος τζέντλεμαν, ο οποίος συνδυάζει κι άλλα χαρακτηριστικά, όπως οξύθυμος, παρατηρητικός, πεισματάρης, αλλά και συναισθηματικός.

Η πλοκή εξελίσσεται, θα έλεγα, αβίαστα. Οι διάλογοι μου φάνηκαν βέβαια σε ορισμένα σημεία λίγο επιτηδευμενοι. Σε κάποιες στιγμές, το όλο κλίμα μου θύμιζε Game of Thrones, αλλά μη το πάρετε τοις μετρητοίς. Το φλερτ, ομολογουμένως, είναι ένα κομμάτι του βιβλίου το οποίο εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά!

Κλείνοντας, οφείλω να επισημάνω ότι το βιβλίου του Σπύρου Κιορσάββα είχε όμορφα νοήματα, όπως το ότι η περιουσία δεν είναι το παν ή το ότι ο πόλεμος μόνο άσχημες συνέπειες μπορεί να φέρει. Ξεχώρισα και δύο φράσεις:

«Σε δύσκολους καιρούς, όλοι ξεχνούν ποιος στάθηκε λογικός απέναντι στην τρέλα»

και «Ένας άνθρωπος που παλεύει για τους άλλους από αγάπη, δεν αποτυγχάνει ποτέ».

Επομένως, αν θέλεις να μάθεις για τους Μάγους, τους Φύλακες, τα Βολβάρ και πολλά άλλα, «Το Χρονικό της Λανιακέα» είναι ο καλύτερός σου φίλος για το καλοκαίρι!


Συνέντευξη σε Σπύρο Κιορσάββα

 Πότε ξεκίνησες να γράφεις το πρώτο σου βιβλίο; Τι σε οδήγησε στην συγγραφή;

Άρχισα να γράφω το 2016. Χειμώνας ήταν. Πρέπει να έβρεχε κιόλας (ένα Όσκαρ σκηνοθεσίας, παρακαλώ)! Έγραψα για δύο λόγους. Αρχικά, επειδή πάντα το ήθελα. Ο δεύτερος είναι ότι έπρεπε να βρω μια ασχολία!

Είναι η συγγραφή τρόπος έκφρασης των ανησυχιών σου ή είναι απλώς μια δημιουργική ενασχόληση;

Λίγο απ’ όλα. Όταν γράφεις, φιλτράρεις τις σκέψεις σου, τις βγάζεις από τα μικρά κουτάκια τους και τις κοιτάς απλωμένες. Τις τακτοποιείς. Λύνεις πολλά θέματα, ό,τι κι αν γράψεις.

Πρωταγωνιστής στο βιβλίο σου είναι, εκτός των άλλων, και ο Σύριον. Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτόν τον χαρακτήρα. Κατά πόσο ταυτίζεσαι μαζί του;

Γιατί δεν εκπλήσσομαι; Τον Σύριον τον αγαπάω λίγο παραπάνω, γιατί κουβαλάει μια δύναμη που πάντα φοβόμουν, όπως και πολλοί άλλοι: Το Σκοτάδι. Μέσω αυτού θέλω να αποδείξω-κυρίως σε εμένα- ότι δεν υπάρχει λόγος να το φοβάται κανείς. Κατά τ’ άλλα, ουδεμία ταύτιση!

Στο βιβλίο βλέπουμε διάφορες εκφάνσεις έμμεσου φλερτ και έρωτα. Πιστεύεις στον έρωτα;

Περίπου. Δεν πιστεύω στην «μία» ή στον «έναν». Πιστεύω, όμως, πως πρέπει να εκφράζεται, όταν υπάρχει. Πόσο πίσω μας κρατάνε αυτά που δεν έχουμε πει;

Δεδομένου ότι «Το χρονικό της Λανιακέα» είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας, υπάρχουν άλλα δύο βιβλία προς έκδοση. Από ποιον εκδοτικό θα γίνει αυτό;

Ήδη το πρώτο επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής, και το δεύτερο βγαίνει μαζί του! Το τρίτο είναι ακόμα μικρό, έχει μέλλον. Αλλά συνεχίζουμε Ελκυστή!

Θα ήθελες να δώσεις ένα μήνυμα στους αναγνώστες σου;

Μήνυμα ε; Κάτι βαρύγδουπο, ίσως;

Μμμ… Ή κάτι ηθικοπλαστικό; Δεν ξέρω! (Παύση, τάχα για σκέψη) Το βρήκα!

Γκρεμίστε τα είδωλά σας και αρχίστε να αυτοθαυμάζεστε. Κάνει θαύματα!

Αυτός ήταν λοιπόν ο γεμάτος χιούμορ Σπύρος. Γνωρίστε τον καλύτερα μέσα από τα βιβλία του!

Αναστασία Τζημαγιώργη

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top