Διβάσαμε: Κύπρος (1945-1974) Κρυφές Πικρές Αλήθειες | Πάστα Φλώρα

Μέσα στο καλοκαίρι μου ήρθε το καινούριο βιβλίο του Χρήστου Γκόλιαρη. Σε αυτή την παρουσίαση λοιπόν, έχουμε να μιλήσουμε για το «Κύπρος (1945-1974) Κρυφές Πικρές Αλήθειες» από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Όντας φοιτήτρια στην Κύπρο και διαμένοντας στο νησί πλέον 7 χρόνια, με δελέασε αρκετά η ανάγνωση αυτού του βιβλίου.

Οι λόγοι είναι πολλοί, ο πιο σημαντικός όμως απ’ όλους αποτελεί, η εξιστόρηση και μελέτη των γεγονότων της Κύπρου από κάποιον που δεν βίωσε ή δεν του κληροδοτήθηκε η ιστορία.

Ζώντας στην Κύπρο θα ακούσεις πολλές ιστορίες και εμπειρίες προσωπικές και μη, για τα γεγονότα που πλήγωσαν το νησί. Η ανάγνωση όμως ενός βιβλίου, μη επιστημονικής φύσεως και αναλύσεως, διαμορφωμένο και μελετημένο ακριβώς πάνω στην ιστορία της Κύπρου από το 1945 μέχρι το 1974 αποτέλεσε για εμένα ερέθισμα περιέργειας και ανάγνωσης.

Ο Χρήστος Γκόλιαρης, είναι συνταξιούχος δάσκαλος και διετέλεσε για πολλά χρόνια Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως αναφέρεται και στο βιογραφικό του τελευταία χρόνια, ασχολείται με δοκίμια, μελέτες και έρευνες κοινωνιολογικού και ι-στορικού περιεχομένου, που κυκλοφορούν ως βιβλία σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, ως άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών.

Όσον αφορά το βιβλίο.

Όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας, το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλους τους, απανταχού, Έλληνες, που επιθυμούν να γνωρίσουν λεπτομέρειες για όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Κύπρου από το 1945 έως το 1974.

Η γραφή του δεν θα σε δυσκολέψει. Όπως δηλώνει και ο ίδιος, θεωρεί τον εαυτό του μελετητή και όχι ερευνητή. Έτσι το ύφος, η ανάλυση και η εξιστόρηση των γεγονότων, λόγω ότι το βιβλίο είναι βασισμένο σε εμπειρίες Κυπρίων φίλων του συγγραφέα, και σε μελέτη επιστημονικού υλικού ερχόμενο από Κύπρο, αναδύεται με την λεγόμενη διαλογική μορφή.

Στο βιβλίο λοιπόν θα δεις, πολλές μορφές συζητήσεων πάνω σε γεγονότα και ιστορίες ανάλογα την χρονολογία και την θεματική του κάθε κεφαλαίου. Οι ιστορίες αυτές όπως προ είπα, βασίζονται σε ελαφρώς τροποποιημένες εμπειρίες και εξιστορήσεις Κυπρίων, και ειδικότερα διαμορφώνονται γύρω από την ζωή και την οικογένεια ενός πολύ καλού φίλου του συγγραφέα, από την Κύπρο.

Στόχος του βιβλίου είναι η ανάλυση και εκτενέστερη αντικειμενική σκοπιά των γεγονότων και των χρονολογιών αυτών μέσα μόνο σε έναν τόμο. Ο αναγνώστης θα πρέπει όταν ολοκληρώσει το βιβλίο να έχει μια καλή γνώση και εικόνα για την ιστορία της Κύπρου, πάντοτε με γνώμονα την αντικειμενική κρίση και μετάδοση της γνώσης.

Αν είσαι λάτρης της ιστορίας ή σε ενδιαφέρει να ενημερωθείς για την ιστορία της Κύπρου, θα ξέρεις ότι δύσκολα η ιστορία μπορεί να γραφτεί και να ακουστεί μόνο μέσα σε έναν τόμο.

Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα το περιεχόμενο του βιβλίου, μέσω της διαλογικής αφήγησης που επέλεξε ο συγγραφέας, θα διαβάσεις απόψεις σχετικά με όλα τα σημαντικά γεγονότα της Κύπρου, ξεκινώντας με αυτό της διασκεπτικής του 1948 ενώ μέσα θα αναφερθούν μακροπρόθεσμα και σημαντικές πληροφορίες για συνωμοσίες, διπλωματίες ή κατασκοπίες που ενεργήθηκαν εκείνες τις περιόδους.

Για μένα -που μη γνωρίζοντας πλήρως όλη την ιστορία του νησιού, αλλά έχοντας βασικές γνώσεις- το βιβλίο του Χρήστου Γκόλιαρη, αποτελεί τέλειο εγχειρίδιο για έναν πρωτάρη που θέλει να βυθιστεί στα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Κύπρου.

Φυσικά όμως αποτελεί εξίσου πολύ καλό βιβλίο και για κάποιον που ήδη γνωρίζει την ιστορία, αλλά θέλει να διαβάσει και να δει μια διαφορετική σκοπιά ή γραφή.

Περισσότερα για το βιβλίο:

https://elkistis.gr/product/κύπρος-1945-1974-κρυφές-πικρές-αλήθειες/


Γιώτα Μαστροσαββάκη

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top