Διβάσαμε: Σκοτεινό Δάσος της Αλεξάνδρας Μπελεγράτη | Πάστα Φλώρα

Από την περιγραφή του οπισθόφυλλου του βιβλίου της Αλεξάνδρας Μπελεγράτη, «Σκοτεινό Δάσος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πηγή», και, ούσα λάτρης της φανταστικής λογοτεχνίας, εισέπραξα μια αρκετά διαφορετική εικόνα από αυτή που περίμενα.

Ύστερα από τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, που έφτασε την ανθρωπότητα στο χείλος του αφανισμού, η κοινωνία κινείται σε δύο ταχύτητες. Η μία αφορά τους κατοίκους των Μητροπόλεων, αυστηρών δομών στις οποίες η ανθρώπινη αδυναμία είναι παρείσακτη, οι ζωές των ανθρώπων παρακολουθούνται στενά και οποιαδήποτε απόκλιση από την αποδεκτή νόρμα αποτελεί αφορμή για τιμωρία, ενώ η άλλη τους κατοίκους των Καστών, που άγουν έναν πιο λιτό αλλά ελεύθερο βίο, θεωρούμενοι ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας από τους πρώτους.

Η ιστορία ξεκινά με την Ηλέκτρα, κάτοικο Μητρόπολης με καταγωγή από τις Κάστες, να εμπλέκεται σε ένα ατύχημα προσπαθώντας να ξεφύγει ποικιλοτρόπως από το παρελθόν της. Ως άμεση απόρροια των τελευταίων γεγονότων, βρίσκεται αντιμέτωπη με εξωτερικούς εχθρούς, αλλά και με εσωτερικούς δαίμονες, ενώ γίνεται έρμαιο στη βορά ενός συστήματος που προσπαθεί να την αποβάλλει ως ακόμη ένα ξένο σώμα. Θα κατορθώσει να νικήσει στη μάχη που γίνεται μέσα της και να γλιτώσει από τους υλικούς και άυλους δαίμονες που την κυνηγούν;

Το «Σκοτεινό Δάσος» είναι ένα βιβλίο που εστιάζει στην ηθική πάλη των αξιών και στη διαφυγή από την αλλοτρίωση και τον εκφυλισμό που μπορεί να υποστεί η ανθρώπινη προσωπικότητα σε δυστοπικά περιβάλλοντα.

Ξυπνά στον αναγνώστη φόβους για την πορεία της ανθρωπότητας, που έχουν μια αρκετά ρεαλιστική βάση. Παρά την αρχική εντύπωση, το φανταστικό στοιχείο δεν είναι το κυρίαρχο θέμα της ιστορίας, αλλά πλαισιώνει επιτυχημένα την εσωτερική διαμάχη της ηρωίδας.

Πρόκειται για μια ιστορία μεστή, που η συγγραφέας αποδίδει χωρίς να πλατιάζει, αν και μεγαλύτερη έμφαση στην κοσμογονία δε θα έκανε το βιβλίο να ξεφύγει από το στόχο του. Πετυχαίνει δε να αποδώσει μέσα σε λίγες σελίδες το σύμπαν της άριστα και χωρίς να δημιουργεί κενά στον αναγνώστη.

Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσε κανείς να προσάψει στο βιβλίο είναι ο υπερβάλλων λυρισμός σε σημεία, που αντισταθμίζεται από τις λίγες, αλλά πολύ παραστατικές σκηνές δράσεις και κάποιες μη αναμενόμενες ανατροπές. Κυριολεκτικά και μεταφορικά σκοτεινά δάση, από τα οποία προσπαθούμε με κάθε τίμημα να ξεφύγουμε.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Το Σκοτεινό Δάσος


Τίνα Μπαρμπάτσαλου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top