Έρωτας με χάρτινα φτερά – Raphaëlle Giordano

Τον Σεπτέμβριο του 2021 κυκλοφόρησε το 3ο μυθιστόρημα της best- seller συγγραφέως Raphaëlle Giordano από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Λόγος γίνεται για το βιβλίο «Έρωτας με χάρτινα φτερά». Ένα έργο που μας ταξιδεύει σε μαγευτικές ευρωπαϊκές πόλεις και πυροδοτεί ερωτήματα γύρω από τη φύση του έρωτα.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας είναι η Μέρεντιθ· μια ανερχόμενη ηθοποιός που βρίσκεται σε σχέση με τον Αντουάν. Όλα δείχνουν να βαίνουν καλώς, μέχρι που μια μέρα αποφασίζει να τολμήσει κάτι αρκετά ριψοκίνδυνο. Να ρισκάρει τη σχέση της, παγώνοντάς την για 6 μήνες για να βρει τον εαυτό της. Με αφορμή το θεατρικό τουρνέ που έχει μπροστά της, οργανώνει το ιδιαίτερο ταξίδι αναζήτησης του εαυτού της, το «Love Tour», όπως το ονομάζει. Πυρήνας αυτού είναι να βελτιώσει την «ερωτευτικότητά» της, δηλαδή, όπως μας εξηγεί, «την ικανότητα να ερωτεύεται και να αγαπά». Συνοδοιπόρος της σε αυτό το ιδιαίτερο ταξίδι είναι η καλύτερή της φίλη και συμπρωταγωνίστριά της, Ρόουζ. Και αυτή θα κληθεί να αντιμετωπίσει, με τη σειρά της, τα δικά της ερωτήματα και να αναθεωρήσει, ενδεχομένως, μερικές καταστάσεις της ζωής της.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Σε κάθε στάση που κάνουν, η Μέρεντιθ έρχεται ολοένα και πιο κοντά στον στόχο της. Ανάμεσα σε νέα μέρη, ανθρώπους και καταστάσεις εγείρονται άμεσα ή έμμεσα φρέσκα ερωτήματα γύρω από τον έρωτα. Κάθε της συναναστροφή γίνεται έμπνευση/ μάθημα για να δώσει απαντήσεις σε αυτά που τη «βασανίζουν». Όλες αυτές τις σκέψεις, τις οργανώνει στο λεγόμενο «Love Organizer», το οποίο μπορούμε να διαβάσουμε συνοπτικά στο τέλος του βιβλίου. Και- γιατί όχι;- να επωφεληθούμε ενδεχομένως από κάποιο από τα συμπεράσματά της. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγγραφέας ειδικεύεται σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης. Αυτό γίνεται αντιληπτό και από τον τρόπο που προσεγγίζει το εσωτερικό ταξίδι αναζήτησης της ηρωίδας της αλλά και από τις προτάσεις που παραθέτει στο τέλος.
Αν θέλει η Μέρεντιθ να βελτιώσει την «ερωτευτικότητά» της, θα πρέπει να αναγνωρίσει όλα εκείνα που την κάνουν να σαμποτάρει τον εαυτό της και, κατ’ επέκταση, την ευτυχία της. Να έρθει σε επαφή με τις επιθυμίες, τα θέλω, τα όνειρα και τα όριά της, για να οδηγηθεί στην προσδοκώμενη ολοκλήρωση που επιζητά. Στο προσκήνιο, λοιπόν, έρχονται φοβίες και ανασφάλειες που διατηρούν τις ρίζες τους κρυμμένες στην παιδική ηλικία, με την Μέρεντιθ να καλείται να βουτήξει στις αναμνήσεις της και να τις αντιμετωπίσει. Και εμείς, παρακολουθούμε βήμα βήμα την πρόοδο που κάνει και μας παρασέρνει σε αυτό το ταξίδι. Δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται εν μία νυκτί, αλλά θέλει επιμονή και υπομονή. Ωστόσο, όσο τρομακτικό και αν φαίνεται αυτό στην αρχή, τόσο ευεργετικό μπορεί να αποδειχθεί στην αναζήτηση του «εγώ» της.

Εν κατακλείδι

Η γραφή είναι τόσο περιγραφική όσο χρειάζεται για να μας μεταφέρει τις εικόνες, τους ήχους και τις μυρωδιές από τις μαγευτικές πόλεις που επισκέπτονται, χωρίς να γίνεται κουραστική. Η ιστορία αυτή καθαυτή προχωρά πολύ γρήγορα, με εμάς να την παρακολουθούμε από την οπτική διαφορετικού προσώπου κάθε φορά.

Παρόλο που δεν μπορώ να πω ότι ανήκει στα βιβλία που αρέσκομαι να διαβάζω μέσα σε ένα ολόκληρο βράδυ, προχωρώντας στην ιστορία με έπιασα να μην θέλω να το αφήσω στην άκρη. Η ανάλαφρη γραφή της συγγραφέως, το παρορμητικό ύφος της Μέρεντιθ, ο συγκρατημένος και συνάμα εκρηκτικός χαρακτήρας της Ρόουζ και ο Αντουάν στο παρασκήνιο, μου προσέφεραν μια ευχάριστη αναγνωστική εμπειρία. Αν και δεν έλειψαν οι φορές, στις οποίες διαφωνούσα ή/ και νεύριαζα με τις πράξεις των προσώπων, δεν μπορώ να πω ότι δεν μου άφησε μια γλυκιά γεύση.

Ευχάριστο, παρορμητικό, γλυκό.

Γεωργία Σαβίνα Αποστολοπούλου

https://e-pediobooks.gr/index.php?route=product/product&product_id=1751&search=%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B1%CF%82