Εξαιρετική Επιρροή-Tim Irwin

Εξαιρετική Επιρροή

Το πανάρχαιο ερώτημα για κάθε ηγέτη είναι ένα: πως αναδεικνύουμε τον καλύτερο εαυτό των υφισταμένων μας; Οποιοσδήποτε έχει διευθύνει μια εταιρία, έχει μεγαλώσει παιδιά, έχει διοικήσει μια στρατιωτική μονάδα ή έχει προπονήσει μια ομάδα, πασχίζει να βρει το κλειδί, για να βοηθήσει τους άλλους να αριστεύσουν και να εκφράσουν τις δυνατότητές τους. Είναι εντυπωσιακό πόσο συχνά καταφεύγουμε στην επίκριση και όχι σε μια προσέγγιση, η οποία ουσιαστικά διαπλάθει έναν καλύτερο άνθρωπο. Το βιβλίο «Εξαιρετική επιρροή» του Dr. Tim Irwin, αποτελεί ένα εγχειρίδιο το οποίο απευθύνεται σε όλους εκείνους που καθημερινά έρχονται σε επαφή με ανθρώπους και είναι υπεύθυνοι για αυτούς.

Ο Dr. Tim Irwin, όντας σπουδαίος ομιλητής και σύμβουλος σε μεγάλες επιχειρήσεις, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε πολλές χώρες της Βορείας και της Νότιας Αμερικής, αλλά και της Άπω Ανατολής, διερευνά το ερώτημα: Πώς οι σπουδαίοι Ηγέτες μπορούν να αναδείξουν τον καλύτερο εαυτό των Υφισταμένων τους. Στο βιβλίο αυτό μας προτείνει μια δυναμική προσέγγιση, προκειμένου να δημιουργήσουμε κίνητρα στους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε.

Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να εκφράσουμε Λόγια Ζωής που να μεταμορφώνουν όσους βρίσκονται κάτω από την επιρροή μας, φουντώνοντας τη φλόγα των αυθόρμητων κινήτρων; Τι θα γινόταν αν οι υφιστάμενοί μας έβρισκαν έναν σπουδαίο σκοπό σε αυτό που κάνουν και αφιερώνονταν στη δουλειά τους με όλη τους την ψυχή; Δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλουν όλοι οι ηγέτες, γονείς και δάσκαλοι; Όλοι μας ελπίζουμε να καλλιεργήσουμε τα εσωτερικά κίνητρα των άλλων, έτσι ώστε τα άτομα στα οποία ηγούμαστε να γίνουν καλύτεροι υπάλληλοι, καλύτεροι μαθητές, καλύτεροι αθλητές.

 Ποιος διευθυντής εταιρείας, ποιος γονιός ή προπονητής δεν θα ήθελε να απελευθερώσει το εκπληκτικό δυναμικό υπαλλήλων, παικτών, μαθητών ή παιδιών που έχει υπό την εποπτεία του;  Το μυστικό είναι, να απευθύνουμε σε αυτούς «Λόγια Ζωής». Με αυτό τον τρόπο θα τους παρακινήσουμε, να γίνουν καλύτεροι και πιο πετυχημένοι στο αντικείμενό τους και θα τους βοηθήσουμε να αναδείξουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Ένας προϊστάμενος με Λόγια Ζωής μπορεί να οδηγήσει τον υφιστάμενό του να αναδείξει τον καλύτερο εαυτό του. Ένας γονέας απευθύνοντας στο παιδί του Λόγια Ζωής, θα το οπλίζει με θάρρος και θα το ωθεί στην ανάδειξη του αποδοτικότερου εαυτού του. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ένας προπονητής έχει μπροστά του έναν αθλητή, ένα εν δυνάμει ταλέντο. Ωστόσο, τα Λόγια Ζωής δεν είναι πάντα ευχάριστα στον αποδέκτη τους, αλλά φτάνουν σαν γιατρικό στην καρδιά και έχουν τη δύναμη να τον μεταμορφώσουν.

Εξαιρετική επιρροή σημαίνει πως ένα άτομα επηρεάζει θετικά τους γύρω του, διαμέσων των δικών του επιλογών και όχι της βίαιης υπακοής των άλλων σε αυτόν. Αυτή είναι και η πραγματική ηγετική ικανότητα.

Κατερίνα Ζάχαρη

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έσοπτρον. Διαβάστε ένα απόσπασμα ΕΔΩ

Leave a Reply

%d bloggers like this: