«Από πού να ξεκινήσω;»
Στην εποχή της ατέλειωτης, και (σε μεγάλο βαθμό) ελεύθερα προσβάσιμης πληροφορίας, πολλές φορές αισθανόμαστε ένα δέος/χάος. Η πρώτη σκέψη είναι πως δεν γνωρίζουμε από πού θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την αναζήτηση. Θέλουμε να μελετήσουμε και να διαβάσουμε πάνω σε μία θεματική που μας τραβά την προσοχή, πχ. φεμινισμός, όμως μέσα στην πληθώρα των πηγών είναι δύσκολο να εντοπίσουμε και να αξιολογήσουμε αυτές που χρειαζόμαστε ως ένα starter pack για το θέμα που μας ενδιαφέρει.
Στο άρθρο αυτό προτείνονται 5 μικρά βιβλία ως εισαγωγή στο φεμινισμό. Φυσικά ο όρος «φεμινισμός» είναι ένας όρος-ομπρέλα που περιλαμβάνει τόσο κινηματικές δράσεις όσο και διαφορετικά θεωρητικά ρεύματα εντός του. Η παρούσα πρόταση συνίσταται στην εισαγωγή γύρω από τον ίδιο τον όρο «φεμινισμός» και την ανάγκη του να μιλάμε γι’ αυτό σήμερα.
1. Γυναικεία Επαγγέλματα – Βιρτζίνια Γουλφ, εκδ. Κοβάλτιο (32 σελίδες)
Το βιβλίο αυτό αποτελεί την έντυπη και μεταφρασμένη μορφή μιας ομιλίας που είχε εκφωνήσει η Βιρτζίνια Γουλφ το 1931 σε νεαρές γυναίκες. Εξηγεί τα εμπόδια που βάζει η κοινωνία (μία κοινωνία ανδρών) στις γυναίκες επαγγελματικά αλλά και την καταπίεση που υφίστανται να μένουν άβουλα όντα κλεισμένα στο σπίτι. Αν και έχουν περάσει 90 χρόνια από την ημερομηνία εκφώνησης αυτής της ομιλίας, το κείμενο είναι αρκετά επίκαιρο. Το επίμετρο, μάλιστα, βοηθάει ιδιαίτερα στο να γίνουν άμεσα κατανοητά όλα όσα ήθελε να θίξει η Αγγλίδα συγγραφέας.
2. Φεμινισμός της κατάργησης, Θεωρίες και πρακτικές του καιρού μας – Άντζελα Ντέιβις, εκδ. Νήσος (32 σελίδες)
Στο μικρό αυτό βιβλίο και πάλι έχουμε να κάνουμε με έντυπη μορφή προφορικής ομιλίας, αυτή τη φορά από την Άντζελα Ντέιβις για το ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς το 2017. Αναφέρεται στον μαύρο ριζοσπαστικό φεμινισμό, που έχει να κάνει με τις πολλαπλές διακρίσεις τις οποίες υφίστανται οι μαύρες γυναίκες.
3. Ας είμαστε όλοι φεμινιστές – Chimamanda Ngozi Adichie, εκδ. Μεταίχμιο (70 σελίδες)
Το 2012 η Adichie εδωσε μία ομιλία στο TEDxEuston με τίτλο «We should all be feminists». Ένα χρόνο αργότερα, η τροποποιημένη εκδοχή της ομιλίας της κυκλοφορεί σε βιβλίο με μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό. Η φεμινίστρια συγγραφέας, μέσα από ένα κείμενο που βρίθει παραδειγμάτων από τη ζωή της σε ΗΠΑ και Νιγηρία, απαντά στο ερώτημα «Γιατί μας χρειάζεται σήμερα ο φεμινισμός;». Απλό, μικρό και εύληπτο!
4. Το κυνήγι των μαγισσών χθες και σήμερα – Silvia Federici, Εκδόσεις των Ξένων (144 σελίδες)
Η Ιταλίδα ιστορικός Silvia Federici αναλαμβάνει να συνθέσει και να αφηγηθεί την ιστορία της πατριαρχίας. Το βιβλίο μιλάει για τη στοχοποίηση των γυναικών, τους τρόπους που περιορίστηκε η κοινωνική τους παρουσία αλλά και το πως ισχυροποιήθηκε η εξουσία των ανδρών, του κράτους και της θρησκείας πάνω τους. Διαβάζεται εύκολα και γρήγορα!
5. Φεμινισμός, παρελθόν και παρόν ενός κινήματος – Deborah Cameron, ΠΕΚ (208 σελίδες)
Αν ψάχνετε ένα βιβλίο για να διαβάσετε την ιστορία του φεμινισμού από την οπτική των κινημάτων, το βιβλίο αυτό είναι το ιδανικό! Με άξονα αναφοράς τη βιωματική εμπειρία της συγγραφέως, γίνεται μία ιστορική προσέγγιση του αγγλοαμερικάνικου φεμινισμού. Ένα βιβλίο που δίνει μία πλήρη βάση σε κάθε άτομο που θέλει να μάθει για το φεμινισμό και διαβάζεται με μεγάλη άνεση και ευκολία!