Φρανκενστάιν – Mary Shelley – Εκδόσεις Ψυχογιός | Πάστα Φλώρα

Φρανκενστάιν Εκδόσεις Ψυχογιός

Φρανκενστάιν – Mary Shelley

Η ιστορία του Φρανκενστάιν: Στους ερημικούς πάγους του Αρκτικού Κύκλου, ένας καπετάνιος διψασμένος για γνώση αντικρίζει ένα αλλόκοτο θέαμα: μια αφύσικα μεγάλη ανθρώπινη φιγούρα, πάνω σε ένα έλκηθρο, να κινείται ύποπτα και να εξαφανίζεται.

Λίγο αργότερα το πλοίο του περισυλλέγει έναν άρρωστο άνδρα, ο οποίος του εξιστορεί την τραγωδία του: τη δική του και του «τέρατος» εκείνου που ο καπετάνιος είδε τυχαία στους πάγους.

Είναι ο Βικτόρ Φρανκενστάιν και αυτή είναι η τραγική, όσο και τρομακτική, ιστορία τού πώς δημιούργησε ζωή από το μηδέν. Ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό το κουτί της Πανδώρας. Ο δημιουργός μισεί το δημιούργημά του και το απελπισμένο δημιούργημα σπεύδει να εκδικηθεί τον δημιουργό του. Όλα αυτά, μέσα από μια εναλλαγή περιπετειών, φόνων και περιπλανήσεων γεμάτες αγωνία.

Το στοίχημα μεταξύ ποιητών

Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του Δρ. Φρανκενστάιν. Του γιατρού που θέλησε να δημιουργήσει ζωή και κατασπαράχθηκε από τις συνέπειες των πράξεων του. Η πραγματική όμως ιστορία, η αφετηρία της δημιουργίας του «τέρατος», ξεκινά χρόνια πριν την έκδοση του βιβλίου.

Για να την γνωρίσουμε πρέπει να μεταφερθούμε σε μια θερινή νύχτα του 1816, στα περίχωρα της Γενεύης. Τρεις ποιητές κι ένας γιατρός συνεπαρμένοι από μία σειρά διηγημάτων για φαντάσματα, συζητούν γύρω από το τζάκι σχετικά με τον αποκρυφισμό και την αλχημεία.

Η συζήτηση δεν αργεί να εξελιχθεί σε ένα στοίχημα. Ποιος θα κατάφερνε να γράψει την πιο τρομακτική ιστορία; Η Μέρι Σέλεϊ, o σύζυγος της Πέρσι Σέλεϊ, ο Λόρδος Μπάιρον ή ο γιατρός Τζον Πολιντόρι;

Παθιασμένη η Μέρι Σέλεϊ βουτάει την πένα της στο μελάνι και αρχίζει να ζωγραφίζει μια ιστορία τρόμου, η οποία θα μείνει ανεξίτηλη στο πέρασμα του χρόνου. Παράλληλα, θα πρωτοπορήσει αποκτώντας τον τίτλο μίας εκ των πρώτων γυναικών συγγραφέων στην παγκόσμια λογοτεχνική ιστορία. Και, κατά την άποψη πολλών, την πρώτη γυναίκα που εξέδωσε βιβλίο τρόμου.

Γλαφυρές περιγραφές και εναλλασσόμενη αφήγηση

Με απόλυτη σιγουριά, λοιπόν, μπορώ να πω ότι η Μέρι Σέλεϊ κατάφερε, να εκπληρώσει το στόχο της και να σκιαγραφήσει το πορτραίτο ενός σύγχρονου Προμηθέα με μεγάλη μαεστρία. Το βιβλίο μέσω της γοτθικής, σκοτεινής του ατμόσφαιρας και τις έντονες επιρροές του από το κίνημα του ρομαντισμού και τους τραγικούς του χαρακτήρες κατάφερε, να με συνεπάρει.

Οι γλαφυρές περιγραφές και η εναλλασσόμενη αφήγηση, σε συνδυασμό με τους έντονους φιλοσοφικούς προβληματισμούς που θέτονται μέσω αυτού – η σχέση και ο ορισμός του καλού και του κακού, η ύβρις, η γοητεία της θεϊκής δύναμης, η μοναξιά, ο κοινωνικός αποκλεισμός, το μίσος και η απόγνωση– καθιστούν το κλασικό αυτό μυθιστόρημα ένα αέναο έργο, που γοητεύει τους ανθρώπους ανά τους αιώνες.

Το έργο μπορεί να ερμηνευθεί με πολύπλευρους τρόπους, τόσο από άποψη ψυχολογίας όσο και ηθικής φιλοσοφίας, διαφορετικά για το κάθε άτομο βάση της ιδεολογίας και των καταβολών του, οπότε θα ήταν τουλάχιστον ανούσιο, να προσπαθήσω, να σας μεταφέρω τη δική μου ερμηνεία και τις σκέψεις που μου δημιούργησε, το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα ανάγνωσμα, που θα θέσει τον αναγνώστη σε ένα φιλοσοφικό ταξίδι και θα του δημιουργήσει πληθώρα συναισθημάτων.

Φρανκενστάιν

Βαθμολογία:

Βαθμολογία: 9/10
Συγγραφέας: Μέρι Σέλεϊ
Εκδόσεις: Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελίδες: 352
Είδος: Κλασική λογοτεχνία

Διαβάστε απόσπασμα του βιβλίου ΕΔΩ

Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο του βιβλίου που μου διέθεσαν.
Ιωάννα Δημητσάνου

 

Leave a Reply