Γράμματα στην Άιρις- Νομπλ Ελίζαμπεθ | Βιβλιοπαρουσίαση

Οι ευτυχισμένες αναμνήσεις της Τες είναι συνδεδεμένες κυρίως με τη γιαγιά της, την Άιρις, που βοήθησε στο μεγάλωμά της. Και τώρα η Τες έχει ένα μυστικό- κάτι που θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή πολλών ανθρώπων- και ο μόνος άνθρωπος στον οποίο μπορεί να το εξομολογηθεί είναι η αγαπημένη της γιαγιά. Όμως πως μπορείς να μιλήσεις για το μέλλον σου σε κάποιον που δεν θυμάται το παρελθόν της; Η Άιρις γλιστράει μέσα στη λήθη όλο και περισσότερο, μέρα με τη μέρα… 

Μέχρι που η Τες ανακαλύπτει ότι η γιαγιά της, έχει και αυτή το δικό της μυστικό. Μια βαλίτσα με γράμματα από άλλη εποχή- τα χαμένα κομμάτια μιας ζωής για την οποία ποτέ δεν μίλησε σε κανέναν. Θα μπορούσαν αυτά τα γράμματα να κρύβουν τις απαντήσεις που η Τες θεωρούσε χαμένες για πάντα; 

Μια αισιόδοξη, αξέχαστη ιστορία για τα μυστικά, τις ευκαιρίες της ζωής και την ανακάλυψη της ευτυχίας εκεί που την περιμένεις λιγότερο. 

Το « Γράμματα στην Άιρις» της Ελίζαμπεθ Νομπλ είναι ένα ευχάριστο και χορταστικό κοινωνικό μυθιστόρημα που αφηγείται με  περίτεχνο τρόπο ένα σύμπλεγμα ιστοριών, που κινούνται γύρω από την ζωή και την οικογένεια τριών γυναικών.  

Η γεμάτη ευαισθησία αφήγηση της Ελίζαμπεθ Νομπλ, μας συμπαρασέρνει σε ένα αισιόδοξο ταξίδι στην πόλη του Λονδίνου, όπου παρακολουθούμε τις ζωές τριών γυναικών και τις σχέσεις που αναπτύσσουν μεταξύ τους, οι οποίες ξετυλίγονται σαν κουβάρια μπροστά στα μάτια μας. Οι ζωές τους πλέκονται σαν γαϊτανάκι μπροστά στα μάτια μας, όσο εμείς παρακολουθούμε τις προσωπικές και οικογενειακές τους δοκιμασίες μέσω τριτοπρόσωπης αφήγησης από την οπτική της Τες και την οπτική της Τζίτζι.  

Η Τες είναι μία συνηθισμένη τριανταπεντάχρονη κοπέλα που ζει στο Λονδίνο. Θεωρητικά, έχει τη ζωή της σε τάξη. Διαθέτει μία δουλειά με καλό εισόδημα και μία σχέση που οδεύει προς τον γάμο. Όλα είναι φυσιολογικά. Όλα όπως «θα έπρεπε να είναι». Όλα όπως «θα έπρεπε» να τα θέλει. Όμως ένα τυχαίο γεγονός, μία μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη, έρχεται να δυναμιτίσει τα πάντα και να θρυμματίσει τη λαμπερή βιτρίνα που έχει ονομάσει ζωή. Ξαφνικά, αρχίζει να βλέπει ξεκάθαρα, πράγματα για τα οποία εθελοτυφλούσε. Ποια είναι η ζωή που θέλει να ζήσει; Τι θα επιλέξει να κάνει με αυτό το παιδί; 

Παράλληλα, η αγαπημένη της γιαγιά, η Άιρις, η γυναίκα που τη μεγάλωσε, χρειάζεται να εισαχθεί σε γηροκομείο. Η υγεία της διαρκώς επιδεινώνεται, και η άνοια τής κλέβει ραγδαία την ταυτότητά της. Η Τες πρέπει να βρει τη δύναμη να φροντίσει τον εαυτό της καθώς η ζωή της καταρρέει, αλλά και τη γιαγιά της όσο η δική της ζωή ξεθωριάζει. Σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο της ζωής της, γνωρίζει την Τζίτζι, και μεταξύ τους αναπτύσσεται μία βαθιά φιλία. 

Η Τζίτζι έχει τα δικά της προβλήματα. Έχει μία άνετη ζωή, έναν ήρεμο γάμο και έχει μεγαλώσει τρία παιδιά με τον άντρα της, που έχουν τις δικές τους ζωές. Όμως πλέον η ρουτίνα την έχει καταπιεί και έχει φθείρει τα πάντα, κάνοντάς τη να αναρωτιέται «και τώρα τι;». Τελείωσε η ζωή της και θα περιμένει απλώς να πεθάνει δίπλα σε έναν άντρα αδιάφορο που έχει βολευτεί να της αφήνει όλες τις ευθύνες και τις πρωτοβουλίες; Έναν άντρα που απέτυχε να τη στηρίξει ακόμη κι όταν η Τζίτζι νόσησε από καρκίνο; Όχι. Η Τζίτζι είναι αποφασισμένη ότι θέλει να ζήσει. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να τινάξει την οικογένειά της στον αέρα. 

Μέσα από την επιτυχημένη σκιαγράφηση των χαρακτήρων του βιβλίου αυτούόλοι οι χαρακτήρες του είναι ιδιαιτέρως ρεαλιστικοί. Ο αναγνώστης αισθάνεται ότι παρακολουθεί από κοντά την ζωή αληθινών ανθρώπων με αληθινά προβλήματα στα οποία δεν υπάρχει μαγική λύση. Ο καθένας θα κάνει τις επιλογές του, θα αναλάβει τις ευθύνες του και θα αντιμετωπίσει και τις συνέπειες. 

Οι χαρακτήρες του βιβλίου, καλούνται να διαχειριστούν συναισθήματα όπως ο θυμόςη αισιοδοξία και η τραγικότητα. Παρόλο αυτά ο βασικός άξονας του μυθιστορήματος είναι  η αγάπη, πάνω στην οποία πλέκετε αυτή η υπέροχη ιστορία και η οποία θα αγγίξει την ψυχή του κάθε αναγνώστη. Κύριο θέμα του βιβλίου, οι σχέσεις μεταξύ γυναικών. Δοσμένες στη θετική τους διάσταση, γεμάτες αγάπη και προσπάθεια για κατανόηση και στήριξη, ένα ευχάριστο, αισιόδοξο και πολύ εποικοδομητικό διάλειμμα από όλα τα αρνητικά στερεότυπα γυναικείων σχέσεων στη λογοτεχνία. 

Η οικογένεια, η απώλεια, η αξιοπρέπεια, η φιλία και η αγάπη, και όλες οι εκφάνσεις τους, απλώνονται στις σελίδες του βιβλίου έτοιμες να προκαλέσουν όλο το φάσμα των συναισθημάτων του αναγνώστη. Ένα αισιόδοξο ανάγνωσμα, γραμμένο με καυστικό χιούμορ, διορατικότητα και ευαισθησία.

Κατερίνα Ζάχαρη

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας. Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα:

minoas.gr/PDF/35243_Preview.pdf

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top