Κλαίγοντας πάνω από το χυμένο γάλα – Λίνα Μαρία Πάρα

Κλαίγοντας πάνω από το χυμένο γάλα

Το βιβλίο Κλαίγοντας πάνω από το χυμένο γάλα είναι μια συλλογή διηγημάτων που, με λίγες επιλεγμένες λέξεις, περιγράφουν και φέρνουν στην επιφάνεια άπειρα συναισθήματα. Είναι μικρό βιβλίο και τα διηγήματα είναι πολύ σύντομα σε έκταση οπότε φεύγει πολύ γρήγορα. Μα όχι τόσο εύκολα, μιας και η συγγραφέας μας φέρνει αντιμέτωπους με συχνούς καθημερινούς φόβους και καταστάσεις.

Όλες οι ιστορίες λαμβάνουν χώρα στην Κολομβία. Μέσα από τους ήρωες της, η Λίνα Μαρία Πάρα μάς ταξιδεύει σε πόλεις, γειτονιές και χρωματιστά σπίτια. Μαθαίνουμε για τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτή τη χώρα, για έθιμα και νοοτροπίες. Πληρωμένοι προστάτες, φτώχεια, έργα ανοικοδόμησης, προκαταλήψεις και μαντεία.

Τα διηγήματα εστιάζουν στις διαπροσωπικές σχέσεις με την οικογένεια, αλλά και με τον εσωτερικό εαυτό. Περνάνε ένα ψυχογράφημα τοπίων, καταστάσεων και ανθρώπων τόσο αναλυτικό μα ταυτόχρονα συμπυκνωμένο δίχως φλυαρίες. Αγάπησα λίγο παραπάνω το πρώτο διήγημα που αφορά τη δωρεά οργάνων, καθώς παρουσιάστηκε ως τόσο απλό ζήτημα αλλά στην Ελλάδα θεωρείται ακόμη «ιερή αγελάδα» και το συζητάμε μετά βίας.

Ξεχώρισα, επίσης, την ιστορία που μιλά για τη Μαρία που δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί τη νίκη της έναντι του καρκίνου. Συχνά οι άνθρωποι που επιβιώνουν από τέτοιες καταστάσεις δυσκολεύονται να βιώσουν τη χαρά λόγω των δυσκολιών που έχουν περάσει για να φτάσουν στην ίαση.

Το προτείνω ως ένα ταξίδι ψυχής. Ιδανικό για ηλιόλουστα απογεύματα με καφέ στην εξοχή ή δίπλα σε μεγάλα παράθυρα.

Λένα Πολυχρόνη

Το βιβλίο Κλαίγοντας πάνω από το χυμένο γάλα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Worldbooks

Τα διηγήματα της Λίνα Μαρία Πάρα δίνουν την αίσθηση ότι εγγίζουν ιδιαίτερα τον δικό μας κόσμο, εκείνο των υπέροχων αποκαλύψεων, των οδυνηρών τραγωδιών και των αναμνήσεων που έχουμε ζήσει. Αυτή η εγγύτητα όμως αποφεύγει τη σύγκριση. Κάθε ιστορία είναι αρκετά πυκνή ώστε να ξεδιπλώνει το απλό επεισόδιο και να εκτείνει την πλοκή της μέχρι τις ρωγμές που μας μεταφέρουν σε απίθανα βάθη και τόπους.

Αυτή η τρυφερή συλλογή διηγημάτων ξεφεύγει από το πλαίσιό της, αναπηδά στον χρόνο, είναι αντανάκλαση, αλλά έχει και φυσική υπόσταση. Μας χαϊδεύει, μας αρρωσταίνει, μας σκοτώνει· μας κάνει να φοβόμαστε, να χαιρόμαστε, να κλάψουμε. Είναι ένα πλήρες, ρυθμικό και κομψό λογοτεχνικό κείμενο μιας πραγματικά ταλαντούχας αφηγήτριας