Η κόλαση της Τρεμπλίνκα – Βασίλι Γκρόσσμαν
Δεν πρέπει να φρίττουμε με το ότι η φύση γεννάει τέτοια έκφυλα πλάσματα… Το τρομερό είναι κάτι άλλο : τα τέρατα αυτά, που έπρεπε να βρίσκονται σε απομόνωση, να μελετώνται ως φαινόμενα της ψυχιατρικής επιστήμης, λειτουργούν σε κάποια κράτη ως ενεργοί, δρώντες πολίτες.
Ποτέ δεν θα είναι αρκετές οι πληροφορίες που παίρνουμε μέσα από βιβλία τα οποία μιλούν για την μεγαλύτερη κτηνωδία που έχει συναντήσει η ανθρωπότητα.
Ποτέ δεν θα είναι αρκετός ο πόνος που θα νιώσουμε για όλες τις χαμένες ψυχές. Για όλες τις ζωές που χάθηκαν αδικαιολόγητα και άδικα!
Ο Βασίλι Γκρόσσμαν , πολιτικός ανταποκριτής του σοβιετικού στρατού, περιγράφει το τι ακριβώς βρήκε στην Τρεμπλίνκα το 1944. Απαριθμεί τους χιλιάδες ανθρώπους που πέρασαν τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους εκεί, χωρίς να γνωρίζουν το τι θα τους συμβεί. Μιλά για ανθρώπους που σε μια βαλίτσα χώρεσαν τα πολύτιμα αντικείμενα τους, θεωρώντας πως πηγαίνουν σε έναν νέο τόπο, που θα τους αγκαλιάσει και θα συνεχίσουν την ζωή τους. Κατονομάζει τα τέρατα που έκαναν όλες αυτές τις φρικτές δολοφονίες. Τέρατα, που σκότωναν παιδιά και γελούσαν. Τέρατα, που χλεύαζαν τις ικεσίες των ανθρώπων.
Η συγκεκριμένη έκδοση (Εκδόσεις Άγρα) είναι μια μορφή εγκυκλοπαίδειας από μόνη της. Από το σημείωμα της μεταφράστριας, ως και τις αμέτρητες πληροφορίες που δίνονται καθ’όλη τη διάρκεια του βιβλίου, είναι εξαιρετικές! Αναφέρονται αντίστοιχες προτάσεις βιβλίων, συγγραφείς και κομμάτια της ιστορίας που ενδέχεται να αγνοεί ο αναγνώστης.
Όλα αυτά σε 130 σελίδες.
Είναι ανατριχιαστικές οι περιγραφές. Είναι ένα βιβλίο σταθμός. Βάλτε το στα σχολεία. Βάλτε επιτέλους στα σχολεία βιβλία που έχουν ουσία. Είναι αδιανόητο το ότι έπρεπε να φτάσω στα 28 μου να διαβάσω το βιβλίο αυτό!
Ίσως να είναι το πιο “μεγάλο” μικρό βιβλίο που έχω διαβάσει! Θα σου τσακίσει την καρδιά και θα σε γεμίσει θυμό. Θυμό για όλους όσους συνεχίζουν να αναπαράγουν τέτοιες αντιλήψεις. Θυμό για όσους ασκούν την εξουσία τους με τον χειρότερο δυνατό τρόπο απέναντι στο ίδιο τους το είδος.
Δεν μας αξίζει τίποτα.
Σέρυ Μπέντο