Μια δασκάλα δύο φόνοι και ένας έρωτας – Έλενα Γκίκα Πετρουλάκη

Μια δασκάλα δύο φόνοι και ένας έρωτα

Η Έλενα Γκίκα-Πετρουλάκη φαίνεται να γνωρίζει τη συνταγή ενός πετυχημένου αστυνομικού μυθιστορήματος. Παίρνει αρχικά μια καλοδουλεμένη υπόθεση. Έπειτα την τοποθετεί στο μπολ μαζί με γερές δόσεις χιούμορ, ενώ στο τέλος προσθέτει πολλές ανατροπές. Η συνταγή αυτή μαγειρεύεται σε σιγανή φωτιά, όπως σιγοβράζουν και οι δύο κύριοι πρωταγωνιστές του μυθιστορήματος. «slow burning» που λέει και η νεολαία, με το αγαπημένο σε αυτήν «trope enemies to lovers». Και προκύπτει το βιβλίο: Μια δασκάλα δύο φόνοι και ένας έρωτας.

Η υπόθεση είναι η εξής

Η υπερ-ενσυναισθητική Μελίνα μπορεί και «διαβάζει» τους γύρω της πολύ εύκολα, «σαν ανοιχτό βιβλίο» όπως λέει η ίδια. Λόγω αυτής της «υπερδύναμης» της ανατέθηκε μια εξιχνίαση φόνου. Με βοηθούς τους γονείς της, τον αδερφό και τον σύντροφό του, κατορθώνει να «διαβάσει» τους υπόπτους• όλους εκτός από έναν: αυτόν που ενδιαφέρεται να γνωρίσει περισσότερο και που είναι ο βασικότερος ύποπτος της υπόθεσης, μιας και δεν έχει άλλοθι τη νύχτα της δολοφονίας.

Στην τόσο ενδιαφέρουσα υπόθεση να προστεθεί η γρήγορη και έξυπνη γραφή της συγγραφέως, η οποία κερδίζει τον αναγνώστη από τις πρώτες σελίδες. Οι διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων είναι γεμάτοι ατάκες, που κρατούν το ενδιαφέρον του στα ύψη.

Να σημειωθεί ότι το βιβλίο είναι γραμμένο σε ημερολογιακή πρωτοπρόσωπη γραφή, με απλό ύφος και μεγάλες δόσεις χιούμορ. Συγκεκριμένα, η ημερολογιακή γραφή ταιριάζει απόλυτα με το είδος του βιβλίου, μιας και ο αναγνώστης ανακαλύπτει ταυτόχρονα με την πρωταγωνίστρια όλα τα στοιχεία που οδηγούν στην εύρεση του/των δολοφόνου/ων.

Η συγγραφέας, άλλωστε, με αρκετά πρωτότυπο τρόπο, δημιουργεί έναν κόσμο που είναι πολύπλοκος αλλά και ταυτόχρονα αστείος. Η πλοκή με τη σειρά της, εξελίσσεται αναπάντεχα, καθώς οι χαρακτήρες – παρά τη σοβαρότητα της έρευνας – βρίσκουν πάντα τρόπο να δώσουν μια δόση χιούμορ στην καθημερινότητά τους.

Αναντίρρητα, λοιπόν, το έργο αυτό αποτελεί έναν εντυπωσιακό συγκερασμό μυστηρίου και χιούμορ που δύσκολα συναντάται σε τέτοιου είδους μυθιστορήματα.

Το βιβλίο Μια δασκάλα δύο φόνοι και ένας έρωτας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

 

Ροδαμάνθη Σοφικίτου