Ο Έλληνας Τούρκος – Χρίστος Χριστοδούλου

Ο έλληνας τούρκος

Η νέα μυθιστορηματική βιογραφία του Χρίστου Χριστοδούλου με τίτλο Ο Έλληνας Τούρκος μας αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία ενός επιφανούς Τούρκου πολιτικού με ελληνική καταγωγή. Η αφήγηση της άγνωστης ζωής του Ιμπραήμ Εντχέμ Πασά, που ξεκίνησε ως σκλάβος και έγινε Μεγάλος Βεζίρης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, είναι ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο που χάνεται συχνά στη σκιά των μεγάλων ιστορικών γεγονότων.

Η επιλογή του συγγραφέα να εξερευνήσει μια τόσο μοναδική προσωπικότητα ανοίγει νέες πτυχές της ιστορίας και της πολιτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Η ανασκόπηση της ζωής και του έργου του Πασά αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη γνώση της ιστορίας της περιοχής και των ανθρώπων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε αυτήν.

Ο τίτλος “Ο Έλληνας Τούρκος” αντικατοπτρίζει εύστοχα τον πολύπλοκο χαρακτήρα του πρωταγωνιστή και την ελληνοτουρκική συμβίωση που αποτέλεσε κομβικό στοιχείο της ζωής του. Η προσέγγιση του συγγραφέα φαίνεται πως είναι στοχευμένη και ολοκληρωμένη, αφού δίνει έμφαση στην ανθρώπινη πτυχή και το κοινωνικό πλαίσιο της εποχής.

Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για τη ζωή του Ιμπραήμ Εντχέμ Πασά αποτελούν ενδιαφέρον σημείο, καθώς φέρνουν στο φως μια πτυχή της ιστορίας που είναι συχνά παραμελημένη ή αγνοημένη. Συνολικά, το βιβλίο φαίνεται πως αποτελεί μια σημαντική προσθήκη στη λογοτεχνική και ιστοριογραφική αφήγηση και ενθαρρύνει τον αναγνώστη να ανακαλύψει τα μυστικά του παρελθόντος που συχνά παραμελούνται.

Ο Ιμπραήμ Εντχέμ Πασάς πέθανε στην Κωνσταντινούπολη το 1893 και τάφηκε στο Τέμενος της Μιχριμάχ Σουλτάνας στο Σκούταρι, που έχτισε ο κατά πολλούς ελληνικής επίσης καταγωγής, μεγαλοφυής αρχιτέκτονας Σινάν.

Το βιβλίο: Ο Έλληνας Τούρκος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

https://www.epikentro.gr/?book=987

Η ανακάλυψη ενός επιφανούς Τούρκου πολιτικού που είχε ελληνική καταγωγή δεν είναι ένα συνηθισμένο γεγονός, αν και οι σχέσεις των δύο λαών είναι περισσότερο στενές απ’ όσο μπορεί να φανταστεί κανείς εκατέρωθεν του Αιγαίου. Η περίπτωση του ανθρώπου αυτού, που παραμένει ελάχιστα γνωστή στη χώρα μας, δεν απασχόλησε παρά κάποιους ερευνητές στη Χίο όπου γεννήθηκε και τους συγγενείς του στην Κωνσταντινούπολη όπου εν συνεχεία έζησε και αναδείχτηκε. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στο εάν αυτός ήταν πράγματι Έλληνας και από ποιο σόι της Χίου καταγόταν. Κανείς δεν ασχολήθηκε με τη ζωή και το έργο του, που σε πολιτικό, επιστημονικό και πνευματικό επίπεδο υπήρξε πολύ σημαντικό, έτυχε μάλιστα τεράστιας διεθνούς προβολής στην εποχή του.

Για τον συγγραφέα του βιβλίου είναι προφανές ότι η σιγή που περιβάλλει αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι μια ακόμα απόδειξη της καχεξίας των ελληνοτουρκικών αισθημάτων, που ό, τι κι αν λέγεται παραμένει δυστυχώς αθεράπευτη.

Εν κατακλείδι, αυτός ο Έλληνας σκλάβος από τη Χίο έφτασε στον θρόνο του Μεγάλου Βεζίρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την ίδια περίοδο που:
– οι λαοί της διεκδικούσαν την εθνική τους αποκατάσταση
– οι Ρωμιοί ήταν το ανερχόμενο ρεύμα της χώρας
– οι Ρώσοι στρατοπέδευαν έξω από την Κωνσταντινούπολη
– οι διεθνείς δανειστές απομυζούσαν την Αυτοκρατορία
– οι προοδευτικές δυνάμεις διεκδικούσαν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις
– ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ, παρ’ ότι διορατικός, ευφυής κι εκσυγχρονιστής, υπονόμευε κάθε απόπειρα ουσιαστικής πολιτικής μεταρρύθμισης.