Ο Colm Tóibín βασιζόμενος στα έπη, στους μύθους και στις τραγωδίες του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Σοφοκλή αλλά και επηρεασμένος από τα βίαια γεγονότα της σύγχρονης Ιρλανδίας, αποφάσισε να διηγηθεί τη δική του ιστορία στο βιβλίο του Σπίτι με Ονόματα.
Φωνές που δεν κατάφεραν να ακουστούν μέσα από τα έργα της αρχαιότητας, τώρα ήρθε η ώρα να μοιραστούν τη δική τους εκδοχή. Ο λόγος, λοιπόν, θα δοθεί στην Κλυταιμνήστρα και στην Ηλέκτρα, στον Ορέστη και στους χωρικούς. Και έτσι η ιστορία θα πάρει μια διαφορετική μορφή.
Το βιβλίο χωρίζεται σε ενότητες οι οποίες εναλλάσσονται κάθε φορά που παίρνει τον λόγο ένας καινούριος αφηγητής ή μια καινούργια αφηγήτρια. Γεγονός αρκετά βοηθητικό, καθώς με αυτό τον τρόπο η αναγνώστρια και ο αναγνώστης συναισθάνονται τα συναισθήματα των προσώπων με μεγαλύτερη ακρίβεια και ένταση. Η ιστορία κοινή σε πολλά σημεία, με αναχρονισμούς του συγγραφέα που εντείνουν το ενδιαφέρον.
Δυο γυναικοκτονίες, ομοφυλοφιλικές σχέσεις ως φυσική προέκταση της σεξουαλικότητας των ηρώων, παιχνίδια εξουσίας, ταξικές ανισότητες, δυναμικές γυναίκες, πάθη και φθόνος έρχονται να γεμίσουν τις σελίδες αυτού του βιβλίου με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ο οποίος σε κάποια σημεία αναιρεί κάθε τι που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Το δυναμικό προφίλ της Κλυταιμνήστρας και της Ηλέκτρας, οι οποίες χρησιμοποιούν τους άντρες, με έκαναν να αισθανθώ πως η ιστορία που μας δίδαξαν θα αποκτήσει επιτέλους ενδιαφέρον, αποκαθιστώντας την εικόνα της γυναίκας μέσα από μία σύγχρονη προσέγγιση.
Ο συγγραφέας επιλέγει να υπογραμμίσει τον μισογυνισμό μέσα από τη στάση των παιδιών απέναντι στην μητέρα τους, που παρότι γνώριζαν τι είχε πράξει ο Αγαμέμνονας, τελικά συγχωρούν εκείνον και όχι εκείνη.
Ένα βιβλίο που ξανάγραφει, εν μέρει, μια γνωστή ιστορία. Ένα ενδιαφέρον αναγνωστικό εγχείρημα, που κουμπώνει τον αρχαίο μύθο σε μια σύγχρονη οπτική.
https://ikarosbooks.gr/890-spiti-me-onomata.html