Το βιβλίο της μητέρας, Μάνας, μαμάς… ένας ρόλος που μπορεί να ανήκει σε οποιαδήποτε γυναίκα. Eίτε έχει φέρει στο κόσμο παιδιά είτε όχι. Μαμά δεν γεννιέσαι αλλά γίνεσαι. H γεννά ενός παιδιού δεν σε κάνει απαραίτητα Μαμά (με όλες τις έννοιες που έχει η λέξη), πρέπει να το θες πραγματικά ή να το παλεύεις καθημερινά για να ανταποκριθείς σε αυτό το ρόλο.
Πίσω όμως απο κάθε Μάνα κρύβεται μια γυναίκα, ένα κορίτσι που είχε όνειρα για τη ζωή της, ανάγκες, επιθυμίες, θέλω! Όταν μια γυναίκα γίνεται Μάνα δεν παύει να είναι άνθρωπος που θέλει χρόνο για την ίδια, για τον άντρα -σύντροφο της, για τις φίλες της. Για οτιδήποτε που δεν έχει σχέση με τα παιδιά. Και αυτό δεν είναι κακό αλλά απολύτως φυσιολογικό .
Στο Το Βιβλίο της Μητέρας η συγγραφέας αφηγούμενη την ιστορία της μητέρας της, έρχεται να μας αποδείξει ακριβώς αυτό. Χωρισμένο σε τρία μέρη, ξεκινάει να αφηγείται πρώτα τα παιδικά της χρόνια σε α πρόσωπο, σκιαγραφώντας και εστιάζοντας στον χαρακτήρα και στην συμπεριφορά της μητέρας της. Στο δεύτερο μέρος αφηγείται σε γ πρόσωπο την ιστορία της μητέρας της, τη σχέση με τους γονείς της και τους άντρες της. Και στο τρίτο μέρος μιλά για το θάνατο της και το ποσό επηρέασε την ίδια.
Μιας μάνας με πολλά απωθημένα, άσχημη παιδική ζωή, ψυχολογικά προβλήματα, εθισμούς. Μιας μάνας όμως που πάνω από όλα αγαπά τα κορίτσια της και προσπαθεί για αυτά να είναι όχι πρότυπο αλλά οσο καλύτερη μπορεί. Και μέσα από αυτό βλέπουμε και την λατρεία των κοριτσιών προς αυτή, αλλά και τη συνεχή προσπάθεια τους να την σώζουν!
Ας προσπαθήσουμε να δούμε πίσω από το προσωπείο της μητέρας την ίδια την γυναίκα και ας σταματήσουμε να κατακρίνουμε το πως ζουν και συμπεριφέρονται οι μαμάδες. Γιατί κάποια στιγμή ίσως βρεθούμε στη θέση τους.
https://www.patakis.gr/product/671268/vivlia-logotexnia-pagkosmia-logotexnia/To-vivlio-ths-mhteras/