Μια ιστορία ενηλικίωσης. Όχι μόνο του αφηγητή, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, που παλεύει να βρει τα πατήματα της. Αυτό είναι με λίγα λόγια το «Μέρες του ’79 στη Θεσσαλονίκη» του Δημήτρη Κατσαντώνη.
Είναι η πρώτη φορά που πιάνω στα χέρια μου μυθιστόρημα του Δημήτρη Κατσαντώνη και ειλικρινά δεν θα ήθελα με τίποτα να είναι η τελευταία. Η γραφή ήταν πράγματι ξεχωριστή. Ήταν ακριβώς, όπως θα έγραφε και θα σκέφτονταν ένας νέος άνδρας την δεκαετία εκείνη.
Με αντιλήψεις και παρορμήσεις των νέων τότε. Κάποιες από αυτές μας φαίνονται ξένες σήμερα, αλλά χαρτογραφούν άριστα τις δυσκολίες, τις σκέψεις και τα άγχη της τότε εποχής.
Η εποχή που εξελίσσεται το μυθιστόρημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα. Η χώρα πριν λίγα χρόνια, ανέκτησε το Δημοκρατικό της Πολίτευμα και παλεύει να βρει τα πατήματά της ατενίζοντας την Ευρώπη, προσπαθώντας να κρατήσει μια ισορροπία με την Βαλκανική της ταυτότητα και να αποδιώξει από πάνω της το στίγμα της Επταετίας.
Με λίγα λόγια, αναζητά έναν σωτήρα, κάποιον που θα καταφέρει όλα τα παραπάνω. Οι νέοι ψάχνουν ένα στήριγμα, κάποιον να πιστέψουν για να δουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Όλα αυτά παρουσιάζονται άψογα στο μυθιστόρημα αυτό.
Ταυτόχρονα οι δυσκολίες των διαπροσωπικών σχέσεων. Ποιον να εμπιστευτείς; Γιατί να το κάνεις αυτό; Τι κρύβει ο κάθε άνθρωπος; Τι σκοπούς έχει; Σκέψεις που ταλαιπωρούν κάθε άνθρωπο την εποχή εκείνη. Σκέψεις που μας ταλαιπωρούν ακόμα.
Ειδικά όταν καλούμαστε να κάνουμε μια νέα αρχή σε ένα καινούριο περιβάλλον. Κάποιες φορές, όσο κι αν ετοιμαζόμαστε για τις αλλαγές αυτές, η προετοιμασία αυτή δεν είναι αρκετή.
Ένα βαθιά ανθρώπινο μυθιστόρημα με όμορφες περιγραφές που ταξιδεύει. Χωρίς υπερβολές είναι το ιδανικό για ένα ταξίδι στο χωροχρόνο, εκεί όπου η αμφιβολία διαδέχεται την πίστη και η πίστη την ανασφάλεια.
Ένα μυθιστόρημα που φανερώνει πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι νέοι θα μοιράζονται πάντα τις ίδιες ανησυχίες και τα ίδια άγχη. Παρά τις όποιες χρονολογικές διαφορές.
Ένα μυθιστόρημα ιδανικό για όλες τις ηλικίες. Για νέους, για να συνειδητοποιήσουν την ομοιότητα των καταστάσεων. Για μεγαλύτερους, για να θυμηθούν ακριβώς πώς ένιωθαν τότε και να συναισθανθούν με μεγαλύτερη επιείκεια και αγάπη τους νεότερους.
Ρούλα Βαθίστα
Το βιβλίο Μέρες του ’79 στη Θεσσαλονίκη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο.
https://www.epikentro.gr/?books&book=1203