Διβάσαμε: Mirage της Somaiya Daud | Πάστα Φλώρα

Σε ένα γαλαξιακό σύστημα που κυβερνάται από την σκληρή αυτοκρατορία των Βάθεκ, η δεκαοκτάχρονη Αμάνι αγαπά να ονειρεύεται πώς ήταν η ζωή πριν την κατάκτηση, πώς θα ήταν να γράφει ποίηση όμορφη σαν τα ποιήματα του παλιού κόσμου που θαυμάζει. Ονειρεύεται πως θα έρθει ένα θείο σημάδι από τον Ντάιχάια, ότι μια μέρα και αυτή θα έχει την περιπέτειά της, και θα ταξιδέψει μακριά από το απομονωμένο φεγγάρι της.

Όταν, ωστόσο, τη βρίσκει η περιπέτεια, δεν είναι καθόλου αυτό που φανταζόταν. Την απαγάγει η κυβέρνηση, και τη στέλνει μυστικά στο βασιλικό παλάτι, όπου θα ανακαλύψει ότι είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τη μισή-Βάθεκ ανηλεή πριγκίπισσα Μαράμ. Η πριγκίπισσα δέχεται τόσο μίσος από τους κατακτημένους που χρειάζεται ένα άτομο να παίρνει τη θέση της και να είναι έτοιμο να πεθάνει για λογαριασμό της.

Καθώς η Αμάνι προετοιμάζεται για τον νέο της ρόλο, δεν μπορεί να μην προσέξει τη μαγεία του παλατιού, και συνειδητοποιεί πόσο χρόνο της αρέσει να περνάει με τον αρραβωνιαστικό της πριγκίπισσας, τον Ίντρις. Η αίγλη του βασιλικού παλατιού όμως κρύβει μέσα της έναν κόσμο κυριευμένο από φόβο και βιαιότητες, και αν η Αμάνι θέλει να ξαναδεί την οικογένειά της, πρέπει να παίξει το ρόλο της τέλεια, γιατί μια λάθος κίνηση θα αποβεί μοιραία.


Διάβασα αυτό το βιβλίο με πολύ ενθουσιασμό, από τότε που έμαθα ότι είναι επιστημονικής φαντασίας με βαθιές πολιτισμικές επιρροές και εικονιζόμενο τον σκληρό αντίκτυπο της αποικιοκρατίας και της πάλης για τη διατήρηση της κουλτούρας μέσα σε αυτή.

Μου άρεσε η πλοκή, ο τρόπος που τα γεγονότα ξεδιπλωνόταν, το γράψιμο και η κοσμογονία, και παρότι θεώρησα το ρομάντζο αχρείαστο, διάβασα κάπου πως η συγγραφέας το θεωρεί σημαντικό κομμάτι των ιστοριών της, οπότε από τη στιγμή που ήταν υγιές, όμορφο και γεμάτο κατανόηση και αμοιβαίο σεβασμό, δε με ενόχλησε.

Θεωρώ τη συγκεκριμένη ιστορία τέλεια για λάτρεις μιας άλλης γνωστής YA σειράς, της Κοκκινης Βασίλισσας, καθώς μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, και το ένα βιβλίο αποτελεί καλή πρόταση για το άλλο. Ειδικά αν έχετε βαρεθεί τις λευκές πρωταγωνίστριες, σας προτείνω το Mirage ανεπιφύλακτα, και τονίζω ότι δεν είναι μόνο μια ιστορία για το πώς η Αμάνι αναγκάστηκε να προσποιείται πως είναι η Μαράμ, αλλά και για το πώς άρχισε να ανακαλύπτει την ταυτότητά της, το κουράγιο και τη δύναμή της, και να συμμετέχει στην επανάσταση.

Ένα πράγμα που λάτρεψα ήταν η σημασία της ποίησης μέσα στην ιστορία, η αγάπη για τις ιστορίες που κανείς διαδίδει και τους μύθους με ρυθμό.

Ένα άλλο πράγμα που αποτέλεσε θετικότατη έκπληξη ήταν ότι η Αμάνι και η σκληρή πριγκίπισσα δεν μισούσαν η μια την άλλη στο τέλος. Η σχέση τους ξεκίνησε ως μίσος, ναι, αν σκεφτούμε ότι η Μαράμ ενορχήστρωσε την απαγωγή της Αμάνι, αλλά σιγά σιγά μετατράπηκε σε ανοχή, σε αναζήτης, σε συμπάθεια, και σε εμπιστοσύνη. Οι αλήθειες που είπε αυτό για τις σχέσεις μεταξύ γυναικών, που είναι τόσο δυνατές, μα η κοινωνία τις καταδικάζει να μοιάζουν ρηχές, με έκανε τόσο χαρούμενη.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τον Ίντρις, καλώς ή κακώς, ήταν το αρχέτυπο ερωτικού ενδιαφέροντος YA βιβλίου, έξυπνος, γενναίος, και εξωτερικά αψεγάδιαστος (μάλλον κακώς, τώρα που το σκέφτομαι).

Ωστόσο, μου άρεσαν πολύ οι αναφορές στην οικογένειά του, όπως και το πόσο ανοιχτά θαύμαζε την Αμάνι, κυρίως για το μυαλό της και όχι για το σώμα της, και πόσο τη σεβόταν. Το θεώρησα εξαιρετική αλλαγή σε σχέση με τις περισσότερες ιστορίες, όπου φαίνεται πως τα άτομα που αποτελούν το ζευγάρι ενδιαφέρονται μόνο εξωτερικά το ένα για το άλλο.

Η πλοκή εξελίχθηκε αργά, αλλά δεν το θεώρησα μειονέκτημα, γιατί η συγγραφέας πήρε το χρόνο της να μας δείξει τον κόσμο και τη μυθολογία. Το γράψιμο ήταν μαγικό, και κατάφερε να δημιουργήσει ένα γλυκύτατο μείγμα μυθολογίας, παράδοσης και επιστημονικής φαντασίας, με διαστημόπλοια και ανδροειδή. Το θεώρησα μια εξαιρετικά πρωτότυπη μίξη και το διασκέδασα πολύ.

Κάτι που δεν είδα τόσο πολύ αλλά ήθελα ήταν η οικογένεια της Αμάνι, άτομα που θα ήθελα να γνωρίσω καλύτερα, γιατί μιλούσε με τόσο έντονη αγάπη για αυτούς. Γενικά, θεωρώ το Mirage μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, που παίρνει πολλά YA κλισέ και τα στρίβει με όμορφο τρόπο. Το προτείνω ανεπιφύλακτα για φανς του Φωτιά και Στάχτη και της Κόκκινης Βασίλισσας, αλλά και άτομα που τα ενδιαφέρει η πλοκή ♥

Bαθμολογία: 4/5

Mαρία Επισκόπου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top