Now Reading
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια – Νέες Κυκλοφορίες

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια – Νέες Κυκλοφορίες

Μίλτος Πασχαλίδης

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Σειρά: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ISBN 978-960-221-959-1
σχ. 14×21 | σελ. 208
τιμή 9,90 €

Τα ξενοδοχεία, οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους: κάποιες αληθινές –ή όπως ο συγγραφέας θυμάται να συνέβησαν- κάποιες άλλες εξ ολοκλήρου φανταστικές. Ίσως όχι ακριβώς «εξ ολοκλήρου», αφού συχνά οι προηγούμενοι επισκέπτες των ξενοδοχείων αφήνουν «ίχνη» που σε βοηθούν να μαντέψεις μια ιστορία. Ή να την επινοήσεις.

Τριάντα χρόνια στο δρόμο, ένα πράγμα γνώρισα καλύτερα στις πόλεις που με φιλοξένησαν: τα ξενοδοχεία. Έχω κοιμηθεί σε αμέτρητα. Τόσο πολλά και τόσο συχνά, που πολλές φορές όταν ξυπνάω –ακόμα και στο σπίτι μου– έχω απώλεια προσανατολισμού: με άλλα λόγια, δεν έχω την παραμικρή ιδέα πού βρίσκομαι.

Richard Hull

O ΦΟΝΟΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΜΟΥ

Σειρά: ΜΑΥΡΗ ΓΑΤΑ

ISBN 978-960-221-966-9
σχ. 14×21 | σελ. 256
τιμή 12,00 € (χωρίς ΦΠΑ)

Η θεία μου ζει λίγο έξω από τη μικρή (και εντελώς φρικτή) κωμόπολη του Λλθλς. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Και με τις δύο έννοιες.

Ο Έντουαρντ Πάουελ δεν συμπαθεί τη μικρή ουαλική πόλη Λλθλς. Ο Έντουαρντ Πάουελ δεν συμπαθεί τη θεία του τη Μίλντρεντ. Δυστυχώς για εκείνον, οι ασυνήθιστοι όροι της διαθήκης της γιαγιάς του σημαίνουν ότι είναι υποχρεωμένος να ζει με τη θεία Μίλντρεντ στο Λλθλς. Θα μπορούσε να φύγει, αλλά τότε θα έπαυε να παίρνει το μηνιαίο του επίδομα, κι άρα θα έπρεπε να πιάσει δουλειά. Προφανώς η δυσάρεστη αυτή κατάσταση αναγκάζει τον Έντουαρντ Πάουελ να σχεδιάσει τη δολοφονία της θείας Μίλντρεντ. Και καθώς είναι άνθρωπος των γραμμάτων, κρατάει ημερολόγιο όπου περιγράφει πώς ακριβώς προσπαθεί να το πετύχει. Θα ευοδωθούν τα σατανικά του σχέδια; Και πώς σκοτώνεις κάποιον όταν είναι φανερό ότι είσαι ο πιθανότερος ύποπτος;

Ο Χαλ υπήρξε τολμηρός πειραματιστής και καινοτόμος, ειδικευόταν στις ασυνήθιστες προσεγγίσεις στην αφήγηση, χρησιμοποιώντας συχνά το πρώτο πρόσωπο, και στα έργα του αφθονούν οι ιδιόρρυθμοι χαρακτήρες και το μαύρο χιούμορ. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Ο φόνος της θείας μου, που εκδόθηκε το 1934, είναι το πιο γνωστό του έργο.

Γιώργος Αντωνίου – Ευάγγελος Χεκίμογλου
(επιμέλεια)

ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σειρά: ΘΕΜΑΤΑ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ISBN 978-960-221-965-2 | σχ. 17×24 | σελ. 232
τιμή 17,00 € (χωρίς ΦΠΑ)

Ο ιστορικός χώρος δεν χαρίζεται, διεκδικείται. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ανάμεσα στα κενά που χαρακτηρίζουν τη δημόσια ιστορία της Ελλάδας, οι Εβραίοι της χώρας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σκοτεινά. Όχι μόνον σε ό,τι αφορά στην εβραϊκή γενοκτονία στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά και εν γένει στην εβραϊκή παρουσία. Στη δημόσια εκπαίδευση αυτή η παρουσία φαινόταν ως απουσία. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι πρότινος ένας νέος μπορούσε να διανύσει όλες τις κλίμακες της εκπαίδευσης και να μη μάθει ποτέ ότι στην Ελλάδα κατοικούσαν και κατοικούν Εβραίοι. Η άγνοια αυτή είναι και η βασική αιτία πίσω από τις διάφορες μορφές αντισημιτισμού.

Τα εν λόγω κενά της δημόσιας ιστορίας σιγά-σιγά γεμίζουν τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει διευρυνθεί ο κύκλος των επιστημόνων και έχουν αυξηθεί οι θεσμικοί φορείς που διεκδικούν ιστορικό χώρο για τον εβραϊσμό της Ελλάδας. Καρπός αυτής της διεύρυνσης είναι και το παρόν βιβλίο, που καλύπτει ποικιλία ερευνητικών τομέων σε σχέση με τους Εβραίους της Ελλάδας: δημογραφία, αρχαιολογία, μουσική, ενδυμασία, πολιτισμικές ταυτότητες, στάση των χριστιανικών ομολογιών, δικαιική τάξη, οικονομική και επιχειρηματική συμβολή, πολιτική, εκπαίδευση, αντίσταση, απώλεια και διάσωση στη διάρκεια του Πολέμου, αποζημιώσεις των θυμάτων, μετανάστευση όσων επιβίωσαν, αναβίωση των ισραηλιτικών κοινοτήτων. Γραμμένα από ειδικούς ερευνητές, αλλά με τους κανόνες της συντομίας και της απλότητας, τα κείμενα του τόμου περιλαμβάνουν τα πιο πρόσφατα ευρήματα της έρευνας και ανοίγουν ένα σημαντικό πεδίο γνώσης σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Γράφουν οι: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΟΝΤΕΤ ΒΑΡΩΝ-ΒΑΣΑΡ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ Γ. ΔΡΟΣΟΣ, ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΜΠΟΥΚΗ, ΝΙΚΟΣ ΖΑΪΚΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΚΑΒΑΛΑ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΡΑΜΠΟΤ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΝΟΥΔΗΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΕΡΗ-ΜΠΟΥΡΜΠΕΚ, ΖΑΝΕΤ ΜΠΑΤΤΙΝΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΟΥΡΟΥΤΗΣ, ΛΕΩΝ Α. ΝΑΡ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ, ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ ΡΟΥΠΑ, ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ, ΧΡΥΣΑ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ, IΑΣΟΝΑΣ ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ

Home

Scroll To Top