- Ο ήρωας – Μπαλτάσαρ Γκρασιαν
« Αν η θνητή υπέροχη είναι αποτέλεσμα αλληλοφθονίας, η αιώνια ας είναι αποτέλεσμα φιλοδοξίας.»
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Μπαλτάσαρ Γκρασιάν, ο Νίτσε της Ισπανίας όπως έχει χαρακτηριστεί,
γεννήθηκε το 1601 και σε ηλικία 18 ετών
έγινε δεκτός στο Τάγμα των Ιησουιτών. Συγγραφέας σύντομων εγχειριδίων
πολιτικής χροιάς, περιγραφής ιδανικών αλλά και προσωπικών επιλογών.
Πέθανε το 1658, λίγους μήνες μετά την αποφυλάκιση του: είχε καταδικαστεί
για την τόλμη της σκέψης του.
Οι απόψεις και οι ιδέες του, αν και είχαν την υποστήριξη προνομιούχων φίλων και προστατών του, συνάντησαν την αντίδραση των προϊσταμένων του στο τάγμα των Ιησουϊτών.
Λέγεται ότι, προς τιμωρία του, το τάγμα δεν τον φυλάκισε απλώς, αλλά του πήρε και την πένα του ώστε να μην έχει τρόπο να συνεχίσει να γράφει. Λίγο αργότερα τον αποκατέστησε, όσο χρειαζόταν για να πεθάνει έξω από τη φυλακή.
Ο Ήρωας
Στην εν λόγω πραγματεία συνθέτει το πρότυπο του ήρωα, του πολιτικού εκείνου που γνωρίζει
τα χαρίσματα του, δημιουργεί νέα και τα διαχειρίζεται σωστά.
Παρά το γεγονός πως αναφερόμαστε σε ένα βιβλίο γραμμένο αιώνες πριν, η ανάγνωση του γίνεται ευχάριστα καθώς ο αναγνώστης μπορεί να προβάλει κομμάτια των όσων γράφονται στη σημερινή εποχή.
Στον πέμπτο κανόνα όπως ο ίδιος κατηγοριοποιεί το σύγγραμμα του, πραγματεύεται το εξέχον γούστο τονιζοντας πως το γούστο καλλιεργείται οπως και η ευφυΐα. Αξίζει να σημειωθεί πως την εποχή του Γκρασιάν η Δύση ανακαλύπτει την καλαισθησία και την κλίση προς το εξαιρετικό.
Είναι η περιοδος που τα ήθη εξευγενίζονται,οι συμπεριφορες διδάσκονται και αποτελούν δείγμα αγωγης καθως και όπλο κοινωνικης ανόδου. Αναφερόμενος σε μεγάλες προσωπικότητες δίνει παραδείγματα προς αποφυγήν αλλά και προς μίμηση.
Συνθέτει ένα πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο ένας ήρωας πρέπει να κινείται και να πράττει.
Η αρετή είναι σοφία για έναν άνθρωπο που θέλει να διαπρέψει και να αφήσει στίγμα στην ιστορία. Ο ίδιος στην εισαγωγή του χαρακτηρίζει το έργο του ως πυξίδα προς την αριστεία,μια τέχνη να είσαι επιφανής με λίγες αρχές σύνεσης και δεν έχουμε πάρα να συμφωνήσουμε πως ο Ήρωας είναι πράγματι ένα τέτοιο εγχειρίδιο.
Το βιβλίο κυκλοφορείς από τις εκδόσεις Opera
Λία Διαμαντοπούλου