Ο Μαθητευόμενος Αρχιτέκτονας – Ελίφ Σαφάκ | Πάστα Φλώρα

Ιστανμπούλ, δέκατος έκτος αιώνας. Πόλη θαυμάτων και κινδύνων.

Όταν ένα νεαρό αγόρι, ο Τζαχάν, έρχεται με ένα δώρο για τον Σουλτάνο –έναν λευκό ελέφαντα που ακούει στο όνομα Τσότα– τους οδηγούν και τους δύο στο θηριοτροφείο του παλατιού. Εκεί μαθαίνουν να φυλάγονται από τις δολοπλοκίες των δαμαστών, των τσιγγάνων, των απατεώνων αυλικών και της πονηρής πριγκίπισσας Μιχριμάχ. Καθώς γίνονται δεκτοί σε αυτή την ξένη χώρα, ο Τζαχάν ταξιδεύει με τον Τσότα στις πιο μακρινές γωνιές του σουλτανάτου, συμμετέχοντας στις πολεμικές επιχειρήσεις του Σουλεϊμάν. Μια μέρα, όμως, που ο Τζαχάν γνωρίζεται με τον Πρώτο Βασιλικό Αρχιτέκτονα, τον Σινάν, έχει την ευκαιρία να ανεβεί στα αξιώματα της βασιλικής Αυλής. Το να δεχτεί αυτή την πρόκληση σημαίνει, ότι αποφασίζει, να μπει στις μαρμάρινες αίθουσες, όπου σεργιανίζει η πριγκίπισσα Μιχριμάχ, αλλά και όπου συνωμοτούν οι προδότες – σ’ έναν τόπο θαυμάτων και κινδύνων.

Με 17 βιβλία στο ενεργητικό της και έντονη ακτιβιστική δράση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας έκφρασης, των γυναικών και των μειονοτήτων, η πολυβραβευμένη Τουρκοβρετανίδα συγγραφέας Ελίφ Σαφάκ αποτελεί μια από τις πιό “ενεργές” γυναίκες παγκοσμίως και δεν διστάζει, να υψώσει τη φωνή της έναντι των αδικιών και να θίξει θέματα ταμπού παρά τις ποινικές διώξεις, που έχει δεχθεί από την Τουρκία.

Το βιβλίο της “Ο Μαθητευόμενος Αρχιτέκτονας” κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ψυχογιός και αποτελεί το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει μέχρι πρότινος για το 2020! Μέσω των μαγευτικών περιγραφών της συγγραφέως ο αναγνώστης ταξιδεύει στην μυστηριώδη και εκθαμβωτική Ιστανμπούλ κατά τον δέκατο έκτο αιώνα. Το βιβλίο ξεχειλίζει από πληροφορίες, τόσο ιστορικές όσο και κοινωνικές, που βοηθούν τον αναγνώστη, να εξερευνήσει την καθημερινότητα των κατοίκων της οθωμανικής αυτοκρατορίας, τις θρησκευτικές και πολιτιστικές τους συνήθειες και τον τρόπο διακυβέρνησης της. Η πλειοψηφία των χαρακτήρων αποτελούν αληθινά ιστορικά πρόσωπα και τα γεγονότα που παρακολουθούμε στο βιβλίο είναι βασισμένα στην ιστορία της περιόδου χωρίς να έχουν αλλοιωθεί, αλλά παρά μόνο εμπλουτιστεί από την συγγραφέα με πλουμιστές εικόνες και χαρακτήρες που σφίζουν από “ζωντάνια” , γεγονός που με συνάρπασε και σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες ιστορικές πηγές με βοήθησε, να βυθιστώ στο κλίμα της περιόδου. Ακόμη η συγγραφέας παρά τις δυσμενείς συνθήκες της εποχής στην οποία επέλεξε να τοποθετηθεί το μυθιστόρημα της καταφέρνει να προβάλλει ορισμένες πολύ δυναμικές γυναικείες φιγούρες, όπως αυτή της Χιουρέμ Σουλτάν και της πριγκίπισσας Μιχριμάχ, αλλά και να αναδείξει πολλές ανθρώπινες αξίες.

Ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που σε ταξιδεύει στην Ιστανμπούλ στην άνθιση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και σε παρασέρνει στη ζωή των καθημερινών ανθρώπων αλλά και τις δολοπλοκίες του παλατιού, ιδανικό για τους λάτρεις της Ανατολικής κουλτούρας και όσων επιζητούν να γνωρίσουν την οθωμανική ιστορία και πολιτισμό.


Βαθμολογία: 10/10

Τίτλος: Ο μαθητευόμενος αρχιτέκτονας
Συγγραφέας: Ελίφ Σαφάκ
Εκδόσεις: Εκδόσεις Ψυχογιός
Σελίδες: 528
Είδος: Ιστορικό μυθιστόρημα

Ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο του βιβλίου που μου διέθεσαν.

Ιωάννα Δημητσάνου

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top