Παραθεριστής – Τζιτζικάκης Γιώργος | Βιβλιοπαρουσίαση

Ο Παραθεριστής είναι οργισμένος και προκλητικός. Νιώθει ηττημένος και μόνος. Ενίοτε αγαπά τα πάντα και άλλοτε τα αποστρέφεται. Παραθερίζει σε ένα ελληνικό νησί, παρατηρεί τους γύρω του, συναναστρέφεται και συγκρούεται με ήρωες που του προκαλούν εντύπωση, ρισκάρει να μιλήσει για όσα άλλοι δεν μιλούν, και νιώθει ένας παρίας, ένας αταίριαστος άνθρωπος με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Κατ’ ουσίαν, ο Παραθεριστής είσαι εσύ! Εσύ που συναναστρέφεσαι άλλους προσπαθώντας να τους καταλάβεις και εκείνοι που επιχειρούν να κάνουν το ίδιο μαζί σου. Εσύ που το μυαλό σου καταγράφει όσα εισπράττει από την κοινωνία γύρω σου και έρχονται μέρες τις οποίες νιώθεις κομμάτι της, ενώ άλλες δεν ταιριάζεις με τίποτα μαζί της.

Ο Παραθεριστής εξιστορεί την ιστορία του για συγκεκριμένο λόγο. Η καταγραφή του αποτελεί ένα πρότυπο θεραπευτικό πείραμα που συστήθηκε στον συγγραφέα από ψυχιάτρους και ψυχολόγους προς απόσπαση της σκέψης από στρεσογόνες, καταθλιπτικές και αυτοκτονικές τάσεις. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικές εμπειρίες και ταυτόχρονα ένα τραχύ εγχειρίδιο του ευ ζην, που μιλά για την αναζήτηση της ουσίας της ζωής, τη δράση αντί της παραίτησης, την επιφάνεια των διαπροσωπικών σχέσεων, την εξάλειψη των ταμπού, την αποδοχή του εαυτού μας και την αποτύπωση της τρέλας ως ένα ακόμη πρόσωπο του στρες που μαστίζει τις ζωές όλων μας.


Η πρώτη εντύπωση που μου δημιουργήθηκε διαβάζοντας τις πρώτες σελίδες του «Παραθεριστή», του Γ. Τζιτζικάκη, ήταν πως ο εν λόγω ήρωας διακατέχεται από μία άλφα σκατοψυχία. Όχι πως στα νεύρα μας δεν έχουμε όλοι κράξει τα κακώς κείμενα της εποχής μας, αλλά ο παραθεριστής προσθέτει το κατιτίς παραπάνω. Γιατί παιδάκι μου, τι σου ‘ κανε ο κόσμος; Κι όμως, έχει κάνει πολλά.

Ανασφάλειες, φόβοι, ευσεβείς πόθοι, θιγμένη αυτοπεποίθηση, επικράτηση του ισχυροτέρου και ζωώδη ένστικτα διαδέχονται το ένα το άλλο σε μία παρέλαση συναισθημάτων όσο η εξομολόγηση-πείραμα του συγγραφέα συνεχίζεται. Ενώ ο παραθεριστής αράζει παραλία και η μεγάλη του σχέση βγάζει φωτογραφίες για insta stories, εκείνος αρχίζει να ξεδιπλώνει μύχιους φόβους και πόθους όλων μας. Τον φαύλο κύκλο μιας συμβιβασμένης ζωής, την ελπίδα για ενθουσιασμό από κάτι νέο και τον εκ νέου φόβο ότι τα αισθήματα κορεσμού θα επανέλθουν. Διάλογοι με πρόσωπα υπαρκτά στη σφαίρα του φανταστικού και με άλλα, φανταστικά, σε πραγματική υπόσταση.

Μια εναλλαγή διαθέσεων και συναισθημάτων που ξεκινά με μια γενναία δόση υπερβολής, για να αποκλιμακωθεί σταδιακά σε μια πραγματικότητα γνώριμη σε όλους μας. Απόκοσμοι προβληματισμοί αποδομούνται σε καθημερινά προβλήματα και διδακτικές συνειδητοποιήσεις παρεισφρέουν εμβόλιμα σε σουρεάλ παραθεριστικές εμπειρίες.

Ο «Παραθεριστής» είναι ένα βιβλίο για γερά νεύρα και στομάχια. Η γλαφυρή πένα του συγγραφέα αποδίδει με ωμό ρεαλισμό πολλές από τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής, κάτι που κάποιοι θα αποκαλούσαν και «σημεία των καιρών». Στα αρνητικά σημεία του βιβλίου θα μπορούσε κανείς να προσθέσει το φλερτ της ωμότητας με τη χυδαιότητα, με τα όρια της δεύτερης να μην ξεπερνιούνται. Κάτι που άλλωστε είναι απαραίτητο για τη δημιουργία ενός τέτοιου πειραματισμού.

Τίνα Μπαρμπάτσαλου

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος:

https://www.kaktos.gr/tzitzikakis-paratheristis-neo-vivlio

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top