Now Reading
Πόσο κρατά η ελπίδα – Νεκτάριος Στελάκης

Πόσο κρατά η ελπίδα – Νεκτάριος Στελάκης

Πόσο κρατά η ελπίδα

Πόσο κρατά η ελπίδα: ο Νεκτάριος Στελάκης έρχεται να μας απαντήσει, μέσα από 6 σύντομες ιστορίες βγαλμένες από τον πόνο που ακολούθησε την εισβολή στην Κύπρο. Ιστορίες φίλων και γνωστών, που του τις διηγήθηκαν.

Οι ιστορίες θα έλεγα ότι είναι με τέτοια σειρά , ξεκινώντας από εκείνη με τίτλο «Ο Αγνοούμενος» και κλείνοντας με την «Η ζωή τραβά σε μπροστά», καταφέρνει να μας εμπνεύσει την ελπίδα. Μια ελπίδα που αλλάζει μορφές, άλλες φορές γίνεται μέλλον, άλλες λήθη και άλλοτε μνήμη που μένει πίσω.

Ο κύκλος της ελπίδας.

Ο Αλέξης Φραγκούλης επιλέγει να μετουσιώσει τις λέξεις σε υπέροχα χαρακτικά, τα οποία βρίσκονται στις σελίδες του βιβλίου. Κάθε μια ιστορία συνοδεύεται και από ένα χαρακτικό.

«Η ίδια γης ήταν […] μόνο που τώρα τη μαχαίρωνε μια γραμμή»

Συλβάνα Παπαϊωάννου

«Το αγνοείται είναι ρήμα, δηλαδή ρέει, είναι δρόμος».

Με αυτόν τον τρόπο, θα ξεκινήσει η περιήγησή σας  στις ιστορίες του Νεκτάριου Στελλάκη, μέσα από το βιβλίο του «Πόσο κρατά η ελπίδα», από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Ιστορίες που αφηγείται ο ίδιος ,μέσα από τα μάτια και τις μνήμες ανθρώπων οικείων του, για όσα έζησαν στην Κύπρο, το 1974.

6 μικρές αφηγήσεις που σε τοποθετούν με αβίαστο τρόπο στην εποχή και τις συνθήκες του τότε. Ακόμα και κάποιος που δεν γνωρίζει πολλά, διαβάζοντας τα πρώτα λόγια του συγγραφέα, «σφίγγεται».

Άνθρωποι γεμάτοι όνειρα, παιδιά που δε πρόλαβαν να απολαύσουν το τόπο τους, ξεριζωμός και διχασμός. Όλα αυτά, σου δημιουργούν συναισθήματα θλίψης, θυμού. Οι περιγραφές του Στελλάκη, τόσο καθαρές, χωρίς φίλτρο. Η χρήση πρώτου ενικού άλλωστε, δίνει απευθείας την αίσθηση της αμεσότητας προς τον αναγνώστη.

Το ερώτημα όλων, είναι τελικά αν μπορεί να υπάρξει ελπίδα και μέλλον, μετά από ένα τέτοιο γεγονός, το οποίο συνθλίβει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Πολλοί γύρισαν στον τόπο τους, που δεν έμοιαζε σε τίποτα εκείνο του παρελθόντος και άλλοι όχι.

Έτσι και αλλιώς όλα είχαν αλλάξει. Δεν υπήρχε πια σύνδεση, αφού ολόκληρες οικογένειες, χωρίστηκαν.

Το μαγικό με αυτό το βιβλίο, είναι πως διαβάζοντάς το, νιώθεις  εντελώς διαφορετικά συναισθήματα, στον μέγιστο βαθμό. Νιώθεις τη θαλπωρή και το δέσιμο ανάμεσα στους ανθρώπους και ταυτόχρονα τον πόνο.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η χρήση της «ντοπιολαλιάς» σε πολλά σημεία του βιβλίου, η ετυμολογία της οποίας  βρίσκεται στις τελευταίες σελίδες. Είναι και αυτός ένας τρόπος να γίνεις ένα με τους ήρωες!

Προσθέτοντας κάτι τελευταίο, δεν θα γινόταν να μην αναφερθώ στα τόσο ξεχωριστά σχέδια που έχει δημιουργήσει ο Αλέξης Φραγκούλης με την μέθοδο της χαρακτικής, τόσο στο εξώφυλλο όσο και στο εσωτερικό του βιβλίου, πριν την αρχή κάθε ιστορίας.

Αν θέλετε να  κατακλυστείτε με πολλαπλά συναισθήματα, να ταξιδέψετε στην Κύπρο του διχασμού και να γνωρίσετε την ιστορία της σε πρώτο πρόσωπο , δεν έχετε παρά να διαβάσετε αυτό το βιβλίο!

Έφη Καράμπελα

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

https://kaleidoscope.gr/el/-/9789604712205–poso-krata-elpida-690.html

 

 

Scroll To Top