Πρώτη του Έτους – Juli Zeh | Βιβλιοπαρουσίαση

Το μυθιστόρημα «Πρώτη του Έτους» φέρει την υπογραφή της Juli Zeh και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση του Απόστολου Στραγαλινού.  

Λίγα λόγια για την υπόθεση  

Βρισκόμαστε στο πρόσφατο 2018, σ’ ένα ισπανόφωνο νησί του Ατλαντικού, το Λανθαρότε. Σ αυτόαποφάσισε να περάσει τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του ο Χένινγκ με την οικογένειά του. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς επιχειρεί την προσδοκώμενη ανάβαση στο χωριό Φεμές με το ποδήλατό του, μια δύσκολη και αρκετά απαιτητική διαδρομή. Καθώς προχωρά, αναλογίζεται τη ζωή του και πιο συγκεκριμένα, τους ρόλους στους οποίους βρίσκεται αλλά δεν βλέπει πουθενά τον εαυτό του. Όταν φτάνει στον προορισμό του, έρχεται αντιμέτωπος μ ένα γεγονός, το οποίο φέρνει στην επιφάνεια μνήμες από το παρελθόν που είχε καλά κρυμμένες. Μνήμες από τα παιδικά χρόνια του, όταν βρέθηκε ένα βήμα πριν από τον θάνατο.  

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Το «Πρώτη του Έτους» αποτελεί ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα με σφιχτή ροή. Στον πυρήνα του έργου βρίσκεται το παιδικό τραύμα και ο αντίκτυπος που επιφέρει αυτό στην ενήλικη ζωή ενός ατόμου. Συγκεκριμένα, ο ήρωάς μας, ο Χένινγκ, τα τελευταία δύο χρόνια υποφέρει από συστηματικές κρίσεις πανικού, χωρίς να μπορεί να αποδώσει την πυροδότησή τους σ έναν εμφανή λόγο. Στο πρώτο μισό του βιβλίου, παρακολουθούμε τον Χένινγκ να προσπαθεί να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητά του και στους ρόλους όπου είναι τοποθετημένος, δηλαδή στους ρόλους του γονέα, του συζύγου και του εργαζόμενου, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία κατά τον ίδιο 

Όλα αυτά, τα αναλογίζεται καθώς πραγματοποιεί την επίπονη ποδηλατική ανάβαση στο χωριό Φεμές. Η γραφή της συγγραφέως είναι τόσο περιγραφική όσο χρειάζεται για να μας δώσει μια καλή γεύση από το περιβάλλον σκηνικό, χωρίς όμως να πλατειάζει άσκοπα και να μας αποσπά την προσοχήΜας τοποθετεί στην θέση του θεατή ομαλά και σε μερικές στιγμές βιώνουμε και εμείς τα συναισθήματα και τον αγώνα που πραγματοποιεί ο Χένινγκ. Ακόμα, αξίζουν την προσοχή μας τα (έμμεσα) σχόλια που αφορούν στο πώς βιώνει ο Χένινγκ τη ζωή του και τι δείχνει να προσλαμβάνει, εν τέλει, ο περίγυρός του.   

Στο δεύτερο μισό του βιβλίου ξεδιπλώνεται σιγά σιγά το νήμα του παιδικού τραύματος του Χένινγκ. Η οπτική αλλάζει· πλέον παρακολουθούμε ό,τι διαδραματίζεται από την οπτική του μικρού Χένινγκ. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που μου έκαναν μια ιδιαίτερα ευχάριστη εντύπωση. Μέσα από τα αθώα παιδικά μάτια περιγράφεται το τραύμα, το οποίο ο ενήλικος Χένινγκ έχει απωθήσει και κρύψει καλά μέσα του. Αυτή η αντίθεση δίνει πραγματικά μια ξεχωριστή διάσταση στο κείμενο. Από την μία πλευρά έχουμε την ανάλαφρη, ξέγνοιαστη περιγραφή των πραγμάτων από το πρίσμα του παιδιού και από την άλλη μας διακατέχει η αγωνία, καθηλώνοντάς μας. Με το πέρασμα των σελίδων ακροβατούμε πάνω σε συναισθήματα που ανήκουν σε αντίθετους πόλους.  

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα, το οποίο διαβάζεται απνευστί. Μέσα σε περίπου 200 σελίδες καταφέρνει να μας παρουσιάσει μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική εικόνα του αντίκτυπου του παιδικού τραύματος στον ενήλικα Χένινγκ και, συνάμα, να μας το αποκαλύψει. Η αγωνία και η προσοχή μας παραμένουν εστιασμένες στο βιβλίο μέχρι και την τελευταία σελίδα. Το έργο στο σύνολό του αποτελεί τροφή για σκέψη, καθώς συγκροτεί ένα σύγχρονο μυθιστόρημα με ψυχολογικές και κοινωνικές προεκτάσεις. 

Ευχαριστώ πολύ τις εκδόσεις Μεταίχμιο που μου προσέφεραν το αντίτυπο 

Συγγραφέας: Juli Zeh 

ISBN: 978 618 03 2043 5 

Έτος κυκλοφορίας: 2020 

Εκδοτικός Οίκος: Μεταίχμιο 

Σελίδες: 216 

Είδος: Μεταφρασμένη λογοτεχνία 

Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου 

Leave a Reply