Ρος Πόλνταρκ – Winston Graham

Ρος Πόλνταρκ

Ρος Πόλνταρκ – Winston Graham

Οι εκδόσεις Anubis φέρνουν στα ελληνικά το πρώτο βιβλίο του Winston Graham, της σειράς Poldark, με τίτλο «Ρος Πόλνταρκ». Το έργο στο οποίο βασίζεται η φοβερή ομώνυμη σειρά του BBC, η οποία προβλήθηκε και στη χώρα μας από την ΕΡΤ.

Στο πρώτο βιβλίο, θα γνωρίζουμε τον Ρος Πόλνταρκ, έναν αντισυμβατικό νέο που άφησε την πατρίδα του για να συμμετάσχει στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Η ιστορία ξεκινά το 1783, κατά την επιστροφή του Ρος στην Κορνουάλλη.

Μετά από τρία χρόνια που αναγκάστηκε να λείπει από την πατρίδα του, ο Ρος επιστρέφει σε μια άλλη «κανονικότητα». Τίποτα δεν είναι όπως τα άφησε. Ο πατέρας του πεθαμένος από καιρό, η περιουσία τους αναμφίβολη και το χειρότερο όλων, η γυναίκα που αγάπησε, η Ελίζαμπεθ, έχει αρραβωνιαστεί με τον ξάδερφό του.

Στην προσπάθεια του να βρει ξανά τον εαυτό του και τη θέση του σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, θα γίνει ο σωτήρας μιας έφηβης κοπέλας, την οποία και θα πάρει υπό την προστασία του. Θα της προσφέρει δουλειά και μια ασφαλή στέγη. Κάτι που θα αλλάξει, ακόμα μια φορά, τη ζωή του.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1945 και αν σας αρέσουν τα ιστορικά μυθιστορήματα που συνδυάζουν έρωτες, περιπέτειες, μονομαχίες, ναυάγια, δυσκολίες, 18ο αιώνα και φοβερές περιγραφές της Κορνουάλλης, βρήκατε το νέο σας αναγνωστικό κόλλημα.

Ο Ρος είναι ο βασικός ήρωας του πρώτου βιβλίου, αλλά δεν είναι ο μόνος σφαιρικός και καλογραμμένος χαρακτήρας. Ο Winston Graham έχει δώσει μεγάλη προσοχή τόσο στις περιγραφές του μέρους όσο και στην δημιουργία κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά. Σίγουρα θα θελήσετε να κάνετε ένα ταξίδι στην Κορνουάλλη μετά το τέλος της ανάγνωσης.

Η ιστορία είναι καλά δουλεμένη. Έχει τις σωστές ισορροπίες ανάμεσα στις περιγραφές της Κορνουάλλης και της ανάπτυξης των χαρακτήρων. Θα γνωρίσουμε όλες τις πτυχές των ηρώων και θα τους δούμε να εξελίσσονται, με το πέρας του χρόνου. Η αφήγηση είναι απλή, ρέει γρήγορα και θες συνεχώς να δεις τι θα συμβεί μετά.

Διαβάσαμε το πρώτο βιβλίο και είδαμε και παράλληλα την πρώτη σεζόν στο ERTflix. Δεν θα αναλωθούμε στο να συγκρίνουμε αν η σειρά είναι «πιστή» στο βιβλίο ή τι είναι καλύτερο. Είμαστε πάντοτε υπέρ της παλιάς, καλής, αλάνθαστης μεθόδου: πρώτα διαβάζουμε το βιβλίο και μετά βλέπουμε τη σειρά/ταινία (και εντάξει, λίγο γκρινιάζουμε αν δεν είναι τα πράγματα όπως στο βιβλίο).

Αναμένουμε να διαβάσουμε και τα υπόλοιπα βιβλία (12 το σύνολο)!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis. Διαβάστε ένα απόσπασμα:

Ρος Πόλνταρκ