Σκέφτομαι άρα τρώω! | Εκδόσεις Έσοπτρον

Να τρώει κανείς ή να μην τρώει; Ίσως αυτή είναι μια εύκολη ερώτηση να απαντήσετε. Άλλα τι να φάμε; Αυτή είναι μια βαθιά και βαθυστόχαστα δύσκολη ερώτηση.

Γιατροί και διατροφολόγοι συχνά διαφωνούν μεταξύ τους, ενώ οι διασημότητες και οι επιστήμονες εξακολουθούν να μας προσφέρουν νέες συνταγές και ειδικές δίαιτες. Κανένας δεν σκέφτηκε να ρωτήσει τους φιλοσόφους – αυτές τις λογικές ψυχές αφιερωμένες στην αλήθεια, την ηθική και την λογική- για το τι σκέφτονται.

Το βιβλίο «Σκέφτομαι άρα τρώω» του Μάρτιν Κόεν, είναι ένα εγχειρίδιο το οποίο προσεγγίζει με έναν ολιστικό τρόπο το κεφάλαιο της διατροφής. Ο συγγραφέας αναφέρεται σε όλα εκείνα που συνδέονται με τα τρόφιμα, από τους μικροοργανισμούς που φτιάχνουν το φαγητό μας μέχρι τις σύγχρονες τάσεις για την διατροφή και μας εκθέτει τις απόψεις μεγάλων φιλοσόφων πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Για τον Φρίντριχ Νίτσε, οι διατροφικές επιλογές αποτελούσαν ένα καλό παράδειγμα σχετικά με την πραγματική ελευθερία που έχουμε όσο αφορά τη διατροφή μας. Υποστήριζε επίσης, ότι οι άνθρωποι οφείλουν να γνωρίζουν το μέγεθος του στομαχιού τους,  έτσι ώστε να μπορούν να αποφεύγουν  την κατανάλωση ατελείωτων γευμάτων. Παρόμοια ήταν και η άποψη του Ζακ Ρουσσώ, ο οποίος υποστήριζε ότι η απόλαυση κρύβεται στην απλότητα, αλλά και ο Πυθαγόρας- ο πατέρας της Δυτικής φιλοσοφίας- ο οποίος αναφέρετε στον μαγικό αριθμό τρία, δηλαδή τρία γεύματα, τρεις διατροφικές ομάδες κλπ.

Στο βιβλίο αυτό, ανακαλύπτουμε πολλές και άγνωστες στο εύρη κοινό ιστορίες σχετικά με τα τρόφιμα. Ο Κόεν αναλύει τους μύθους και θρύλους που υπάρχουν γύρω από τον τομέα της διατροφολογίας, θέτοντας βασικά διατροφικά ερωτήματα σχετικά με αυτούς. Δεδομένου ότι η ζάχαρη ήταν η πολυτιμότερη τροφή κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων  πολέμων , ποιος είναι ο ρόλος της στην σύγχρονη διατροφή; Τι θα συμβεί στο σώμα μας αν υπάρξουν κάποιες μέρες ή ώρες, τις οποίες να απέχουμε από το φαγητό; Ποια είναι η αλήθεια γύρω από την σοκολάτα, «το φαγητό των θεών»; Μπορεί ένα κέικ σοκολάτας να βοηθήσει έναν άνθρωπο να χάσει σημαντικό βάρος;

Μάλλον λοιπόν, πρέπει ναι είμαστε επιφυλακτικοί και σκεπτικιστές όσο αφορά τα τρόφιμα των σούπερ μάρκετ ή ακόμα και για τις συμβουλές των διάφορων ειδικών της διατροφής.  Ίσως θα πρέπει να είμαστε πιο υποψιασμένοι για ολόκληρο το οικοδόμημα της διατροφικής συμβουλής, είτε αυτό προέρχεται από κυβερνήσεις είτε από γιατρούς ή ακόμα και από κάποιες ιστοσελίδες του διαδικτύου. Για να κατανοήσουμε καλύτερα το φαγητό που τρώμε, θα πρέπει να το αναλύσουμε – να το αποσυναρμολογήσουμε και να εξετάσουμε τα κομμάτια του.

Το «Σκέφτομαι άρα τρώω» είναι ένα ταξίδι στην αυτογνωσία, μια αντικειμενική ανάλυση των ιστορικών και σύγχρονων τάσεων διατροφής. Ο Κόεν ανακατεύει στη φιλοσοφική του προσέγγιση, χρησιμοποιώντας πνευματώδη σχόλια, με σκοπό να βοηθήσει τους αναγνώστες να βρουν τη δική τους απάντηση στην ερώτηση: Τι να τρώμε; Εξάλλου, είμαστε αυτό που τρώμε.

Κατερίνα Ζάχαρη

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έσοπτρον, διαβάστε ένα απόσπασμα ΕΔΩ

Leave a Reply