Ο Θάνος Γιαννούδης μάς καλεί να χαθούμε σε ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, Το αιώνιο καλοκαίρι, που διαβάζεται «νερό». Η τριαντάχρονη Σόνια, πρωταγωνίστρια της ιστορίας, πλανιέται στην πόλη της Σμύρνης και περιγράφει την καθημερινότητά της. Αποτελεί το στήριγμα του μόνου πια πατέρα της και τον ειρηνοποιό μεταξύ των παιδικών της φίλων. Η ζωή της φαίνεται να είναι πεζή, όμως πολλές στιγμές ήταν σχεδόν υπερβατικές με τα λόγια προσώπων να στοιχειώνουν κρυφά τις σκέψεις της.
«Κάποιους μας γράφτηκε να μη φτάσουμε ποτέ μας στη θάλασσα. Ελπίζω να μη χρειαστεί να το καταλάβεις».
Με αφορμή τη συμμετοχή της στην επιτήρηση ενός πολιτιστικού project, έρχεται σε επαφή με το σύγχρονο κόσμο, ο οποίος της φαντάζει δύσβατος, αλλά καλείται να τον αντιμετωπίσει. Αποτραβηγμένη ως εξωτερικός παρατηρητής, μοιάζει να αποκλίνει από το γενικότερο καθεστώς. Εκείνο το βράδυ επιστρέφοντας από τη δουλειά, θα γνωρίσει έναν μυστηριώδη άντρα που ζει σε έναν ατελείωτο χειμώνα…
«Σου μιλώ, αγαπητή, κι η φωνή μου φτάνει προς εσένα παραχαραγμένη, μέσα από διαύλους φαλκιδευμένους, μέσα από μονοπάτια που αδυνατώ να ελέγξω, σαν τον στρατιώτη που ολοένα κινούσε προς το μέτωπο με περηφάνια το λαμπερό πρωί κι ως το μέσον της ημέρας έκανε πάντα πίσω, νικημένος από τον κάματο, τη ζέστη και την ομίχλη της χαύνας εποχής του».
Ο Στράβων της μιλά πάντα αινιγματικά και τα λόγια του αγγίζουν την ψυχή της Σόνιας γεμίζοντας την αμφιβολίες για τον κόσμο που στήθηκε πάνω σε προβολές και διάσπαρτες αναμνήσεις μιας άλλης πόλης. Η ίδια φαίνεται από τη μία να φοβάται και από την άλλη να γαντζώνεται από τις γεμάτες μυστήριο συναντήσεις τους. Προσπαθεί να του μεταδώσει την αισιοδοξία και την ιδέα του αιώνιου καλοκαιριού, όμως δεν καταφέρνει να τον βοηθήσει και σύντομα θα έρθει αντιμέτωπη με την αναπόφευκτη αλήθεια.
«Ίσως την κρίσιμη στιγμή του απόλυτου τίποτα που ορμάς γυμνή στ’ αγκάθια ενός καιρού μικροπρεπούς, να γράφεις τα έπη για εκείνες τις ψυχές που θα έρθουν, ίσως να σε αναγνωρίσουν ως τον πρόγονο τους που κράτησε κενή την εστία σε αγώνα εκτός έδρας».
Ο νέος συγγραφέας επιχειρεί μία ενδοσκόπηση στις σύγχρονες σχέσεις και την πληθώρα πληροφοριών που καλούμαστε να υιοθετήσουμε, ώστε να λάβουμε τον τίτλο της προοδευτικής σκέψης. Η γραφή του είναι αποτελεσματική χωρίς ανούσιες κορώνες με πολλά σημεία λογοτεχνικής απόλαυσης. Προσωπικά, θα προτιμούσα ο ήρωας να μην είναι ξανά εκείνος ο άντρας που στερεοτυπικά μεταδίδει φιλοσοφική γνώση σε μία νεώτερη γυναίκα. Ωστόσο, η γενικότερη επιθυμία του για καυστικό σχόλιο πάνω στα έργα συνεχής αναπόλησης των χαμένων πατρίδων, νομίζω το καθιστά πρωτότυπο και αναγκαίο ανάγνωσης.
Χριστίνα Χανιώτου
Η Χριστίνα Χανιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε κλασική φιλολογία και μεταξύ άλλων αρθρογραφεί περί φωτογραφίας. Δείγμα δουλειά της μπορείτε να δείτε στον λογαριασμό Instagram Dreama Project.
Το βιβλίο Το αιώνιο καλοκαίρι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν