Το δίκτυο Alice – Kate Quinn | Βιβλιοπαρουσίαση

Ένα κατασκοπικό μυθιστόρημα που βασίζεται στην πραγματική δράση του Δικτύου Alice, φωτίζοντας τις ιστορίες γυναικών που έδρασαν ως κατάσκοποι στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

  1. Όταν οι Αμερικανίδα φοιτήτρια Τσάρλι Σεν Κλερ μένει έγκυος, οι ευυπόληπτοι γονεί της την εξορίζουν στην Ευρώπη για να τακτοποιήσει το «μικρό πρόβλημα».Η Τσάρλι το σκάει και πηγαίνει στο Λονδίνο, αναζητώντας την αγαπημένη της ξαδέρφη Ροζ, παρότι εκείνη έχει εξαφανιστεί.
  2. Έναν χρόνο αφότου είχε ξεσπάσει ο Μεγάλος Πόλεμος, η Ιβ Γκάρντινερ βρίσκει αναπάντεχα την ευκαιρία να υπηρετήσει την πατρίδα ως κατάσκοπος. Στην κατεχόμενη Γαλλία εκπαιδεύεται από την σαγηνευτική Λίλη, τη «βασίλισσα των κατασκόπων» με το κωδικό όνομα Άλις.

Τριάντα χρόνια αργότερα, η Ιβ βασανίζεται ακόμα από την προδοσία που έγινε αιτία να διαλυθεί το Δίκτυο Αλις και περνά τις μέρες της μεθυσμένη, στο σκοτεινό σπίτι της στο Λονδίνο. Ώσπου, ξαφνικά, ένα βράδυ εμφανίζεται μια νεαρή Αμερικανίδα και ξεστομίζει ένα όνομα που η Ιβ είχε να ακούσει επί δεκαετίες. Οι δυο τους αποφασίζουν να ανακαλύψουν την αλήθεια με κάθε κόστος, σε μια αποστολή θάρρους και λύτρωσης.   

«Το Δίκτυο Alice» της Kate Quinn, είναι ένα κατασκοπικό μυθιστόρημα που μας συμπαρασέρνει σε ένα ταξίδι στο παρελθόν και στα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παραθέτοντας πραγματικά γεγονότα, η συγγραφέας μας συστήνει το δίκτυο Alice και την σκοτεινή του δράση στα ζοφερά χρόνια του πολέμου. 

Στο βιβλίο αυτό η Kate Quinnμας αφηγείται δύο διαφορετικές ιστορίες. Η μια απ’ αυτές εξελίσσεται κατά τα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και επικεντρώνεται στη γέννηση και στη δράση του Δικτύου Alice, μιας ομάδας γυναικών η οποία έδρασε κατασκοπικά και επιτέλεσε ένα υψίστης σημασίας έργο κατά τη διάρκεια του πολέμου. 

Η δεύτερη ιστορία αναφέρετε στην ζωή μιας Αμερικανίδας φοιτήτριας το 1947, της Τσάρλι, η οποία μένει έγκυος κι εξορίζεται από τους γονείς της στην Ευρώπη, μέχρι να λύσει το “ μικρό πρόβλημα” που έχει δημιουργηθεί. Η Τσάρλι αποφασίζει να πάει στην πόλη του Λονδίνου και να αναζητήσει την αγαπημένη της ξαδέρφη, παρότι εκείνη είναι εξαφανισμένη για πολλά χρόνια, χωρίς ν’ αφήσει το παραμικρό ίχνος πίσω της. 

Οι δυο αυτές ιστορίες, αν και φαίνονται πολύ διαφορετικές, έχουν ένα κοινό σημείο συνάντησης και αυτό είναι η Ιβ, η αγαπημένη ξαδέρφη της Τσάρλι, η οποία ως μέλος του Δικτύου Alice πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της βασανισμένη από το βάρος της προδοσίας που έμελλε να διαλύσει τον αγώνα τους και τις ζωές τους. Όταν η Τσάρλι θα βρεθεί τυχαία στον δρόμο της, το παρελθόν θα ξαναζωντανέψει, η ανάγκη να βρει απαντήσεις θα γίνει ακόμα πιο επιτακτική, με τη διαφορά πως αυτή τη φορά δεν είναι μόνη της και πως έχει κάποιο στοιχείο για το από που πρέπει να ξεκινήσει. 

Επίσης, οι δύο ιστορίες που μοιράζετε με τους αναγνώστες της η συγγραφέας,  καταλήγουν σε ένα κοινό επιμύθιο, και αυτό δεν είναι άλλο από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να ανακαλύψουν την εσωτερική τους δύναμη, που θα τους βοηθήσει να αντέξουν το σκοτάδι χωρίς να χάσουν την ψυχή τους και να γιατρέψουν τις πληγές που οι πιο αδίστακτοι άνθρωποι μπορούν να προκαλέσουν. 

Κατερίνα Ζάχαρη

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Διαβάστε ένα απόσπασμα εδώ:

http://www.kleidarithmos.gr/main/books/84229/

 

Leave a Reply