Το Καθαριστήριο – Σοφία Στεφανίδου | Βιβλιοπαρουσιάσεις

Λίγο μετά την τυχαία συνάντηση με μια παλιά της σχέση και λίγο πριν από μια προγραμματισμένη υποχρέωση με το σύζυγό της, η Λένα έρχεται αντιμέτωπη με μια γυναίκα: τον εαυτό της. Είναι ευχαριστημένη με τις επιλογές της; Θα μπορούσε άραγε να έχει αποφασίσει αλλιώς; Η σβούρα των σκέψεων την οδηγεί σε ένα πολύ λογικό ή ένα εντελώς αυθαίρετο συμπέρασμα. Ίσα για να αποφύγει την επώδυνη συνειδητοποίηση. 

Αναμνήσεις, αυταπάτες, ματαιωμένα όνειρα- όλα μαζί ένα βλέμμα, πότε γλυκόπικρο, πότε διψασμένο και ανικανοποίητο, πότε σαρκαστικό, πάνω στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, Μια χειμαρρώδης αφήγηση που διαβάζεται απνευστί. Ένα ρεαλιστικό μυθιστόρημα, όπου οι λέξεις διαρκώς ξεγυμνώνουν. 

«Το καθαριστήριο» της Σοφίας Στεφανίδου είναι ένα μυθιστόρημα, στη σελίδες του οποίου ξετυλίγεται η πορεία της ζωής της πρωταγωνίστριάς μας, της Λένας Λέπουρη. Η συγγραφέας, μέσα από μία πρωτοπρόσωπη αφήγηση, μας μιλάει για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αποφάσεις που κατακλύζουν την Λένα. 

Η γλαφυρή αφήγηση της Σοφίας Στεφανίδου, εντάσσει τον αναγνώστη στον φανταστικό κόσμο του βιβλίου και του προσφέρει την δυνατότητα να ταυτιστεί και ο ίδιος με την ηρωίδα του μυθιστορήματος. Μέσα από την επιτυχημένη σκιαγράφηση των χαρακτήρων του βιβλίουόλοι οι χαρακτήρες γίνονται ιδιαιτέρως ρεαλιστικοί. Ο αναγνώστης αισθάνεται ότι παρακολουθεί από κοντά την ζωή της Λένας, ταξιδεύει μαζί της στο παρελθόν και αναβιώνει στιγμές από την καθημερινότητά της.  

 «Το καθαριστήριο» είναι ένα βιβλίο το οποίο επιχειρεί να αφυπνίσει τους αναγνώστες του και να τους εντάξει σε μια διαδικασία σκέψης, με σκοπό να ανατρέξουν στις προσωπικές τους αναμνήσεις, να ζήσουν ξανά όλες εκείνες τις ιστορίες που τους στιγμάτισαν είτε θετικά είτε αρνητικά, καθώς και στα δικά τους ανεκπλήρωτα όνειρα. 

«Είμαι άδεια και είμαι φορτωμένη. Έχω πάνω μου μπόλικη αξιοπρέπεια, κύρος και επιτηδευμένη ευγένεια. Και στη μέση ένα κενό. Σηκώνομαι, βγάζω το σοβαρό, καφέ σακάκι μου, το σμπαραλιάζω, ανάκατη, λιωμένη μάζα, πάνω στην τσάντα. Εκεί εσείς, αντικείμενα. Πιο κάτω από μένα. Κάποιον να εξουσιάσω κι εγώ.» 

Κατερίνα Ζάχαρη

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Διαβάστε εδώ ένα απόσπασμα: https://alexandria-publ.gr/wp-content/uploads/2020/12/stefanidou-pages.pdf

Leave a Reply