Το κορίτσι με το σακίδιο – Φώτης Καλαμαντής | Βιβλιοπαρουσίαση

Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Έναστρον το μυθιστόρημα «Το κορίτσι με το σακίδιο». Ένα πολύπλευρο έργο που φέρει την υπογραφή του Φώτη Καλαμαντή και μέσα στις σελίδες του βλέπουμε μια διαφορετική αλλά ρεαλιστική πλευρά της Ελλάδας της κρίσης.

Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκονται ο Άρης και η Τζούλια. Ο πρώτος, αντιμετωπίζει όλη του ζωή οικονομικά προβλήματα και ενσαρκώνει στο πρόσωπό του το είδος ανθρώπου που προσπαθεί να πετύχει την «μεγάλη» ευκαιρία χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό. Η Τζούλια από την άλλη είναι μια κοπέλα από το Αφγανιστάν που μπλέχτηκε στα δίχτυα της ρωσικής μαφίας της Ελλάδας· ενσωματώνεται στο δίκτυο των πολυτελών συνοδών με απώτερο σκοπό να φύγει για την Ευρώπη. Αυτοί οι δύο χαρακτήρες έμελλε να συναντηθούν τυχαία και ο Άρης να βάλει τα δυνατά του να βοηθήσει την Τζούλια να αποδράσει, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής του, με τη βοήθεια κάποιων αμφιλεγόμενων «καλοπροαίρετων» κυβερνητικών και μη παραγόντων.

Αναμφίβολα αποτελεί ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα που μας φέρνει σε επαφή με την πιο σκληρή και σκοτεινή πλευρά της (ελληνικής) κοινωνίας. Σκιαγραφεί με έναν ψυχρό και συνάμα ρεαλιστικό τρόπο καταστάσεις, όπως είναι η φτώχεια, η εκμετάλλευση, η υποκρισία, το συμφέρον και οι «χρυσές ευκαιρίες» που δίνονται ως εισιτήρια σε ανθρώπους που εν τέλει τους βυθίζουν ολοένα και βαθύτερα στο αδιέξοδο.

Σαφώς δεν θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως ένα ευχάριστο βιβλίο λόγω των θεμάτων που πραγματεύεται, όμως ακόμα και σε στιγμές έντασης και αγωνίας καταφέρνει να μας δώσει μια μικρή ανακουφιστική ανάσα μέσα από τον αυτοσαρκασμό και το (πικρό) χιούμορ του.

Μέσα από την οπτική του Άρη μάς δίνεται η δυνατότητα να ρίξουμε μια διεισδυτική ματιά στην σκληρή καθημερινότητα των «απλών» ανθρώπων· αυτών που βιώνουν έντονα τις οικονομικές δυσκολίες και τις κοινωνικοταξικές ανισότητες. Αυτών που ακόμα και αν έχουν αγάπη για την κλασική λογοτεχνία, ιδιαίτερα στον Πόε, έχουν φοιτήσει σε πανεπιστήμιο ή/και κατέχουν ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα, δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από την κρίση.

Πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωπ@ με το πιο άσχημο και σκληρό πρόσωπο των ανθρώπων· με το πρόσωπο που χαρακτηρίζεται για τη βία, τη χυδαιότητα, την ψυχρότητα, το συμφέρον και την εξαπάτηση.

Επιπλέον, σε διάφορα σημεία του βιβλίου το αναγνωστικό κοινό λαμβάνει έμμεσα προσκλήσεις να αναζητήσει ή να προβληματιστεί πάνω στο θέμα που συζητούν οι χαρακτήρες την δεδομένη στιγμή. Εντοπίζοντας τέτοια σημεία με χαροποίησε, καθώς με έκανε να νιώσω ότι δεν παρακολουθώ απλώς τη συγκεκριμένη σκηνή αλλά ότι κατά κάποιον τρόπο συμμετέχω ενεργά σε αυτήν.

Έντονος είναι και ο κοινωνικοπολιτικός προβληματισμός μέσα σε ένα φιλοσοφικό και οικονομικό πλαίσιο. Στον πυρήνα των προβληματισμών αυτών βρίσκεται το εν εξελίξει μεταναστευτικό ζήτημα. Μέσα από το μυθιστόρημα- και συγκεκριμένα μέσα από 2 εκ διαμέτρου αντίθετων χαρακτήρων- δίνονται 2 διαφορετικές οπτικές- πρακτικές πάνω στο ίδιο θέμα.

Μας δίνει ένα έναυσμα για να αναρωτηθούμε τόσο πάνω στο ζήτημα όσο και για την μοίρα της Τζούλιας- και της κάθε Τζούλιας εκεί έξω- που προσπαθεί να ξεφύγει και να αποκτήσει μια καλύτερη ζωή όπου δεν θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα δυνατό μυθιστόρημα με σφιχτή και αρκετά γρήγορη πλοκή που διαδραματίζεται μέσα σε κάτι λιγότερο από 20 ημέρες. Η αλληλεπίδραση του Άρη και της Τζούλιας μας ανοίγει ένα παράθυρο, έτσι ώστε να δούμε και μια άλλη πλευρά της κοινωνίας που ενδεχομένως αγνοείται ή/ και αποσιωπάται. Μια πλευρά που δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα αλλά δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο καθημερινά σε όσα άτομα ζουν μέσα σε αυτήν.

Διαβάζεται αδιάκοπτα παρά το γεγονός ότι ασχολείται με ένα αρκετά πολύπλευρο και βαρύ θέμα. Ένα τραχύ και «μαύρο» μυθιστόρημα ενός θανάσιμου κυνηγητού που εκτυλίσσεται σε παράδρομους και ημιυπόγεια, εγκαταλελειμμένα μαγαζιά και «εξυπηρετικά» γραφεία του αθηναϊκού κέντρου.

Γεωργία- Σαβίνα Αποστολοπούλου

 

Συγγραφέας: Φώτης Καλαμαντής

ISBN: 9789606250118

Έτος κυκλοφορίας: 2018

Εκδοτικός Οίκος: Έναστρον

Σελίδες: 498

Πηγή εικόνας: tea.sun.and.books [bookstagram της αρθρογράφου]