Το Σπίτι των Ψυχών και άλλες μετα-γοτθικές πειραϊκές ιστορίες

Το Σπίτι των Ψυχών και άλλες μετα-γοτθικές πειραϊκές ιστορίες

Ο Παναγιώτης Ζερβός μάς ταξιδεύει σε μια πραγματικότητα διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε. Μέσα στο βιβλίο του Το σπίτι των ψυχών και άλλες μετα-γοτθικές πειραϊκές ιστορίες δημιουργεί έναν κόσμο όπου η καθημερινότητα συνυπάρχει με το υπερφυσικό στοιχείο, με πρωταγωνιστή τον Πειραιά. Η πόλη αυτή μεταμορφώνεται μέσα σε λίγες μόνο αράδες σε ένα σκηνικό που φιλοξενεί γοτθικές αφηγήσεις.

Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει μια σειρά από ιστορίες που διαδραματίζονται στον Πειραιά. Εκεί το συνηθισμένο συναντά το αλλόκοτο και το μεταφυσικό. Το κεντρικό διήγημα, “Το σπίτι των ψυχών”, οδηγεί τους αναγνώστες σε ένα παλιό, εγκαταλελειμμένο σπίτι που έχει ακουστεί ότι είναι στοιχειωμένο. Καταφέρνει να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα αγωνίας και μυστηρίου. Παράλληλα, δίνει βάθος στους χαρακτήρες του, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις δικές τους εσωτερικές συγκρούσεις και φόβους.

Οι υπόλοιπες ιστορίες της συλλογής διατηρούν το μετα-γοτθικό στοιχείο

Συνδυάζοντας παραδοσιακά στοιχεία της γοτθικής λογοτεχνίας με μοντέρνο ύφος. Γενικότερα, η γραφή του Ζερβού είναι πλούσια σε περιγραφές και δημιουργεί ζωντανές εικόνες. Οι οποίες μένουν στη φαντασία του αναγνώστη και ενισχύουν την αίσθηση του μυστηρίου. Χρησιμοποιεί γλώσσα μεστή και προσεγμένη, που αποδίδει με ακρίβεια την ανατριχιαστική ατμόσφαιρα των ιστοριών.

Προσωπικά, λάτρεψα την ικανότητα του συγγραφέα να συνδέσει τις γοτθικές αφηγήσεις με τον πειραϊκό χώρο και την ελληνική κουλτούρα. Αυτή η σύνδεση δημιουργεί μια μοναδική αίσθηση ταυτότητας. Παράλληλα,  αναδεικνύει τον Πειραιά ως έναν τόπο όπου συνυπάρχουν το παρελθόν και το παρόν, το φυσικό και το υπερφυσικό.

Σε συνέντευξη μάλιστα που μου παραχώρησε ο Αβέρκιος Λουδάρος, εκδότης του “Λυκόφως” μαθαίνουμε πως Το βιβλίο του Παναγιώτη Ζερβού είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο. Ο Ζερβός ήθελε κάθε ιστορία του βιβλίου να είναι αυτόνομη, αλλά να έχουν παράλληλα και συνδέσεις μεταξύ τους, έστω και υπόγειες. Στο βιβλίο του κάθε μία ιστορία έχει και το ύφος που της ταιριάζει. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους συγγραφείς να αλλάζουν ρυθμό στα διηγήματά τους

Το βιβλίο “Το σπίτι των ψυχών και άλλες μετα-γοτθικές πειραϊκές ιστορίες” του Παναγιώτη Ζερβού αποτελεί ένα αξιόλογο παράδειγμα σύγχρονης γοτθικής λογοτεχνίας υπό το πρίσμα μιας ελληνικής ματιάς. Είναι ιδανικό για τους αναγνώστες-λάτρεις του μεταφυσικού και του τρόμου, καθώς και για όσους αναζητούν μια διαφορετική προσέγγιση στη λογοτεχνία που αντλεί έμπνευση από την ελληνική παράδοση και τον τοπικό πολιτισμό. Η συλλογή αυτή προσφέρει μια απολαυστική ανάγνωση γεμάτη μυστήριο, αγωνία και έντονα στοιχεία που μένουν στο νου του αναγνώστη.

Ροδαμάνθη Σοφικίτου

Το βιβλίο κυκλοφορεία από τις εκδόσεις Λυκόφως

Το σπίτι των ψυχών