Ήθελα εδώ και καιρό να διαβάσω τον «Θησαυρό της Δαμασκού: Το παιχνίδι των θεών», της Δανάης Ιμπραχήμ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή. Μπορείτε να αποκαλέσετε και την κριτική μου λίγο biased, γιατί όπου βλέπω Ανατολή, βάζω καρδούλα. Ανατολή μαζί με fantasy όμως, είναι κάτι μαγευτικό. Ανατολή με fantasy και μηνύματα πως ο παράγοντας άνθρωπος υπερτερεί των φυλετικών και θρησκευτικών διαφορών… mind blown! Αυτός είναι ο «Θησαυρό της Δαμασκού».
Το ταξίδι ενός Βυζαντινού στρατιώτη, του Αστέριου και του ξάδερφού του, του Σπανού στα βάθη της Ανατολής ξεκινά ως μια αποστολή από τον αυτοκράτορα. Η συνάντησή τους με τη νεαρή Σουλτάνα Ααζίν και οι περιπέτειά τους μέχρι να φτάσουν σε αυτό που αποκαλείται «θησαυρός», τους κάνει να αλλάξουν πολλά από τα πράγματα που μέχρι το σημείο εκείνο θεωρούσαν δεδομένα στο μυαλό τους. Οι χαρακτήρες ωριμάζουν μέσα από τις εμπειρίες τους, πλαισιωμένοι από μια υπέροχη και παραστατική κοσμοπλασία.
Το ιστορικό στοιχείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πλοκή, ενώ το μεταφυσικό στοιχείο δίνει μια πινελιά μαγείας και δημιουργεί το τελικό ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα. Οι περισσότερες περιγραφές δίνονται έμμεσα, μέσω των διαλόγων, κάτι που πολλοί μπορεί να θεωρήσουν συγγραφική αδυναμία. Στην περίπτωση όμως του συγκεκριμένου βιβλίου, το χαρακτηριστικό αυτό δίνει μια φρεσκάδα και ζωντάνια στη ροή της ιστορίας, η οποία μου άρεσε πάρα πολύ. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο διαφορετικών κόσμων, της χριστιανικής Βυζαντινής αυτοκρατορίας και του μουσουλμανικού χαλιφάτου δεν αποτελούν τροχοπέδη στην εξέλιξη των γεγονότων, αλλά δρουν ως καταλύτες, ενώ ταυτόχρονα περνούν μηνύματα τα οποία μπορούν άνετα να μεταφραστούν σε σύγχρονους προβληματισμούς.
Το τέλος επιφυλάσσει μία μεγάλη έκπληξη, η οποία κάνει τον αναγνώστη να αδημονεί να διαβάσει τη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος της τριλογίας, που αναμένεται ακόμα περισσότερο βουτηγμένο στα μυστήρια της Ανατολής. Παρά τις 600 και κάτι σελίδες του, είναι ένα βιβλίο που σε κρατά καθηλωμένο χωρίς να πλατιάζει. Περιμένω με ανυπομονησία τη συνέχεια του ταξιδιού των τριών πρωταγωνιστών, αλλά και τις λεπτομέρειες για τη ζωή των δευτερευόντων χαρακτήρων.
Βαθμολογία: 10/10