Η παγίδα του Body Shaming | Πάστα Φλώρα

Bodyshaming

Η παγίδα του Body Shaming – Ερωτήσεις και απαντήσεις

Γνωρίζεις τι είναι;

Πρόκειται για μια πράξη ταπεινωτικού σχολιασμού του σωματότυπου ή αλλιώς το bullying σχετικά με το πώς είναι το σώμα του «στόχου-θύματος».

Ποιος το κάνει;

Η γκάμα του θύτη είναι μεγάλη μπορεί να συμπεριλαμβάνει γονείς, αδέλφια, φίλους, συμμαθητές/συμφοιτητές και κάποιον τυχαίο γνωστό σου. Βέβαια, πρέπει να τονιστεί ότι μπορεί και εσύ να ασκήσεις αρνητικά σχόλια με αποδέκτη εσένα.

Τι συνέπειες έχει;

Μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ψυχολογικό τραύμα, ιδιαιτέρως αν πρόκειται για πιο μικρές ηλικίες. Επιπλέον, πολύ συχνά συνυπάρχει διαταραχή της εικόνας σώματος και της αυτοπεποίθησης σου. Συχνά επίσης, παρατηρείται συναισθηματική αστάθεια και υιοθέτηση συνηθειών που δεν προάγουν την υγεία.

Πώς γίνεται;

Μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους:

  • Κριτικάροντας ο ίδιος την εμφάνιση σου, είτε με πολύ αυστηρό τρόπο είτε συγκρίνοντας τον εαυτό σου με κάποιον τρίτο.
  • Κριτικάροντας την εμφάνιση ενός άλλου μπροστά του.
  • Κριτικάροντας την εμφάνιση ενός άλλου, χωρίς να το γνωρίζει.

Όποιος και αν είναι ο τρόπος σίγουρα εμπλέκεται αυστηρή κριτική και συχνά περιλαμβάνει σύγκριση με άλλους και στιγμές ντροπής.

Ποιους μπορεί να αφορά;

Όλους, άντρες και γυναίκες ανεξαρτήτως σωματότυπου. Η ταμπέλα και τα κακεντρεχή σχόλια δεν κάνουν διακρίσεις. Δυστυχώς, σε χαρακτηρισμοί σχετικά με το βάρος συμβάλλουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με τα στερεότυπα της ομορφιάς που προσπαθούν να προωθήσουν.

Γιατί συμβαίνει;

Σήμερα, η διαφορετικότητα διχάζει πιο πολύ από ποτέ. Από τη μία προάγεται η αποδοχή για το σώμα μας και από την άλλη βλέπεις τα πρότυπα ομορφιάς να προσπαθούν να καλουπώσουν όλα τα σώματα.

Πώς μπορείς να το ξεπεράσεις;

Όπως και σε όλες τις άλλες μορφές bullying, έτσι και το body shaming πάντα θα υπάρχει εκτός αν εσύ βρεις τρόπο να αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου με αγάπη και θετικότητα. Είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσεις τεχνικές εξάσκησης της αγάπης για τον εαυτό σου και να βρεις άμυνες και για τα αρνητικά σχόλια που μπορεί να δεχτείς.

Μαρία Μεντζέλου – Διαιτολόγος/Διατροφολόγος

See Also
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top