Υγιεινά υποκατάστατα ζάχαρης ή μήπως όχι; | Πάστα Φλώρα

Είναι “υγιεινές” οι ανεπεξέργαστες επιλογές ζάχαρης, ή αλλιώς το μέλι, το σιρόπι αγαύης, η ζάχαρη καρύδας, το σιρόπι σφενδάμου;

Η απάντηση είναι γρήγορη, ΌΧΙ!

Η ζάχαρη σε όποια μορφή της ανεπεξέργαστη ή μη έχει την ίδια επίδραση στον οργανισμό.

• Μέλι – το νο. 1 κοινώς χρησιμοποιούμενο σάκχαρο.

➡️ Φυσικά και αυτό με τη σειρά του αποτελείται από μονοσακχαρίτες, τη γλυκόζη και τη φρουκτόζη με αποτέλεσμα να έχει τον ίδιο αντίκτυπο στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

• Αγαύη – είναι φυτικής προέλευσης και σίγουρα πιο ποιοτική από την επεξεργασμένη ζάχαρη.

➡️Το 90% αυτής αποτελείται από φρουκτόζη, ή αλλιώς ένα από τα απλά σάκχαρα.

• Σιρόπι κάστανου ρυζιού – σιρόπι που αποτελείται 100% από γλυκόζη.

➡️ Η γλυκόζη είναι το απλό σάκχαρο στο οποίο καταλήγουν όλα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες.

➡️ Συνεπώς, αυτό που κάνει είναι να ανεβάζει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα … κατάσταση που ΔΕΝ την θέλουμε.

• Ζάχαρη καρύδας – εμφανισιακά μοιάζει με την καστανή ζάχαρη.

➡️ Για να προσλάβεις τα θρεπτικά συστατικά για τα οποία προμοτάρεται πρέπει να φας μεγάλη ποσότητα… κατάσταση που ΔΕΝ την θέλουμε.

• Σιρόπι σφενδάμου – είναι καλύτερο ποιοτικά, αλλά δεν παύει να λειτουργεί σαν “ζάχαρη” και αυτά τα θρεπτικά συστατικά να μπορείς να τα βρεις και αλλού.

Ουσιαστικά, το μήνυμα είναι ότι δεν υπάρχει τρόφιμο που πρέπει να δαιμονοποιείς π.χ. ζάχαρη ή να θεοποιείς π.χ. μέλι. Σίγουρα, παίζει ρόλο η ποιότητα, άλλα πέρα από αυτό παίζει ρόλο και η ποσότητα. Μην καταπιέζεσαι να φας κάτι γιατί έχει την ταμπέλα του υγιεινού, όπως επίσης και μην αποκλείεις κάτι γιατί θεωρείται «ανθυγιεινό».

Οι συστάσεις για την πρόσληψη των απλών σακχάρων είναι το 5% της ημερήσιας θερμιδικής σου πρόσληψης, που περίπου μεταφράζεται σε 100 – 200 θερμίδες… ας είναι ό,τι σου αρέσει.

Μαρία Μεντζέλου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με M.Sc. Κλινική Διατροφή και
εξειδίκευση στο Life Coaching (Πανεπιστήμιου Αιγαίου),
Τηλέφωνο: 6984515475
E–mail: maria.mentzelou@hotmail.com

Μαρία Μεντζέλου

See Also
Food Swaps Pastafloramag.gr
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 PASTAFLORAMAG.GR. ALL RIGHTS RESERVED | WEB DESIGNSELIDAMOU.GR
Scroll To Top