Eternals | Είδαμε & Σχολιάζουμε

Eternals

Eternals

Η 4η φάση στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel έχει ήδη ξεκινήσει με την ταινία του Shang-Chi. Η πανδημία μπορεί να καθυστέρησε τα αρχικά πλάνα της Marvel αλλά πλέον ο προγραμματισμός της είναι σε εξέλιξη.

Η ταίνια της Black Widow μες στο καλοκαίρι ήταν περισσότερο μια οφειλή της εταιρίας στους θαυμαστές της, παρά η εισαγωγή για την 4η φάση. Άλλωστε όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την εταιρία τόσο οι ταινίες της όσο και οι σειρές που θα κυκλοφορεί από εδώ και πέρα θα είναι αλληλένδετες και θα πρέπει κάποιος να τα παρακολουθεί όλα για να έχει την απόλυτη εμπειρία.

Μέχρι στιγμής εκτός της ταινίας του Shang-Chi, έχουν κυκλοφορήσει οι σειρές WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier, Loki και το What If. Όλες οι σειρές μας έδωσαν μια γεύση για το τι πρόκειται να συμβεί αλλά ας μείνουμε στο κινηματογραφικό σύμπαν της εταιρίας. Ο Shang-Chi πήγε ανέλπιστα καλά τόσο στις εισπράξεις όσο και στις κριτικές, διαψεύδοντάς πολλούς που έλεγαν ότι μια ταινία με μη αναγνωρίσιμο cast και ειδικά με Ασιάτη για πρώτο όνομα δεν μπορεί να κάνει επιτυχία.

Σήμερα όμως κυκλοφορεί στις αίθουσες η δεύτερη ταινία της 4η φάσης. Φυσικά μιλάμε για τους Eternals.

Ας εξηγήσουμε όσο πιο απλά γίνεται ποιοι είναι αυτοί αλλά και το τι πρόκειται να δείτε. Στο σύμπαν της Marvel (όπως γίνεται γνωστό σε αυτή την φάση) υπάρχουν οι Celestials (Ουράνιοι), Deviants (Παράταιροι) και οι Eternals (Αιώνιοι). Οι Ουράνιοι δημιούργησαν τους Αιώνιους για να προστατέψουν τον πλανήτης μας από τους Παράταιρους.

Με λίγα λόγια, χωρίς να μπερδευόμαστε εξονυχιστικά στην μυθολογία της Marvel, οι Αιώνιοι εμφανίζονται ξανά στην Γη γιατί υπάρχουν σημάδια ότι οι Παράταιροι έχουν επιστρέψει.

Οι Αιώνιοι αποτελούνται από: Sersi (Gemma Chan), Ikaris (Richard Madden), Thena (Angelina Jolie), Ajak (Salma Hayek), Kingo (Kumail Nanjiani), Sprite (Lia McHugh), Phastos (Brian Tyree Henry), Makkari (Lauren Ridloff), Druig (Barry Keoghan) και Gilgamesh (Ma Dong-seok). Εννοείται ότι σε αυτό το cast με την πρώτη ματιά ξεχωρίζει το όνομα της Angelina Jolie και της Salma Hayek αλλά αυτό ισχύει μέχρι να δείτε την ταινία.

Πάγιο αίτημα όσων ακολουθούν το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, ήταν να διαφοροποιηθεί με κάποιον τρόπο η σκηνοθεσία των ταινιών για να μην φαίνεται ότι όλες ετοιμάζονται με τον ίδιο τρόπο. Φαίνεται ότι η παρουσία της Chloe Zhao ήταν καταλυτική και έχουμε την πιο διαφορετική ταινία στο σύμπαν της Marvel μέχρι σήμερα.

Η βραβευμένη με Όσκαρ σκηνοθέτης φέρνει μια πιο γήινη και ανθρώπινη ματιά στην ταινία. Ναι τα ειδικά εφέ υπάρχουν αλλά παράλληλα υπάρχει το φυσικό τοπίο που σου κόβει την ανάσα. Υπάρχει ο ανοιχτός ορίζοντας που τόσο λατρέψαμε στο Nomandland όπου οι ήρωες στέκονται μες στην μοναξιά τους και αναλογίζονται το μέγεθος των πράξεων τους.

Η φωτογραφία της ταινίας είναι υπέροχη όπως και η παλέτα των χρωμάτων που επέλεξε να παίξει στην ταινία. Πάνω απ’ όλα στην ταινία της Zhao υπάρχει η παρουσία διάφορων πολιτισμών που ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην αντιπροσωπεύσει εθνικοτήτων και μειονοτήτων τόσο στο σύμπαν της εταιρίας όσο και στον κινηματογράφο που δοκιμάζετε σκληρά τα τελευταία χρόνια ως προς των χώρο που δίνει στο να έχουν όλοι το βήμα.

Ειδική μνεία στην μουσική της ταινίας, μιας και πρόκειται για ένα από τα καλύτερα soundtrack του franchise.

Εννοείται ότι και σε αυτή την ταινία μια ακόμα μεγαλύτερη απειλή καραδοκεί και τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Aλλά η ταινία δοκιμάζει πρωτίστως τα όρια των θεατών. Aν αντέχουν και έχουν την υπομονή να γνωρίσουν νέους χαρακτήρες και το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Όπως είχε γίνει και με τους Guardians of the Galaxy, η Marvel προσπαθεί να επεκτείνει το σύμπαν της. Kαι αυτή η ταινία ίσως είναι ότι πιο φιλόδοξο μέχρι σήμερα. Γιατί δεν στηρίζεται στην πεπατημένη, δεν έχει γνωστούς ήρωες και προσεγγίζει την ιστορία κάπως διαφορετικά.

Μέσα από τους χαρακτήρες βλέπουμε μια διαφορετική αφήγηση για την αρχή των πάντων αλλά και για το πως η εξέλιξη του ανθρώπου είναι βάση ενός προκαθορισμένου σχεδίου. Δεν λείπουν οι αναφορές στην Ελλάδα όπως ο χαρακτήρα της Jolie λέγεται Thena αλλά μαθαίνουμε ότι στον μακρύ βίο των ηρώων στην ιστορία των πολιτισμών κάποτε υπήρξε η αποκαλούμενη θέα Αθήνα, προστάτιδα των Αθηναίων.

Το cast είναι εξαιρετικό και λειτουργούν ως ομάδα χωρίς να ξεχωρίζει κάποιος περισσότερο από τον άλλον. Άσχετα αν το όνομα της Jolie ή της Hayek έχουν την λάμψη που μπορεί να χρειάζεται το σύμπαν για να προχωρήσει παρακάτω και πέρα από τους ορκισμένους θαυμαστές που θα παρακολουθήσουν όπως και να έχει ότι κυκλοφορήσει η εταιρία.

Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις κατά της ταινίας. Πολλοί έχουν δυσαρεστηθεί από την διαφορετική προσέγγιση. Όμως η αλήθεια είναι ότι, η ταινία λειτουργεί ως πρόλογος μιας μεγαλύτερης ιστορίας, που η Marvel έχει την δύναμη αλλά και την υπομονή, να αναπτύξει μέσα στα χρόνια. Όπως έκανε και παλιά.

Τέλος, υπάρχουν δυο post credit scenes που θα πρέπει να έχετε την υπομονή να δείτε.

Χρήστος Βασιλακόπουλος

⭐⭐⭐⭐

https://www.imdb.com/video/vi294503193?playlistId=tt9032400&ref_=tt_ov_vi