Μυστήριο στη Βενετία | Κριτική

Μυστήριο στη Βενετία

To 2017, o Kenneth Branagh έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τις ιστορίες της Agatha Christie, μιας και μετέφερε στην μεγάλη οθόνη ένα από τα βιβλία της. Ήταν το ‘Εγκλημα στο Όριαν Εξπρες. Βέβαια το συγκεκριμένο βιβλίο είχε μεταφερθεί ξανά στην μεγάλη οθόνη στο παρελθόν με ονόματα όπως της Lauren Bacall, Ingrid Bergman και Anthony Perkins. Στην εκδοχή του Branagh είχαμε την Judi Dench, Michele Pfeiffer, Johnny Depp και Penelope Cruz. Η ταινία έκλεισε το κύκλο της στις αίθουσες με θετική ανταπόκριση από κοινό και κριτικούς. Το 2022, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός που κρατά του ρόλο του Poirot για τον εαυτό του επανέρχεται με ακόμα μια ταινία μέσα από τα βιβλία της Christie και αυτή την φορά ήταν το Έγκλημα στο Νείλο. Εδώ τα πράγματα ήταν λίγο πιο δύσκολα, το κοινό δεν ενθουσιάστηκε και οι κριτικοί ήταν αρκετά αυστηροί με αυτή την ταινία.  Σήμερα, ο Kenneth Branagh επιστρέφει με την τρίτη του ταινία βασισμένη σε κάποιο βιβλίο της Agatha Christie και αυτή την φορά η δράση μεταφέρεται στην Βενετία με τον τίτλο της να είναι: Μυστήριο στη Βενετία / A Haunting in Venice (⭐⭐).

Σε μια μετά-πολεμική Βενετία, ο Ηρακλής Πουαρό ζει απομονωμένος έχοντας πλέον συνταξιοδοτηθεί από την ενεργό δράση. Όμως μετά την επιμονή μιας φίλης του ο διάσημος ντετέκτιβ βρίσκεται καλεσμένος σε μια σεάνς, την νύχτα του Halloween. Όταν μια εκ των καλεσμένων βρίσκεται δολοφονημένη, τα θρυλικά αντανακλαστικά του Πουαρό που ήταν αδράνεια, ενεργοποιούνται και ο ίδιος προσπαθεί να βρει την αλήθεια πίσω από το φόνο αλλά και να αντιμετωπίσει την δυσπιστία του ενάντια σε οτιδήποτε μεταφυσικό και αν αυτό υπάρχει.

Ο Michael Green, ο σεναριογράφος της ταινίας, μας δίνει τον ορισμό του να βασίζεται ένα σενάριο σε πρωτότυπο κείμενο και όχι να είναι μια πιστή αντιγραφή. Έχουν κρατηθεί ελάχιστα από το βιβλίο της Christie και μπορεί να πει κανείς ότι χρησιμοποιούν την ατμόσφαιρα και με κάποιες αναφορές υποδηλώνουν την σχέση τους με το βιβλίο. Με εμφανή ροπή στο είδος του τρόμου, ο Branagh προσπαθεί να ανανεώσει την συνταγή που ο ίδιος φέρει εδώ και δυο ταινίες και τα αποτελέσματα είναι μάλλον μέτρια.

Με πιο γρήγορο ρυθμό που σε κάποια σημείο φαίνεται αρκετά πιο βεβιασμένος, ο σκηνοθέτης προσπαθεί να κρατήσει την ένταση και το ενδιαφέρον του κοινού σε ένα μυστήριο που λίγο πολύ όλοι καταλαβαίνουν την λύση τους αν προσέξουν τα σημάδια που τους δίνονται. Προσπαθεί με την μουσική επένδυση να θολώσει ακόμα περισσότερο την αίσθηση του κοινού και τα όρια μεταξύ του φυσικού και υπερφυσικού αλλά κάποιοι ίσως το βρουν μια προσπάθεια ύπνωσης για να ξεφύγει ο σκηνοθέτης από τα σημεία που θα δεχτεί έντονη κριτική.

Το cast της ταινίας Μυστήριο στη Βενετία δεν είναι το αναμενόμενο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στερείται ταλέντου. Η Michelle Yeoh στην πρώτη της εμφάνιση σε ταινία μετά την κατάκτηση του Oscar είναι για ακόμα μια φορά καλή αλλά τίποτα παραπάνω. Ίσως αυτή που ξεχωρίζει από το υπόλοιπο cast είναι η Tina Fey και η χημεία της με τον Branagh, με κάποιους να βλέπουν ένα μοτίβο σε τι επιλέγει να αναλαμβάνει για να παίξει μετά και την σχεδόν ίδιας θεματικής παρουσίας της στην σειρά Only Murders In The Building. Αλλά αυτός που πραγματικά κλέβει την παράσταση είναι ο νεαρός Jude Hill, ο οποίος έχει κομβικό ρόλο στην ταινία.

Μια ταινία που οι λάτρεις της Agatha Christie σίγουρα θα δουν αλλά όλοι οι άλλοι μπορούν να περιμένουν να την δουν στο σπίτι, ένα χειμωνιάτικο κυριακάτικο μεσημέρι.

Χρήστος Βασιλακόπουλος

%d bloggers like this: