Britney Vs. Spears | Είδαμε & Σχολιάζουμε

Britney Vs. Spears

Britney Vs. Spears

2018: Η Britney Spears στο Las Vegas ανακοινώνει το νέο της show, Domination. Όλοι έχουν συγκεντρωθεί για την αποκάλυψη του ονόματος αλλά και για δηλώσεις από την ίδια την τραγουδίστρια. Έπειτα από μια φαντασμαγορική είσοδο, η Britney κατευθύνεται στους δημοσιογράφους, όλοι περιμένουν, αυτή τους προσπερνά και μπαίνει σε μια λιμουζίνα και φεύγει.

Την επόμενη μέρα όλοι μιλούν για αυτό και ότι ήταν κάτι απρόσμενο. Ακολουθούν μήνες σιωπής, μετά η ακύρωση του show και όπως φάνηκε ήταν η αρχή της αντίστασης της Britney στην επιτήρηση που της είχε επιβληθεί από το 2008.

Δεκατρία χρόνια πέρασαν και μόλις χθες, ύστερα από αρκετές δικαστικές διαμάχες τον τελευταίο καιρό, ένα δικαστής στο Los Angeles αποφάσισε ότι πρέπει να απομακρυνθεί ο πατέρα της Britney Spears, James Spears, από την νομική κηδεμονία που της είχε επιβληθεί από το 2008.

Η σωστή ορολογία είναι conservatorship, όμως ακριβής μετάφραση δεν υπάρχει στα ελληνικά. Μιλάμε για την επιτήρηση ή την κηδεμονία όπου ένας διορισμένος κηδεμόνας ή προστάτης από δικαστή διαχειρίζεται τις οικονομικές υποθέσεις ή και την καθημερινότητα ενός ατόμου λόγω γήρατος ή σωματικών ή διανοητικών περιορισμών.

Όμως η αφορμή αυτού του άρθρου είναι το νέο ντοκιμαντέρ που έκανε πρεμιέρα πριν από δυο μέρες στο Netflix και που έρχεται να προστεθεί σε ακόμα δυο που έχουν βγει το τελευταίο διάστημα και αφορούν την ζωή της ποπ τραγουδίστριας. Φυσικά μιλάμε για το  «Britney Vs. Spears».

Πριν από αυτό όμως ας εξηγήσουμε για εκείνους/ες που δεν ξέρουν το θέμα, για ποιο πράγμα μιλάμε ακριβώς.

Η Britney Spears από το 2008 δεν ορίζει την ζωή της μιας και της έχει επιβληθεί μια επιμέλεια με διαχειριστή τον πατέρα της αλλά και αρκετούς δικηγόρους. Αρχικά αυτός ο περιορισμός στην ελευθερία της ποπ τραγουδίστριας είχε αφεθεί να εννοηθεί ότι της επιβλήθηκε λόγω της ασταθής ψυχολογικής της κατάστασης την περίοδο του διαζυγίου της με τον Kevin Federline.

Όμως η αλήθεια φαίνεται να είναι άλλη

Το «Toxic: Britney Spears Battle For Freedom» του CNN ή το «Framing Britney Spears» και Controlling Britney Spears» του New York Times ασχολούνται όπως και το «Britney Vs. Spears» με αυτή την επιτήρηση και την ζωή της Britney τα τελευταία δεκατρία χρόνια.

Κάποια από αυτά εστιάζουν περισσότερο στο δικαστικό μέρος ή στην αυστηρή επιτήρηση που της έχει επιβληθεί ενώ άλλα εξηγούν πως φτάσαμε ως εδώ αλλά και τι ζητάει η ίδια η Britney Spears όλο αυτό το διάστημα. 

Το Britney Vs. Spears του Netflix είναι ένα ντοκιμαντέρ πάνω στην επιτήρηση της τραγουδίστριας με την ανάλυση απόρρητων εγγράφων που εξασφάλισαν και που αποδεικνύουν ότι η ψυχολογική και σωματική κατάσταση της τραγουδίστριας όλο αυτό το διάστημα είναι τέτοια που κάνει την επιτήρηση της ακόμα πιο περίεργη αλλά και ότι της έχει επιβληθεί χωρίς ουσιαστικό λόγο. Γιατί το λέμε αυτό;

Για να επιβληθεί σε κάποιον με τέτοια κηδεμονία πρέπει να είναι ανίκανος να διαχειριστεί την ζωή του και σίγουρα δεν μπορεί να καλύψει της ανάγκες της ζωής του. Η Britney Spears, αυτά τα δεκατρία χρόνια, μπορούσε και κυκλοφορούσε album που έφεραν δεκάδες εκατομμύρια πίσω ενώ οι συναυλίες της τόσο στο εξωτερικό όσο και στο Las Vegas ήταν από τις κερδοφόρες της χρονιάς από γυναίκα καλλιτέχνη. Μέσα στο ντοκιμαντέρ αναφέρει ένας δικηγόρος ότι οι υποθέσεις που έχει εκπροσωπήσει κανένας που του επιβλήθηκε κηδεμονία δεν είχε δουλειά.

Άρα γιατί αυτή η κηδεμονία άντεξε τόσα χρόνια;

Το ντοκιμαντέρ ξεκαθαρίζει με τον πιο απλό τρόπο ότι γύρω από την ποπ τραγουδίστρια είχε στηθεί μια ολόκληρη επιχείρηση όπου η ίδια έβγαζε λεφτά για όλους τόσο για τον πατέρα όσο και για τους δικηγόρους που στα χαρτιά την έβγαζαν ανίκανη σε σημείο να την χαρακτηρίζουν άτομο με άνοια αλλά την ίδια ώρα της έκλειναν την μια δουλειά μετά την άλλη ως προϊόν εκμετάλλευσης. Όσες προσπάθειες και εάν έκανε η ίδια να υπερασπιστεί τον εαυτό της έπεφταν στο κενό αφού γύρω της είχε ορθωθεί ένα νομικό αδιαπέραστο τείχος.

Εδώ και κάποια χρόνια οι θαυμαστές της μέσω του κινήματος #FreeBritney, πίεζαν να εισακουστούν και να βοηθήσουν την Britney όπως μπορούν. Οι κινητοποιήσεις τους, αν και αρχικά αντιμετωπίστηκαν με χλευασμό, ήταν καταλυτικές.

Όλα αυτά τα χρόνια η Britney Spears γνώρισε την δόξα και θεωρείται και είναι από τις πιο πετυχημένες στο επάγγελμα της αλλά η αντιμετώπιση από το ΜΜΕ ήταν πάντα προβληματική. Από μικρή ηλικία οι ερωτήσεις που της γίνονταν ήταν στα όρια του σεξισμού, με τον χωρισμό της από την Timberlake δημιουργήθηκε ένα κανονικό τσίρκο κατά της με σαφείς υπόνοιες για την ηθική της. Αυτό συνεχίστηκε για χρόνια και έφτασε στο πικ του όταν η ίδια γέννησε τα δυο της παιδιά και με όλους να βρίσκουν αφορμή να την κρίνουν ως ανίκανη μητέρα. Όσο εύκολα την κατέκριναν για τα πάντα, ακόμα πιο εύκολα την άφησαν στην μοίρα της σε αυτή την φυλακή που δημιούργησε ο πατέρα της για την ίδια.

Όποιος δει κάποια από τα ντοκιμαντέρ ή και μόνο αυτό του Netflix, μπορεί εύκολα να βρει τους συσχετισμούς με τον Elton John, Freddie Mercury αλλά και Amy Winehouse. Στην ζωή της η Britney, όπως και εκείνοι, είχε και έχει ανθρώπους που την εκμεταλλεύονται, την χρησιμοποιούσαν για δικό τους όφελος παραμερίζοντας την ηρεμία και την ευτυχία της. Κάποιες φορές καταφέρνει κανείς να απεγκλωβίζεται από ότι τον ταλαιπωρεί και αυτό συμβαίνει τώρα στην ίδια.

Τον Νοέμβριο ίσως η κηδεμονία της να τελειώσει οριστικά. Η Britney θα αφεθεί ελεύθερη να ζήσει την ζωή της, να μην έχει τον φόβο ότι θα της πάρουν τα παιδιά (κάτι που ήταν ο μοχλός πίεσης για την ίδια όλο αυτό το διάστημα) και να ορίζει η ίδια τι θέλει να κάνει.

Ίσως επιστρέψει δισκογραφικά αλλά ίσως και όχι. Σημασία έχει ότι αυτή θα αποφασίσει και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να της πει το αντίθετο.

Χρήστος Βασιλακόπουλος