Now Reading
Ο Γιος Μας – Βαγγέλης Μπέκας

Ο Γιος Μας – Βαγγέλης Μπέκας

Ο Γιος Μας

Ξεκινώντας την ανάγνωση του βιβλίου «Ο γιος μας», του Βαγγέλη Μπέκα, βλέπουμε ότι είναι χωρισμένο σε δύο οπτικές. Αυτή του Νίκου, του κεντρικού ήρωα, και των «άλλων».

Έχοντας διαβάσει την παρουσίαση του οπισθόφυλλου, αυτόματα σκέφτεσαι ότι οι «άλλοι» είναι αυτοί που κατοικούν στην άλλη μεριά των συνόρων. Οι άλλοι όμως είναι πολλοί και διάφοροι. Είναι όσοι δεν είμαστε εμείς οι ίδιοι τελικά. Για τον καθένα από εμάς αλλάζει η έννοια του «άλλου».

Στο μυαλό του Νίκου τελικά, αναβοσβήνει η φράση του Σαρτ: η κόλαση είναι οι άλλοι. Καθηλωμένος στην πνιγηρή καθημερινότητα ενός ακριτικού χωριού, βρίσκεται αντιμέτωπος με τους χειρότερους εφιάλτες του όταν ο 7χρόνος γιός του εξαφανίζεται.

Με έναυσμα την εξαφάνιση του μικρού, ξετυλίγεται η πλοκή με μια σκληρή αντιπαράθεση του Νίκου με τους Άλλους. Ο Νίκος δεν μιλάει σε εμάς, μην σας ξεγελά η πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Μιλάει στην κάμερα, βγάζει τα εσώψυχά του, την ώρα που ο πανικός τον κυριεύει. Τι έχει συμβεί στον γιό του; Σε ποιον απευθύνεται;

Οι άλλοι, είναι πολλοί. Διαφέρουν. Ως προς το φύλο, την εθνικότητα, την κοινωνική τους υπόσταση. Είναι μουσουλμάνοι, χριστιανοί, πλούσιοι, φτωχοί, άτομα παράξενα, άτομα βίαια, άνθρωποι που πασχίζουν να επιβιώσουν.

Καθένας και μια προσωπική ιστορία. Καθένας και κομμάτι του παζλ. Μέσα από μια σύνθετη πλοκή, ο Βαγγέλης Μπέκας ανοίγει πολλαπλά μονοπάτια, που τελικά οδηγούν σε ένα πραγματικά απρόσμενο τέλος.

Ένα βιβλίο εκτενές, 460 σελίδες, που περιπλέκει τις καταστάσεις. Ανοίγει τις ψυχές των ηρώων και μας φέρνει αντιμέτωπους με τις πιο μοιχίες σκέψεις μας. Αναζητώντας τη λύση, τι πραγματικά συνέβη, κρίνουμε τον κάθε ήρωα. Υποψιαζόμαστε το χειρότερο.

Και αυτές μας οι υποψίες, που χτυπάνε αρκετά στα στερότυπα που κρύβουμε μέσα μας, είναι και η επιτυχία του βιβλίου. Καθώς οι χαρακτήρες δεν είναι χάρτινοι, αλλά σφαιρικοί. Ο κάθε «άλλος» είναι ένας καλλογραμένος και δυνατός χαρακτήρας. Ένα βιβλίο που θα καλύψει σίγουρα μεγάλο μέρος, από τα ποικίλα γούστα του ελληνικού αναγνωστικού κοινού.

Συλβάνα Παπαϊωάννου


Περιγραφή:

Στο μικρό ακριτικό χωριό όλα μοιάζουν ειρηνικά, ώσπου ο επτάχρονος γιος του Νίκου εξαφανίζεται κοντά στα σύνορα. Ο Νίκος τον αναζητεί απεγνωσμένα, η γυναίκα του συμπεριφέρεται περίεργα κι ο αδελφός του έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον υπόκοσμο της Θεσσαλονίκης. Όμως, όταν μαθεύεται πως στο γειτονικό μουσουλμανικό χωριό, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά των συνόρων, ένας τζιχαντιστής έχει μόλις επιστρέψει από τη Συρία, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα.

Οι φήμες οργιάζουν: ατύχημα, φόνος, απαγωγή ή νέο παιδομάζωμα; Ο Νίκος ψάχνει κίνητρα και υπόπτους, ενώ  μια παράξενη ομίχλη θολώνει τα μυαλά των ανθρώπων. Μια ομίχλη που θα αποκόψει τους ακρίτες από τον υπόλοιπο κόσμο και τον πολιτισμό, φέρνοντας στην επιφάνεια θαμμένα μυστικά.

Ένα υπαρξιακό μυθιστόρημα μυστηρίου και αγωνίας για την πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, ένα βιβλίο με καταιγιστικό ρυθμό, σύνθετη πλοκή και απροσδόκητο τέλος

Το βιβλίο Ο Γιος Μας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Διαβάστε ένα απόσπασμα:

https://apps.psichogios.gr/pdf/preview/el/24448

Scroll To Top